Nowy SUV w przedziale cenowym 130 000 - 140 000zl

16 Sty 2010, 15:46

Witam,

w czerwcu planuje zakup nowego SUVa za kwote okolo 130 000 - 140 000zł

posiadam jedynie 2 wymagania - auto ma byc autem ciezarowym + automatyczna skrzynia biegow

w tym momencie na uwadze mam 3 auta

Honda CR-V
Dodge Journey
Kia Sorento

mozna prosic o jakies opinie, porady na temat tych aut lub jakies propozycje innych marek do tej kwoty

Pozdrawiam
tehaes
Nowicjusz

16 Sty 2010, 16:15

mitsubishi outlander
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Sty 2010, 22:15

juz zaliczylem salon mitsubishi i powiedziano mi ze najtansza wersja w ktorej jest mozliwa skrzynia automatyczna bedzie za cene okolo 160 000zl :) wiec odpada
tehaes
Nowicjusz

24 Sty 2010, 12:47

VW Tiguan
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

24 Sty 2010, 17:20

Honda CR-V
Nissan X-Trall
Subaru Forester
Toyota RAV 4
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

10 Lut 2010, 21:56

Propozycji tu wiele, ale nie widzę dlaczego właśnie te samochody, a nie inne. Brak konkretnych argumentów.
Tehaes ja Ci zaproponuję coś innego. Wejdź na stronę Jato, najprościej przez link na stronie Subaru.
Jato to międzynarodowa firma gromadząca dane o rynku samochodowym. Tam można porównać chyba wszystko co jest u nas w sprzedaży i to na różne sposoby, między innymi uzupełniając wyposażenie dodatkowe tak, by porównywane auta były tak samo wyposażone. Wchodząc tam będziesz mógł sam sobie porównać wybrane samochody, co prawda samochody trzeba odnosić do Subaru, ale to chyba nie problem bo pozostałe porównuje również między sobą. Porównywać tam można nawet kilka modeli. Pod poniższym linkiem takie przykładowe porównanie.
maniekw
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kia cee’d - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczną wersją silnikową jest 1,6 CRDi o mocy 136 KM. Według danych producenta tak skonfigurowany samochód spala średnio 4,4 l/100 km (w trybie miejskim jest to 5,1 l/100 km, natomiast w trasie wynik ...

12 Lut 2010, 21:06

piotreq napisał(a):VW Tiguan

Do 130 zmieścisz się za wersję 2.0 TDI CR 140 KM (103 kW) DPF, 4MOTION, Tiptronic, 6 biegowy, która ma homologację ciężarową. Po zmianie homologacji na ciężarową nie traci homologacji na 5 osób. Wiele modeli aut zmienia z 5 na 4 osoby.
Gufi
Aktywny

27 Lut 2010, 10:44

Witam,
Jako półtoraroczna właścicielka Hondy C-RV z automatyczną skrzynią biegów ( 2l ) radzę Ci dobrze, żebyś najpierw pojeździł tym autem ale koniecznie w automacie! Bo ma tak fatalne przyspieszenie i trzeba go zmusić do tak wysokich obrotów, że masakra!!! Poza tym średnie spalanie to 13 l, a na trasie ( jechałam na narty, w sumie 3000 km ) wyszło 11,4 l i to bez przeładowania i bez packa.
Podsumowując jeśli lubisz być przez wszystkich wyprzedzany, jeździsz wolno i lubisz dużo wydawać na paliwo, to polecam, bo poza tym że auto ma beznadziejnej jakości plastiki ( rysują się od dotknięcia palcem ), to auto jest wygodne, fajne i jak na razie bezawaryjne.
Mam też Hondę Civic - spoko auto, ale bez rewelacji.
Wcześniej miałam też dwa WV ( Golfa 4 i Tourana ), obydwa nowe z salonu. Golf psuł się sporo, ale Touran psuł się non-stop!!! Generalnie auto super ( może poza wyglądem ), fantastyczne rozwiązania w środku, przestronny, silnik diesla 2l turbo - cudowny ( cichy, szybki, bardzo oszczędny ), tyle że w tym aucie zepsuło się WSZYSTKO (!!!) co tylko możliwe! Miałam go 5 lat i na naprawy pomijając te eksploatacyjne wydałam ok. 20 tysięcy przy przebiegu 110 tysięcy. To spowodowało, że nigdy już nie kupię WV i każdemu radzę żeby się dwa razy zastanowił zanim to zrobi.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
zgaga81
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 03 1998
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Skoda Superb
Silnik: 1,8 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

27 Lut 2010, 13:34

Freelandera 2 obejrzał?
Colicab
Nowicjusz

Miejscowość: spod auta

27 Lut 2010, 18:49

Co to za problemy z tym Touranem? Wujek też od nowości ma MK4 i Paska w dieslu. Jakby nie było sporo już lat. Nie słyszałem, żeby narzekał. Tym bardziej, że po kilku latach kupił Passata.
Gufi
Aktywny

27 Lut 2010, 23:32

Nie pamiętam już wszystkiego ale co mogę wymienić to:
- wszystko po kolei od klimy
- komputer pokładowy
- centralny zamek
- mechanizm otwierania szyb ( 2 razy )
- jakieś bezpieczniki od wentylatora co spowodowało że się gotował
- jakieś tuleje
- coś w zawieszeniu, ale już nie pamiętam co ( i nie była to rzeczy która mogła się tak szybko popsuć nawet na polskich drogach )
- odlazły wszystkie plastiki w środku
- głośniki z tyłu przestały grać po 3 latach
- hamulce ( coś tam jest z plastiku ponoć i się zepsuło od mrozu )
- a najfajniejsze było że zaczęły po 3 latach przepuszczać gumy i przy deszczu sączyła się woda do środka
To tak co w tej chwili pamiętam, były też awarie mechaniczne, tylko już nie pamiętam o co chodziło.
Co ciekawe to nie opis 10letniego Matiza tylko "niemieckiej precyzji" za 118 tysięcy! Tak więc nigdy więcej WV!;)
zgaga81
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 03 1998
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Skoda Superb
Silnik: 1,8 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

05 Mar 2010, 12:42

tiguan jest poprostu super zrobiłem 40,000 w niecały rok bajka, zarówno na asfalcie jak i w terenie napęd 4x4 rewelka

Pozdrawiam[/quote] pomyśl o vw. tiguan
szymonpatyk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódź

07 Mar 2010, 17:59

zgaga81 napisał(a):Witam,
Jako półtoraroczna właścicielka Hondy C-RV z automatyczną skrzynią biegów ( 2l ) radzę Ci dobrze, żebyś najpierw pojeździł tym autem ale koniecznie w automacie! Bo ma tak fatalne przyspieszenie i trzeba go zmusić do tak wysokich obrotów, że masakra!!! Poza tym średnie spalanie to 13 l, a na trasie ( jechałam na narty, w sumie 3000 km ) wyszło 11,4 l i to bez przeładowania i bez packa.
Podsumowując jeśli lubisz być przez wszystkich wyprzedzany, jeździsz wolno i lubisz dużo wydawać na paliwo, to polecam, bo poza tym że auto ma beznadziejnej jakości plastiki ( rysują się od dotknięcia palcem ), to auto jest wygodne, fajne i jak na razie bezawaryjne.
Mam też Hondę Civic - spoko auto, ale bez rewelacji.
Wcześniej miałam też dwa WV ( Golfa 4 i Tourana ), obydwa nowe z salonu. Golf psuł się sporo, ale Touran psuł się non-stop!!! Generalnie auto super ( może poza wyglądem ), fantastyczne rozwiązania w środku, przestronny, silnik diesla 2l turbo - cudowny ( cichy, szybki, bardzo oszczędny ), tyle że w tym aucie zepsuło się WSZYSTKO (!!!) co tylko możliwe! Miałam go 5 lat i na naprawy pomijając te eksploatacyjne wydałam ok. 20 tysięcy przy przebiegu 110 tysięcy. To spowodowało, że nigdy już nie kupię WV i każdemu radzę żeby się dwa razy zastanowił zanim to zrobi.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Jeśli nie chcesz doświadczyć powyższych atrakcji, to ponownie zaproponuję Ci Subaru. Poza świetnym i bezpiecznym samochodem otrzymasz jeszcze standardowo ISR, u VW za analogiczny system będziesz musiał dopłacić 3500, złotych.
I jeszcze raz polecam porównywarkę Jato (wejście na nią ze strony subaru.pl), porównasz sobie wszystko co jest na naszym rynku. A później radzę (podobnie jak ZGAGA81) wybrać się do salonu i doświadczyć wybranego samochodu (bądź samochodów). Przy okazji zapoznasz sie z podejściem danej firmy do Ciebie jako do klienta.
Pozdrawiam!
maniekw
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

08 Mar 2010, 20:14

szymonpatyk napisał(a):tiguan jest poprostu super zrobiłem 40,000 w niecały rok bajka, zarówno na asfalcie jak i w terenie napęd 4x4 rewelka

Pozdrawiam
pomyśl o vw. tiguan[/quote]pokaz mi ten teren :lol: :mrgreen:
Colicab
Nowicjusz

Miejscowość: spod auta

19 Mar 2010, 20:10

Zastanów się kolego do czego ci będzie potrzebne to auto????
Ja też na początku chciałem TYLKO do miasta i miało być DUŻE, a teraz trochę zaczynam bawić się w wyprawy off-roadowe i nie wyobrażam sobie mniejszego auta niż mam.

Jak chcesz wygodne - szukaj auta z klasy SUV (nie crossover), ale bez ramy.
Jednak posiadanie SUV-a naprawdę ciągnie w terenik - a tutaj rama najlepsza.

Wybór jest duży - ja mam Sorento i polecam w 100%, bo jak ktoś powiedział, to fajny "dupowóz" oraz daje radę w terenie i jest duży, więc wszyscy mali się boją :):):).

Poczytaj na forum o Sorento - zapraszam, już kilku kolegów "wyleczyliśmy" z Subaru :):):)
Kia Sorento 2.5 CDRI - miejska fura
Land Rover Discovery 300 - terenowa fura
spider2you
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krasne k/ Rzeszowa