REKLAMA
Witam,
jakiś czas temu zakładałem tutaj temat dot. zakupu samochodu i samochód udało mi się kupić jednak po paru miesiącach został skradziony (był to Focus kombi). Zakładam nowy temat, bo przez rok troszkę się zmieniło, a zwłaszcza wzrost cen i w tym momencie już raczej Focus z takim wyposażeniem jak miałem nie wchodzi w grę.
Co interesuje mnie przy kupnie:
1. Jeżdżę nie dużo (12000-15000 km) więc w grę wchodzi silnik benzynowy, ekonomiczny, jak najmniej awaryjny, ale żeby nie był też zbyt ociężały
2. Wersja kombi. Nie interesują mnie sedany, gdyż często muszę przewieźć coś co wymaga jednak takiej wersji z możliwością zapakowania "pod wierzch"
3. Segment C, gdyż D w kombi to już z 10-20 tys zł więcej, na co nie mogę sobie pozwolić.
4. Z wyposażenia samochód powinien mieć: automatyczną klimatyzację, czujniki parkowania z tyłu, sterowanie radia z kierownicy, elektryczne szyby przód-tył
5. Przy takiej cenie i wyposażeniu raczej na pewno samochód z wyprzedaży 2015 r.
Starałem się szukać tematów podobnych do mich wymagań i powiedzmy, że znalazłem kilka typów i chciałbym prosić o ocenę i ewentualne uwagi:
1. Hyundai i30 1.6 120 KM - tutaj nie mam pytań, na forum wyczytałem wiele pochlebnych opinii o bezawaryjności. Jedyne co mnie zastanawia to właśnie żeby przy kombiaku nie był mułowaty.
2. Opel Astra Sports Tourer 1.4T -
a) przy wersji starej raczej silnik 140 KM,
b) przy nowej są dwie: 125KM i 150KM (nie wiem czy pchać się w coś nowego, czy nie będzie z tymi silnikami nic się działo).
3. Renault Megane 1.2 115KM - chyba jedyny silnik benzynowy w Megane - chyba trochę za słaby.
4. Kia Ceed -
a) 1.6 135KM - trochę kiepskie opinie w stosunku do 1.6MPI, którego niestety nie mają
b) 1.0 T-GDI 120KM - nowość z turbo, chyba trochę strach no i osiągi trochę za słabe
5. Ford Focus 1.6 125KM lub 1.5EB 150KM - tutaj wiem wszystko, jednak 150KM raczej ciężko będzie znaleźć w tej cenie.
Ogólnie patrząc, wszystkie wymienione przeze mnie silniki mają podobne osiągi (oprócz 1.5EB w fordzie) i boję się, że przy wyprzedzaniu może być dyskomfort. Patrząc z drugiej strony mocniejsze silniki raczej nie są polecane tutaj na forum.
Trzeba znaleźć kompromis i mam nadzieję, że mi w tym pomożecie.
Pozdrawiam.