Nowy SUV dla rodziny do jazdy głównie w mieście

21 Sie 2021, 16:07

Podbiję wątek, ponieważ mam podobny problem. Zastanawiam się nad większym, rodzinnym autem, które byłoby użytkowane głównie w mieście, ale pewnie raz na 2 tygodnie jakaś trasa ok. 500 km w dwie strony. Poza wymienioną w tytule Toyotą RAV4 zastanawiam się nad Skodą Kodiaq po FL, z tym, że nie wiem czy ten samochód nie jest za duży i czy silnik 1.5 TSI nie jest na niego za mały. Brałem jeszcze pod uwagę Tucsona, ale jest on droższy od tej Skody w podobnej konfiguracji, a nie wiem czy warto do niego dopłacać. Czy ma ktoś doświadczenia ze Skodą i mógłby coś powiedzieć o jej dynamice?
Ostatnio edytowany przez ArteK 26 Sie 2021, 08:20, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Lepiej założyć nowy temat, w tamtym zrobiłby się bałagan
draper
Nowicjusz

25 Sie 2021, 20:09

Ok, to jako, że mój post został przeniesiony do osobnego wątku , to napiszę jeszcze kilka słów o tym jakie samochody rozważam:
- Toyota RAV4 Hybrid
- Mazda CX-5
- Seat Ateca
- Kia Sportage.

Zależy mi na tym, żeby auto było dobrze wyposażone i nadawało się też na dłuższe trasy. Zakładam sobie budżet do 150k, ale obawiam się, że w przypadku Toyoty czy Mazdy w tych pieniądzach będą to bardzo podstawowe wersje. Czy przychodzi wam do głowy jakiś inny pojazd? Rozważałem Forda Kugę, ale on ma chyba dosyć mały bagażnik, nie wiem jak z miejscem w środku.
draper
Nowicjusz

26 Sie 2021, 08:30

draper napisał(a):Zależy mi na tym, żeby auto było dobrze wyposażone i nadawało się też na dłuższe trasy. Zakładam sobie budżet do 150k
W tym budżecie poszukaj sobie RAV4 Hybrid. Jak chcesz mocno wypasioną to kup taką od dealera dwu, trzy letnią w najwyższej wersji. Moim zdaniem do miasta będzie jak znalazł.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sie 2021, 11:51

Z budżetem 150k możesz też spokojnie myśleć o XC40 lub XC60
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Sie 2021, 12:19

Rom33 napisał(a):Z budżetem 150k możesz też spokojnie myśleć o XC40 lub XC60
Tu z XC60 będzie ciężko, a XC40 raczej będzie za małe i ciężko je nazwać jako rodzinny SUV :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

26 Sie 2021, 18:18

Citroen C5 Aircross
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2021, 19:51

Dzięki za odpowiedzi. Byłem dzisiaj na jeździe testowej tej Skody 1.5 TSI w automacie i w RAV4 hybryda i muszę przyznać, że wrażenia jezdne miałem lepsze ze Skody. Dodatkowo Skoda wychodzi korzystniej cenowo i ma lepsze wyposażenie w tej cenie. Wiem, że Toyoty dobrze trzymają wartość, więc to jest moja obawa w stosunku do Kodiaqa, z tym, że jak wszedłem sobie na otomoto, żeby poszukać używanych to ceny zaczynają się od 90kPLN za kilkuletnie auto, więc chyba nie jest z tym aż tak źle?

Volvo chyba niestety jest poza moim zasięgiem, niby XC40 zaczyna się od ok. 140k, ale to podstawowa wersja, która nie jest aż tak duża jakbym tego oczekiwał.

Muszę się przyjrzeć temu Citroenowi, @mike masz jakieś doświadczenia z tym samochodem?
draper
Nowicjusz

26 Sie 2021, 21:55

Z tyłu trzy oddzielne fotele, 3x isofix (dw z tyłu, jedno z przodu). Fajnie się do niego wsiada, mniej plastikowy od reszty. Mięciutki (ale nie kanapowy), cichutki. Za 150k masz 1.6 PureTech z automatem w Shinie, czyli wypas.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Sie 2021, 07:07

Rokiko napisał(a):Tu z XC60 będzie ciężko, a XC40 raczej będzie za małe i ciężko je nazwać SUVem

XC60 w podstawowej wersji jak najbardziej w tym budżecie.
XC40, miałem podobny punkt widzenia co Ty dopóki nie przetestowałem tego auta. Moim zadaniem to całkiem ciekawy samochód i w pełni zasługuje na kategorię SUV, potrafi zaskoczyć, w Polsce niestety dopiero zaczynają go doceniać a na świecie sprzedaje się świetnie. W budżecie 150k można wyrwać jeszcze całkiem fajne auta od ręki lub pod zamówienia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Sie 2021, 07:36

draper napisał(a):na jeździe testowej tej Skody 1.5 TSI w automacie i w RAV4 hybryda i muszę przyznać, że wrażenia jezdne miałem lepsze ze Skody
Hybryda to jest trochę specyficzne auto i moim zdaniem trzeba się do niej przyzwyczaić, zrozumieć jak działa i wtedy podchodzi się do jazdy zupełnie inaczej :) Ja jak pierwszy raz jechałem hybryda to nie mogłem tego ogarnąć bo zupełnie nie panowałem nad silnikiem przyciskając pedały gazu. Jednak teraz jak już troche pojeździłem różnymi takimi samochodami z napędem hybrydowym chyba nie chciałbym zwykłego napędu.

Włączałeś w hybrydzie tryb power? Czy jeździłeś tylko na Eco?
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Paź 2021, 03:36

Hmm... To może Kuga? Nie dość, że świetnie wygląda, jest duża i pojemna, to jeszcze świetnie się nim jeździ i mało pali. No i ważne jest, żeby się nie psuł, więc zobacz sobie rankingi - Kuga w rankingach w UK od lat wypada świetnie a dla mnie to ważne by dojechać z rodziną bez przygód.
marcel0422
Nowicjusz