Nowy Passat B8, spec. poniżej, pytanie o ofertę

11 Lut 2015, 20:43

j0zek napisał(a):Dokładnie, tylko uważaj, bo zaraz też podpadniesz Koniuowi, bo ma Mondeo Mk2
Wróć się do podstawówki poćwiczyć odmiany. Co ma do tematu Mondeo Mk2 którym jeżdżę bo nie rozumiem?

j0zek napisał(a):Napisałem moje przemyślenie odnośnie najnowszej wersji Forda, z testu na tyle wystarczyło mi informacji i obrazków, że wiem że takiego auta bym nie chciał,
Opinia po obrazkach. Po prostu tu pokazałeś swój poziom a raczej brak. Może jeszcze powiesz że dotykając obrazek zobaczyłeś jak dobra/słabe są materiały na fotelach? :lol:
j0zek napisał(a):Ale od tego chyba jest forum, aby wyrażać własne opinie.
Po doświadczeniach a nie mitomania. :!:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

11 Lut 2015, 20:48

j0zek pokazał swoją praktykę odnośnie Mondeo mk5 i Passata B8 ironizując, że jestem teoretykiem także szkoda czasu na dyskusję z kimś kto sam nie widzi co robi :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

11 Lut 2015, 20:54

Wszystko jest super jak auto nowe z salonu wyjedzie, szmery bajery, wszystko pod ręką, komfort na wysokim poziomie nic nie skrzypi. Wygląd materiałów wykończeniowych jest jaki jest i z czego (to pewnie też niektórzy wiedzą) i do czasu gdy nic nie skrzypi, trzeszczy, brzeczy jest ok, bo jakość tych materiałów spada na drugi plan, bo na pierwszym jest jak wspomniałem zaawansowana technologia, która umila kierowcy jazdę.
Gorzej jak auto swoje km już zrobi, ma kilka lat i wtedy zaczyna się dyskusja - to odpada, tamto źle leży, tu odstaje bo prawy boczek ma w sobie więcej % jakiegoś śmiecia z recyklingu, a drugi boczek trzyma się lepiej bo ma więcej w sobie innego recyklingu.
Wtedy wychodzi ta różnica premium - prawdziwe auto premium mimo wieku i przebiegu materiały będzie miało nadal solidne, ładnie będą się prezentować, a w tym przypadku zaczną wychodzić niedociągnięcia, cięcia budżetu itp. sprawy.

No ale często kupujący nowe auta do czasu, gdy wszystko zaczyna się sypać mają już inne nowe auto:)
j0zek

1

11 Lut 2015, 20:59

Koniu napisał(a): j0zek napisał(a):Dokładnie, tylko uważaj, bo zaraz też podpadniesz Koniuowi, bo ma Mondeo Mk2

Wróć się do podstawówki poćwiczyć odmiany. Co ma do tematu Mondeo Mk2 którym jeżdżę bo nie rozumiem?

j0zek napisał(a):Napisałem moje przemyślenie odnośnie najnowszej wersji Forda, z testu na tyle wystarczyło mi informacji i obrazków, że wiem że takiego auta bym nie chciał,

Opinia po obrazkach. Po prostu tu pokazałeś swój poziom a raczej brak. Może jeszcze powiesz że dotykając obrazek zobaczyłeś jak dobra/słabe są materiały na fotelach? :lol:

j0zek napisał(a):Ale od tego chyba jest forum, aby wyrażać własne opinie.

Po doświadczeniach a nie mitomania. :!:

Obrazek był w sensie nagrania prezentacji i odczuć prowadzącego + tego co na tym filmiku widziałem, ale oczywiście nie zajarzyłeś bazy - lepiej szukać dziury w całym :ok:
Odnośnie odmiany specjalnie wytłuściłem twój nick i dodałem końcówkę, ale również nie przyszło ci to do głowy. I nie zgrywaj takiego poważnego ważniaka starszego pana, bo chyba jesteś mniej więcej w moim wieku.

I założę się, że na tym forum jest mnóstwo opinii forumowiczów, którzy nie widzieli na żywo, nie dotykali i nie jeździli danym autem.

dzida napisał(a):j0zek pokazał swoją praktykę odnośnie Mondeo mk5 i Passata B8 ironizując, że jestem teoretykiem także szkoda czasu na dyskusję z kimś kto sam nie widzi co robi :ok:

Jesteś szczególnie jeśli chodzi o markę BMW oraz Lexus :*
j0zek

5

11 Lut 2015, 21:03

j0zek co do Twojego fachowego źródła - zauważyłeś, że Passek był w najbogatszej wersji z bardzo mocnym dieslem, a Mondeo w tej bliżej podstawie? Także leć do salonu wskocz do Trendline i zobaczymy co wtedy powiesz :ok:

:*

ale przynajmniej nie jestem pedałem ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

11 Lut 2015, 21:06

dzida napisał(a):j0zek co do Twojego fachowego źródła - zauważyłeś, że Passek był w najbogatszej wersji z bardzo mocnym dieslem, a Mondeo w tej bliżej podstawie? Także leć do salonu wskocz do Trendline i zobaczymy co wtedy powiesz :ok:

:*

ale przynajmniej nie jestem pedałem ;)

Sugerujesz mi, że nie czytam ze zrozumieniem więc pokaż mi wpis, w którym mam coś do Passata?? Odniosłem się tylko do FORDA MONDEO najnowszej generacji.
Więc się tak nie rzucaj tylko czytaj ze zrozumieniem.

Za tego pedała sam powinieneś stąd wylecieć.

Moja żona raczej nie uważa mnie za pedała :ok:
j0zek

0

11 Lut 2015, 21:12

j0zek napisał(a):Sugerujesz mi, że nie czytam ze zrozumieniem więc pokaż mi wpis, w którym mam coś do Passata??

no właśnie nie masz, bo naooglądałeś się filmików na YT gdzie Forda odnosisz do Passka, którego test też oglądałeś zapewne
j0zek napisał(a):Za tego pedała sam powinieneś stąd wylecieć.

powiedziałem, że ja nim nie jestem, a że tak się zachowujesz to już Twoja wina :ok:
j0zek napisał(a):Jesteś szczególnie jeśli chodzi o markę BMW oraz Lexus :*

pokaż mi co napisałem źle ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

11 Lut 2015, 21:14

Bierz tego passata, nawet się nie zastanawiaj. Jak takim zajedziesz to wkurwisz sąsiada że hej ! :D
Januszek24
Początkujący

Prawo jazdy: 19 11 2006
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 2,5 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000
0

11 Lut 2015, 21:15

Na temat jakości mondeo się nie wypowiadam bo nie widziałem, nie jechałem, nie dotykałem ;p
j0zek napisał(a):Jesteś szczególnie jeśli chodzi o markę BMW

Ale co do teoretyzowania odnośnie bmw dzida osiągnął mistrzostwo :mrgreen: i fakt faktem wyrobił się bo nie popełnia już kardynalnych błędów i mniej wprawiony użytkownik nie dostrzeże faktu , iż źródłem jego wiedzy jest autocentrum.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
0

11 Lut 2015, 21:15

kirin88 napisał(a):mniej wprawiony użytkownik nie dostrzeże faktu , iż źródłem jego wiedzy jest autocentrum

ależ ja tu z takim właśnie walczę - przeczytaj posty wyżej j0zka. Czy też wyraziłeś opnię z d*** bez czytania wszystkiego? :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

11 Lut 2015, 21:21

dzida napisał(a): kirin88 napisał(a):mniej wprawiony użytkownik nie dostrzeże faktu , iż źródłem jego wiedzy jest autocentrum

ależ ja tu z takim właśnie walczę - przeczytaj posty wyżej j0zka

Na autocentrum oglądam video z testów gdzie sam nie mam możliwości obejrzenia i przetestowania auta na żywo.
Poza autocentrum doczytuję informacji na forach użytkowników najróżniejszych marek, opinie znajomych o danych autach, opinie ludzi w internecie (aby nie powielać 1 informacji od 1 niezadowolonego/zadowolonego użytkownika), mechaników z którymi mam styczność oraz paru innych ludzi z pokrewnych dziedzin.
mechanikiem nie jestem, ani nie zajmuje się niczym pokrewnym więc staram się szukać wiedzy i praktyki tam gdzie jest to najbardziej dla mnie możliwe.
Nie szukam dziury w całym i nie spinam się tak jak co niektórzy tutaj :)
j0zek

0

11 Lut 2015, 21:29

No widzisz, a ja mam 3ch znajomych mechaników i ogarniętego elektronika/elektryka (nie, nie miałem alfy ze poznałem) O LPG się praktycznie nie wypowiadam, bo nie znam gazownika żadnego i nie jeżdżę na tym.
Co do BMW i teoretyzowania. Jak twierdzicie, że kilka e46, którzy posiadali znajomi i często sobie o nich gadamy to mało i jest to teoria to równie dobrze mogę tak opisać wypowiadanie się o całej marce, gdzie miało się jeden model :)
Co do Lexa - fakt nie znam nikogo co ma na żywo, dlatego wertuję forum Lexa więc to pewnie też wiedza gorsza z autocentrum.

Zazdroszczę Wam tej floty samochodów, którą macie (każdy model BMW?), że nie jesteście teoretykami w Waszym mniemaniu :/
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

11 Lut 2015, 21:39

Nie spinajcie tak, mamy pomagać panu w kupnie samochodu
Januszek24
Początkujący

Prawo jazdy: 19 11 2006
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 2,5 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000
0

11 Lut 2015, 21:59

dzida napisał(a):pkc- specjalnie dla Ciebie porównanie wersji średniej Mondeo tańszego o 4tys. zł od Passata w podstawie ;)
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,503408
zanim coś powiesz to sprawdź :ok:

A żebyś wiedział, że sprawdzałem i na oficjalnej stronie forda są zupełnie inne informacje, bo to co ty podałeś, to aktualny promocja jaka obowiązuje do wyczerpania zapasów, bez niej jest dużo gorzej.
Podstawowa wersja Mondeo AMBIENTE PLUS z silnikiem 2.0TDCI 150km kosztuję 105800 ma:
-Kierownice i gałke, która NIE jest obszyta skórą.(Passat ma skórzaną)
-Klimatyzacje manualną(Passat ma trójstrefowową klimatyzacje automatyczną w standardzie)
-Prawdopodobnie szyby na korbki z tyłu w mondeo.
-Tak samo jak Passat ma stalowe felgi.
Jak Ford z takim podejściem chciał coś sprzedać, to nic dziwnego, ze ledwo model wszedł do sprzedaży, a już rabat na niego musi być.
-
-
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
1

11 Lut 2015, 22:13

pkc napisał(a):Podstawowa wersja Mondeo AMBIENTE PLUS z silnikiem 2.0TDCI 150km kosztuję 105800 ma:
-Kierownice i gałke, która NIE jest obszyta skórą.(Passat ma skórzaną)
-Klimatyzacje manualną(Passat ma trójstrefowową klimatyzacje automatyczną w standardzie)
-Prawdopodobnie szyby na korbki z tyłu w mondeo.
-Tak samo jak Passat ma stalowe felgi.
Jak Ford z takim podejściem chciał coś sprzedać, to nic dziwnego, ze ledwo model wszedł do sprzedaży, a już rabat na niego musi być.

Zgadzam z tym ale Ford ma to do siebie, że ma ciągle jakieś promocje (zobacz na przykładzie mk4) dlatego warto rozejrzeć się pod tym kątem, a nie celować sztywno w cennik. Jak widać na zestawieniu to się opłaca takie szukanie.

edit:
Porównałem auta w podobnej cenie z aktualną promocją, dlatego bogatsza wersja o podobnym standardzie podstawowych elementów wyposażenia. Nie wnikałem jakieś elektroniczne pierdołki, bo mi by to nie było potrzebne :D
szczerze? nie wiem czy bym wybrał któreś z tych aut patrząc na cenę/wyposażenie chyba, że zależałoby mi na świeżości modelu
Ostatnio edytowany przez dzida, 11 Lut 2015, 22:23, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika