Nowy SUV do 130k, KIA Sportage FL czy Citroen C5 Aircross?

22 Sty 2019, 22:59

Witam,
tak jak w temacie szukam SUVa/Crossovera w budżecie do 130k zł - nieprzekraczalnym o wiecej niż 2-3k.
Po wstępnej selekcji najbardziej odpowiadającymi moim wymaganiom są KIA Sportage FL oraz Citroen C5 Aircross, jednak nie zamykam się na inne propozycje ( brałem pod uwagę Hyundaia Tucsona, Peugeot 3008, Skode Kodiaq).

Więcej o wymaganiach:

Użytkowanie: Miasto 70% / trasa 30% (10 - 15 k rocznie)
Ilość użytkowników: Na razie 2 osoby dorosłe, w perspektywie 2-3 lat model rodziny 2 + 2 z czego wiadomo że 2 będzie potrzebować fotelików. Przez co znaczenie ma też pojemność tylnej kanapy oraz bagażnika.
Czas użytkowanie: Samochód chce użytkować przez okres 7-8 lat, jestem totalnym laikiem więc zależy mi na bezawaryjności a co dalej ma znaczenie na niskiej stracie wartości.
Skrzynia biegów: Automat.
Silnik: Nie musi być potworem ale warto aby pozwalał na sprawne manewrowanie i wyprzedzanie.
Gadżety: Lubię, zawsze sprawdzam co dostanę w ramach budżetu.

Wydaje mi się że pod kątem straty wartości i bezawaryjności lepiej wygląda KIA i mam obawy przed Citroenem, z tym że są one na podstawie zasłyszanego "nie kupuj francuza bo się psuje", a nie konkretów. KIA ma też dłuższą gwarancje (tak wiem że na silnik i na skrzynie tylko), z kolei w Citroenie można przedłużyć ale pytanie czy warto? Z drugiej strony w C5 dostanę większy bagażnik, więcej miejsca, więcej gadżetów i ponoć lepsze, stabilniejsze prowadzenie.

Wydaje mi się że KIA to wybór dobry, pewny z którego będę zadowolony a Citroen może jeszcze lepszym ale ryzykownym. Z chęcią wysłucham waszych opinii które mam nadzieje przekierują mnie na którąś stronę mocy :)

P.S. Oczywiście mam zamiar przejechać się oboma autami przed zakupem, w KII już siedziałem, w C5 Aircross'ie jeszcze nie.
COACHan
Nowicjusz

0

23 Sty 2019, 00:04

Instrukcja kupna nowego auta:
1. Idziesz do salonu każdej z marek
2. Oglądasz, odbywasz jazdy próbne
3. Kupujesz to, co najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Z powyższych wybrałbym Volvo xc40
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

23 Sty 2019, 01:40

Za 130tys cudów w xc40 nie będzie, na t3 momentum z dodatkami 145tys trzeba miec, poszukalbym raczej ciekawej, uzywanej xc60.
Jeśli chcesz nowe to dobry budżet na nowe V40CC, choć to nie SUV
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
0

23 Sty 2019, 07:27

Kupujesz samochód do miasta i na ładnych parę lat. Ja na Twoim miejscu skupiłbym się na jakości skrzyni. W tym budżecie kupisz już Hondę CRV i Outlandera, ten drugi będzie miał nawet napęd 4x4, a CVT do miasta jest ok. Nowa RAV 4 też sie chyba zmieści.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
1

23 Sty 2019, 09:08

Tak jak kolega wyżej, myślę, że warto zobaczyć nową RAV

https://www.toyota.pl/new-cars/rav4/2019/
ushiromawashi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4 88KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
1

23 Sty 2019, 12:54

Dzięki za propozycje, na pewno popatrzę na tą RAV 4. A co do trwałości skrzyni to właśnie chciałem się zabezpieczyć przed ewentualnymi kosztami naprawy wybierając KIA'e gdzie gwarancja ma 7 lat. Ewentualnie dokupując gwarancje w innej marce.
COACHan
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...

23 Sty 2019, 13:49

Tylko dokładnie czytaj warunki gwarancji, każda marka ma trochę inne.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
1

26 Sty 2019, 20:07

Ten post został przeniesiony z sub-forum Citroena gdzie pytałem o awaryjność marki - moim zdaniem jego obecność tutaj nie jest do końca trafna ale skoro tu jest to może ktoś będzie się w stanie wypowiedzieć o nowym Citroenie.

Witam, zastanawiam się na zakupem nowego Citroena C5 Aircrossa (jest to jeden z trzech typów, o pozostałych pisałem w innym dziale więc nie będę tutaj przytaczał, chyba że zostanę o to poproszony). Moje zapytania kieruje do osób które miały przyjemność kupowania nowego samochody tej marki. Jak długo wasze samochody nie wymagały wkładania pieniędzy w naprawy? Wiem że egzemplarz drugiemu nierówny (tym bardziej że to nowy model na rynku) ale chciałby poznać wasze doświadczenie z Citroenem.
Ostatnio edytowany przez mike, 26 Sty 2019, 20:30, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
COACHan
Nowicjusz

1

15 Maj 2019, 13:18

Witajcie,
mam Citroena C5 , 1,6 THP / rok prod 2013/ i poza wymianą rozrządu i 2 amortyzatorów w ramach gwarancji samochód sprawuje się b.dobrze.
Przyspieszenie ok , komfort jazdy , dobra pozycja za kierownicą itd.
Dla mnie problemem jest jedynie długość samochodu , co wiąże się z trudnością parkowania . Poza tym - ok.
Uważam , że po sprzedaży tylu egz w Chinach C5 Aircross został odpowiednio poprawiony i przygotowany do sprzedaży w Europie i na inne rynki.Również myślę o zamianie C5 na C5 Aircrossa.Pozdrawiam
Denise
Obserwowany

0

18 Mar 2020, 23:35

Miałem taki sam dylemat jak. Poszukiwałem nowego auta od 1/2 roku. Sprawdziłem 9 różnych samochodów w tym Hyundai, Kia, Renault, Skodę i kilka innych. Z góry zaznaczę , że jestem zwolennikiem samochodów francuskich. Moje ostanie auto to R Koleos. Przejechałem 200k i 10 lat. Nie mogę powiedzieć 1 złego słowa. Miałem jedyną awarię po 180k i to padła część eksploatacyjna. Dodam, że poszukiwane auto ma ciągnąć przyczepę kempingową. W końcu padło na C5 aircross z kilku powodów. Bardzo dobry, sprawdzony diesel 180 KM, dobra skrzynia automat produkowana przez japońska firmę i montowana w BMW, Volvo, Mercedesie oraz PSA. Cena: korzystne ceny na dzisiaj, ponieważ to auto w PL nie sprzedaję się zbyt dobrze. Jak to w PL i tylko w PL. we Francji jest na 2 miejscu wśród SUW. Komfort: powalający, nie ma takiego drugiego SUWa, oczywiście wyłączam te, które pracują na poduszkach pneumatycznych. Dlaczego nie Kia mimo konkurencyjnej ceny. Właśnie skrzynia dwusprzęgłowa, pracująca na sucho i słaby silnik (136 KM). Przy jeździe z przyczepą podobno max 30k. Po za tym C jest ładnym i przestronnym autem. To nie wieśvagen. I powiem jeszcze, nikt mnie nie namówi na Volvo, mimo, że w PL są te auta uwielbiane. To już nie ta sama legendarna bezawaryjność jaka cieszyły się te auta z lat 70-tych. Po za tym wysoka cena, a mojemu koledze po 2 latach padł sinik. I czy w ogóle są silniki produkowane przez volvo? :) Dlatego szukaj C z 2019r.
Vojtek
Obserwowany

0