Witam bardzo serdecznie,
Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Postaram się tym tematem nie naruszyć regulaminu forum - szukałem podobnego tematu ale niestety nie mam do czego się podłączyć.
Żeby nie przedłużać postaram się opisać Państwu mój problem i poproszę jakieś sugestie i rady.
Szukamy z Żoną średniego rodzinnego samochodu (aktualnie jest nas tylko 2, ale z możliwością powiększenia inwentarza do max. 4
![Wink ;)]()
). Mamy na ten cel przeznaczoną kwotę 60 tys. zł przy czym zaznaczam, że szukamy samochodu nowego więc proszę nie przekonywać mnie do używanego samochodu (wolę przepłacić za 100% nie bite auto z realnym przebiegiem). Do pracy dojeżdżam ok. 15KM w jedną stronę przy czym 75% stanowi ruch podmiejski, Rocznie planujemy przebieg tego samochodu na max. 15000 km. Szukamy autka które w tej cenie oferuje w miarę dynamiczny silnik (jak widać obecnie jeździmy na zmianę autkami raczej mułowatymi) z fajnym wyposażeniem (sterowanie z koła kierownicy, zintegrowane radio, klimatyzacja min. manualna, sterowanie szyb, podgrzewane i regulowane lusterka, czujnik parkowania tył, ABS (ESP mocno preferowane), sporo poduszek/kurtyn. Do tego miejsca wszystko wydaje się przejrzyste... Problem rozpoczyna się w momencie, kiedy mam do dyspozycji kilka różnych aut koncernu GM ze sporymi zniżkami. Aktualnie na placu boju zostały Chevrolet Cruze (GM) i kontrpropozycja ze strony Skody (VW) na którą nie mam zniżek, ale której poprzedni model służy nam dobrze już kilka lat.
1) Chevrolet Cruze 1.8 benzyna 143KM w pakiecie LS+ Design za kwotę 52000zł (Cena normalna ponad 65000zł)
2) Chevrolet Cruze 2.0 diesel 163KM w pakiecie LS+ Premium za kwotę 60000zł (Cena normalna ponad 75000zł)
3) Skoda Octavia Tour 1.6 benzyna 102KM z tym promocyjnym pakietem.
4) Chevrolet Orlando 1.8 benzyna 143KM pakier LTZ za kwotę 60000zł (Cena normalna to ponad 75000zł)
Postaram się moje pytania zawrzeć w jakichś punktach, żeby samemu się w tym nie pogubić
- Pierwszym problemem jest jakość chevroleta - czy ktoś z Państwa ma jakieś zastrzeżenia co do tych samochodów?
- Czy istnieje jakakolwiek podstawa ekonomiczna, żeby kupić samochód z silnikiem diesla w moim przypadku? (w tym przypadku prócz silnika diesla pakiet obejmowałby większy wyświetlacz, wejście USB, czujnik deszczu, automatyczne wyłączenie świateł i klimatyzację automatyczną zamiast manualnej więc różnica nie wydaje się już taka miażdżąca)
- Czy jest sens brać pod uwagę w sumie dość przestarzały technologicznie i nie najdynamiczniejszy silnik Skody?
- Czy istnieje na rynku jeszcze jakiś samochód, który mógłby spełnić nasze oczekiwania?
- Czy ew. silnik 1.8 benzyna 143KM w Chevrolecie Orlando to nie za mało do sprawnego i bezpiecznego przemieszczania się?
W razie braku jakichś informacji proszę o informację - postaram się doprecyzować wszystko.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady i sugestie.
Z poważaniem
Wojtek