REKLAMA
Niestety, w branży samochodowej nie jestem za dobrze zaznajomiony - ale przemawiały do mnie zawsze niemieckie produkcje. Nie podobają mi się francuzy/japończyki - więc peugeoty/renault/toyota/hyundai/honda etc odpadają (choć mazdy znowu są ciekawe..). Do tej pory miałem od początku - citroen C3/ Skoda Fabia/Audi a3 8p Sportback (105KM)- wszystko w benzynie, manuale.
Auto aktualnie miałoby być dla singla, 26 lat, głównie miasto plus małe trasy, może 2-3 razy w roku dłuższe. Rocznie pewnie w okolicach 20-30tys (choć audi po 8 latach ma 90tys km przebiegu). Myślałem początkowo o czymś z audi a4/a5 lub mercedes CLA, jednak ograniczyłem kwotę i przekracza to mój budżet. Miałoby być to na ~36-48 miesięcy, 20% wpłaty własnej reszta raty leasingowe (20-30tys. km). Z tego co zauwazyłem w okolicach 100k, mieszczę się wlaśnie w 800zł per miech.
Początkowo myślałem o typie krótki sedan (~limousine audi) lub sportback/hatchback. Oczywiście coś mocniejszego niż dotychczasowe audi:
- skoda octavia
- skoda superb
Lecz zaczęły mi się podobać także SUVy, jednakże głównie jeżdżę aktualnie po mieście - parkowanie równoległe przeważnie, plus martwię się o moc ze względu na wagę...:
- skoda karoq
- volkswagen tiguan
Bardzo spodobał mi się crossover volkswagena - T-ROC, jednakże czytam wciąż o kiepskich plastikach i że nie jest wart swojej ceny.. - przede wszystkim podoba mi się podobna wielkość (długość i rozstaw oraz waga) do audi, wyższe podwozie, wygląd zewnętrzny - kształty. Silnik 1,5 TSI 150 KM.
Co o tym myślicie? Jakieś porady? Opinie? Inne opcje?