Nie czytałem całego tematu więc nie wiem czy już się zdecydowałeś, ale ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nadal czy chcesz diesla czy benzyniaka - 15km dziennie przy czym ponad 10km poza miastem - diesel zaczyna mieć sens.
Jeśli chcesz z dieslem, to pomyśl nad KIĄ Cee'd albo Hyundaiem i30 (to te same autka inaczej opakowane), tutaj masz w miarę świeży test i30 z "jedynym słusznym" dieslem czyli 1.6 115KM:
[link do autocentrum.pl wygasł] (chyba najlepszy obecnie diesel o tej i zbliżonej pojemności - lepszy niż np. volkswagenowski 1.6 TDI i fordowski 1.6/1.8 TDCI)
Dodatkowo przemyśl Renault Megane kombi - też fajne autko, też ma dobre diesle.
Z benzynowym silnikiem zaś fajną opcją będzie również Cruze - też się nad nim zastanawiałem, w sumie wygląda fajniej niż KIA/Hyundai/Renault, jakość wykończenia jest niewiele gorsza, podejrzewam że porównywalna już do Skody, ale tak szczegółowo to już nikt na to nie patrzy - auto ma jeździć, a nie służyć do macania
FIAT Bravo też jest świetnym wozem, ale niestety na układ 2+2 będzie nieco za mały - i30/Cee'd, Octavia i Cruze mają tą przewagę że są znacznie większe w środku niż reszta kompaktów, często większe niż niektóre samochody klasy średniej.