31 Gru 2014, 13:44
Wybrałem Opla Mokkę z silnikiem 1.6 115 KM.
Dlaczego dokonałem takiego wyboru:
- bardzo ładna stylistyka zewnętrzna i wewnętrzna (ale to kwestia gustu)
- bardzo dobre materiały wykończeniowe we wnętrzu
- zaskakująco dużo miejsca w środku, mam 185 cm wzrostu i 120 kg wagi i na przednim fotelu jest mi wygodniej niż w Fiacie Bravo, z tyłu też komfortowo mogą siedzieć dwie dorosłe osoby
- bagażnik nieco mniejszy niż w Fiacie Bravo (tam było ok. 400 litrów, chyba rekord w klasie kompaktów), tu jest 350 litrów, ale bez progu załadunkowego i idealnie prostokątny, żadnych wystających elementów ograniczających ustawność.
- silnik to wolnossąca benzyna, konstrukcja od lat produkowana przez Opla, mało awaryjna, 115 KM spokojnie wystarczają do naprawdę fajnej jazdy (mam porównanie bo na jeździłem też 1.4 turbo 140 KM i nie ma wielkiej różnicy, poza ceną - ok. 7000 zł drożej
- podwyższone nadwozie pozwala lepiej poruszac się po miejskich dziurach i krawężnikach, lepiej też obserwować drogę
- niedrogi serwis i części, łatwo dostępne
- model w produkcji od 2 lat, a zatem nie będzie szybko zmian modelowych, co przełoży się na cenę na rynku wtórnym, zresztą Suv-y dość wolno w porównaniu do innych aut tracą na wartości
Oplem Mokka jeżdżą około tygodnia, w tym na trasie (około 300 km) i jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.
Mazdę 3 odpuściłem sobie ponieważ mimo naprawdę atrakcyjnego wyglądu jest wewnątrz ciasna, a z tyłu praktycznie nie ma w ogóle miejsca
Bardzo fajną opcją, choć dopiero za ok. 73.000 złotych jest Citroen DS 4 z silnikiem 1.4 VTI 120 km. Stylistyka i wykończenie wewnątrz są na bardzo wysokim poziomie, choć na pewno może być drogi w serwisowaniu, a i części do tanich należeć nie będą.
Z kompaktów bardzo fajnie jechało się Oplem Astrą 1.4 Enjoy wersje 120 KM i 140 KM (silnik turbo, ten sam w obu wersjach różnica jedynie w oprogramowaniu) - cena 63.000 zł. Niezły jest też nowy Peugeot 308, dostępny model 2015 rok (musiałbyś poczekać do marca na zamówiony samochód), nie ma wyprzedaży, ale zaoferowano mi samochód za około 65.000 zł, nawet nieźle wyposażony. Problemem jest jedynie silnik 1.2 pure tech (z turbiną) - jest to nowa konstrukcja PSA i nie wiadomo nić na temat jej awaryjności.
Z Suv-ów w fajnej cenie ok. 62.000 zł jest też Mitsubishi ASX wersja Inform oferowane tylko z jednym wolnossącym benzyniakiem 1.6 Mitec 117 KM. Choć miejsca jest trochę więcej niż w Oplu Mokka (ale niedużo więcej), to w mojej ocenie auto jest mniej żwawe, żeby jechać silnik trzeba wkręcać na wysokie obroty (jak to w japońskich benzynach), wnętrze też gorzej wygląda.