Nowy samochód

17 Lis 2016, 20:06

Dzień dobry wszystkim, jestem krokiet, pochodzę z Kętrzyna (warmińsko-mazurskie). :) Zarejestrowałem się na tym forum, z nadzieją, że znajdą dobrzy ludzie i pomoże mi ktoś w wyborze nowego auta.
Budżet: ~4tyś, lecz wiadomo im taniej tym lepiej, posiadam rodzinę, nie zarabiam kokosów, żona nie pracuje, do auta się przyzwyczailiśmy (wcześniej był golf 3, niestety nie do naprawy, choć byłem naprawde zadowolony) no i coś trzeba znaleźć. Nie chcę jednak auta zardzewiałego, w które będę musiał włożyć drugie tyle co kupno. Jeśli chodzi o wyposażenie to najbardziej zależy mi na klimatyzacji i żeby był dosyć pojemny, wygodny itd. Fajnie jakby dało się w miarę szybko wyprzedzić jakiegoś tira czy autobus no i to chyba byłoby na tyle.
ps. potencjalne województwa: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, pomorskie (chodzi o to żeby odwiedzić kilka miejsc, dlatego podlaskie musi odpaść)

Oto oferty jakie mnie zainteresowały:
1. [link do oferty na Olx wygasł]

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3. [link do oferty na Olx wygasł]

4. [link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

5. [link do oferty na Olx wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

7. [link do oferty na Allegro wygasł]

8. [link do oferty na Olx wygasł]

5a. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6a. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

7a. [link do oferty na Allegro wygasł] (Umieszczam to auto, gdyż czuje, że mimo ceny możliwe, że byłoby najlepszym zakupem w dłużej perspektywie czasu, chociaż zaznaczam, że nie znam się zbytnio na samochodach i nie wiem jak koszty naprawy itp)

Oferty ponumerowałem w kolejności (blisko - daleko) a 5,6,7a to drugi wariant trasy, więc prosiłbym także o rade, w która trase ewentualnie byłoby lepiej się wybrać.
krokiet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 626
Silnik: 2.0 115km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Lis 2016, 20:45

Ja na Twoim miejscu mocno okroiłbym tę listę, mianowicie wykreśliłbym z niej wszystkie auta świeżo sprowadzone. Z tych propozycji najbardziej zainteresowały mnie toyota, mazda i pierwsza astra. Mazda 626 miała lepsze blachy niż nowsze 6-ki, więc niekoniecznie musi być zardzewiałym struclem, za to silnik jest mega trwały. Toyota również warta obejrzenia, a astra będzie najtańsza w naprawach, z którymi w każdym przypadku trzeba się liczyć.
Ostatnio edytowany przez yeti65, 17 Lis 2016, 21:22, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

17 Lis 2016, 20:49

Ja bym obejrzał Mazdę, pierwszą Astrę, pierwszą Vectrę, Paska i Carinę. Reszta to albo handlarze, albo kiepskie auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Lis 2016, 21:01

1. Jeśli masz blisko to obejrzyj, jeśli nie okaże się totalnym szrotem to warto się zainteresować. Długie opłaty, komplet opon (ładnych kilka stówek oszczędności)
2. Niby ok, ale szału się nie spodziewaj, vectry przed fl miały duże problemy z korozją
3. Warto zobaczyć
4. Odpuść, komu opłaca się sprowadzać samochód za 4k? Odlicz zarobek handlarza i wyjdzie, że ktoś chciał się tego pozbyć i oddał za 100E.
5. jw.
6. jw, silniki TS nie należą do bezawaryjnych i bezobsługowych np. zacierające się wariatory (od zbyt niskiego stanu oleju - trzeba pilnować by ciągle było max), kosztowna wymiana świec - 8szt, problemy z korozją podłogi no i niestety zawias, gdzie wymieniasz całe wahacze a nie tuleje (co w aucie za takie pieniądze jest średnio opłacalne)
7. Nie wypowiadam się o idealnych passatach
8. Obejrzałbym
9. Patrz 7.
10. Patrz 4.
11. Nie wygląda jakoś źle, ale handlarz jak w większości. Zależy jak masz daleko, cena z opłatami prawie 7k czyli w miarę normalna jak za takie auo. Miałem s40 z tym silnikiem i niby wszystko ok, ale nie jest to bezobsługowy samochód. Wielowahaczowy zawias wymaga uwagi (są wymienne tuleje), często kończą się łączniki stabilizatorów (głownie przód). Ogólnie możesz rozglądać się za tym modelem, ale szału za 5k nie będzie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2016, 21:44

Dzięki bardzo, czuję się teraz dużo pewniej co do wyboru auta, w niedługim czasie obejrzę mazde i astre. Uszanowanko :)
krokiet
Nowicjusz

18 Lis 2016, 15:15

Nie chcę tworzyć nowego tematu. Możecie polecić jakiś jakieś nowe auto, do jazdy po Krakowie. Takie do max 90 tys zł brutto. Docelowo będzie na firmę. Z góry dzięki za opinie i sugestie.
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...

18 Lis 2016, 15:23

Polecam nowe Renault megane w radiu mówią że dobre ☺
krokiet
Nowicjusz

18 Lis 2016, 15:27

Połączyć dwa tematy,auto za 4k i 90k no ludzie kochani błagam :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2016, 16:16

Barol napisał(a):Połączyć dwa tematy,auto za 4k i 90k no ludzie kochani błagam

Barol, ty nie masz błagać, tylko działać :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lis 2016, 16:41

pepa napisał(a):Nie chcę tworzyć nowego tematu. Możecie polecić jakiś jakieś nowe auto, do jazdy po Krakowie. Takie do max 90 tys zł brutto. Docelowo będzie na firmę. Z góry dzięki za opinie i sugestie.

Jeżeli ma to być auto do miasta to tylko automat. Może honda Civic? Sprawdzony silnik, najwiekszy bagażnik w klasie. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

21 Lis 2016, 12:11

A czy nie lepiej postawić na auto typu Toyota Corolla z jakimś wypasionym wyposażeniem. Zbliża się koniec roku, zaczną się wkrótce wyprzedaże roczników. Sprawdź sobie cennik [reklama]
A na [reklama] masz więcej info o tym aucie.
Ostatnio edytowany przez mike, 21 Lis 2016, 13:21, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

21 Lis 2016, 12:26

Kupiłem Mazde, jak narazie zadowolony. Nawet pół baku paliwa było, parasolka, zestaw głośnomówiący i płyta z jazzem heheh jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
krokiet
Nowicjusz

21 Lis 2016, 12:32

To zaktualizuj profil, bo masz teraz napisane, że nie masz auta :)
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

21 Lis 2016, 19:50

krokiet napisał(a):Kupiłem Mazde, jak narazie zadowolony.

A resztę oglądałeś :?: Czy od razu mazda Ci się tak spodobała :?: :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2016, 21:08

Nie oglądałem, ale bardzo uczciwi poprzedni właściciele byli poza tym zadzwoniłem do znajomego mechanika i to co mu powiedziałem to stwierdził że warto no i narazie jest ok ☺
krokiet
Nowicjusz