Nowy Suzuki SX4 S-Cross czy jednak kompakt do 76K ?

16 Lut 2018, 00:06

A do tych salonów, gdzie oferują wszystko za ~77 tysięcy dzwoniłeś?

W Łodzi jest taki Golf:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Lut 2018, 03:07

ichris napisał(a):Podstawowe pytanie: jest sens się spinać na tą automatyczną klimatyzację? Ta przednia, podgrzewana szyba w sumie też kusząca... Którą wersje wybralibyście?

Mam jedno i drugie - latem przydaje się climatronic, zimą grzana szyba. Ciężki wybór. Jak masz garaż, to grzaną szybę można sobie darować.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

16 Lut 2018, 09:02

Napisałem do kilku salonów, zobaczę jaki będzie odzew. Niestety nie jest łatwo o komplet rzeczy, które bym chciał. Zawsze czegoś brakuje. Ale kupuje z wyprzedaży więc nie marudzę. Jestem gotowy pójść na kompromis. Najbardziej zależnymi mi na:
- kolorze Tungsten srebrno-złoty metalik, ewentualnie szary ujdzie
- szyba przednia podgrzewana
- automatyczna klima
- ewentualnie App Connect
- i dobrej cenie

Zazwyczaj czegoś brakuje, jak jest komplet wyposażenia to nie ma koloru. Jak jest kolor to nie ma albo autoklimy albo podgrzewanej szyby.

Na tą chwilę chyba jednak najlepszą opcją jest ten z manualną klimą, podgrzewaną przednią szybą i App Connect, które jeśli będzie działało prawidłowo to w sumie jest fajnym bajerem :) W zasadzie odchodzi problem z wygodną nawigacją bo można przerzucić Google Maps ze smartfona na ekran w aucie :)
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

16 Lut 2018, 20:57

Zdecydowałem się :) Wpłaciłem zaliczkę na na Golfa VII FL 1.4 125KM Comfortline + dodatki:
- czujniki deszczu
- reflektory LED Mid ze statycznym doświetlaniem zakrętów
- system radiowy Composition Media 8 głośników
- czujniki parkowania przód/tył
- funkcja obsługi głosowej
- przednia szyba podgrzewana
- Car Net App Connect
- podgrzewane, elektryczne lusterka
- autoalarm
- dywaniki
- piękny kolor srebrno-złoty Tungsten :)

Brakuje tylko automatycznej klimy... Jakoś przeboleje. Ale w zamian po negocjacjach wyszło 73,5 tys - myślę, że cena w porządku. No i salon z serwisem mam 2 kilometry od domu... Po odbiór będę mógł się przespacerować jak będzie ładna pogoda :)

Zostało trochę kasy w budżecie i myślę, że jeszcze dokupię:
- pakiet przeglądów na 4 lata do 60tys km za 1490zł
- wydłużenie gwarancji o 2 lata (czyli do 4 lat/80 tys km) za 1190zł

Myślicie, że warto dokupić te pakiety?
ichris
Początkujący

16 Lut 2018, 23:38

Gratuluję zakupu :) myślę, że na pewno warto rozszerzyć gwarancję o te kolejne 2 lata za tą cenę :) no i jednak moim zdaniem trochę szkoda tej automatycznej klimy, aczkolwiek miałem możliwość jeździć golfem VII z manualną klimą i schłodzić chłodzi :ok:
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T

16 Lut 2018, 23:59

Dzięki :) Wybór był mega ciężki. Na finiszu pojawiła się ciekawa oferta Astry 1,4 125KM. Nawet mam się nią jeszcze przejechać testowo... I chyba to zrobię. Tak, manualna klima to jedyny element, który jest na minus. Poza tym jestem bardzo zadowolony z wyposażenia w tej cenie. Najtańsza oferta z automatyczną klima i z tym wyposażeniem, w tym z podgrzewaną przednią szybą dostałem z Łodzi i byłoby to 3,5k drożej bo 77k. No i nie byłoby Connect App o ile to w ogóle zadziała :) Poza tym wycieczka z Krakowa też nie zachęca. A tutaj auto stoi 2km od domu i już je widziałem. Zrobiłem rezerwację, wpłaciłem zaliczkę i choć jeszcze będę przeglądał oferty to chyba zostanie tak jak jest :)
ichris
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...

17 Lut 2018, 00:13

Astra też jest ok, dają duże zniżki w salonach Opla. Jakby dobrze poszukać yo za 77 tysięcy byłaby dobrze wyposażona Astra z 1.4T 150KM.
Ossy
Forumowicz VIP

17 Lut 2018, 08:13

Mam dylemat z tą Astrą V. Biorę pod uwagę tylko 1.4 125KM - w zupełności wystarczająca moc na moje potrzeby. Są nawet oferty w okolicach 66K Enjoy + pakiet Biznes w cenie, jest automatyczna klima... Różnica w cenie robi się konkretna. No ale jednak w środku fajniej jest w Golfie. Choć w Astrze też jest bardzo w porządku. Astra podobno jest dość "sztywna" jeśli chodzi o zawieszenie i jeśli się to potwierdzi to wybiorę raczej bardziej komfortowego Golfa. Poza tym znajomi mnie zniechęcają do Opla... Jazda testowa będzie decydująca - jakoś w przyszłym tygodniu będę się umawiał i dam znać :)
ichris
Początkujący

17 Lut 2018, 08:49

ichris napisał(a): Poza tym znajomi mnie zniechęcają do Opla...

Też mi argument. Kto tym ma jeździć? Czyja kasa jest wydawana?
A jeśli coś padnie to dorzucają się do naprawy?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lut 2018, 09:39

To nie jest argument. Po prostu jeden z głosów, opinii. Każda jest dla mnie cenna (tutaj szczególnie) ale zdaję sobie sprawę, że na mnie spoczywa podjęcie decyzji i biorę za nią pełną odpowiedzialność.

W sumie z tymi silnikami to ciekawa sprawa:
1.4 125KM w Golfie 200Nm i przyspieszenie do setki 9,1, natomiast w Astrze 1,4 125KM jest już 245Nm ale przyspieszenie ma gorsze 9,5 do setki. Nie wiem z czego to wynika. Astrę trzeba wyżej kręcić aby uzyskała maksymalna moc?
ichris
Początkujący

17 Lut 2018, 10:24

Masa własna - Astra jest cięższa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Lut 2018, 10:59

dzida napisał(a):Masa własna - Astra jest cięższa

Wg danych technicznych to Golf z 1.4 jest cięższy 1225kg, Astra z 1.4 1203kg. Wersje 5d.
Ossy
Forumowicz VIP

17 Lut 2018, 11:39

hm, byłem prawie pewien, że Astra dalej jest kluchowata.
To pewnie kwestia przełożeń skrzyni ale sekundy do setki nic nie mówią o codziennym użytkowaniu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

17 Lut 2018, 12:30

Może jeszcze trochę Ci namieszam crossoverem :)

Klasyczny wygląd - Kia Stonic
Bardziej futurystyczny, odważny - Hyundai Kona

Obie opcje z optymalnym silnikiem do masy 1.0 120KM - spokojnie zmieścisz się w budżecie.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017

17 Lut 2018, 17:46

Z crossoverów biorę pod uwagę tylko Suzuki SX4 S-Cross. Na żywo wygląda zdecydowanie lepiej od Stonica. Po prostu przepaść. O ile Stonic wychodzi fajnie na fotkach to na żywo wygląda przeciętnie. Natomiast Suzuki moim zdaniem wygląda rewelacyjnie, szczególnie w granatowym kolorze - bajka. Wyposażenie świetne i bardzo dobra cena. Jednak samochód trochę nudnawy w prowadzeniu, Emocji w nim niewiele więcej niż w Reanult Thalia rodziców (nie śmiejcie się, renówka ma znakomity, niezniszczalny silnik 1,4/98KM 16V , nowa przyspieszała w mniej niż 10 sek do setki tak jak Astra i Golf i nie potrzebowała do tego "turbo" :twisted: )

Zaliczka była nieduża i jest zwrotna jakby co (potrzebuje jeszcze trochę czasu aby zgromadzić pełne środki) dlatego jeszcze się przejadę Astrą i może Reanult Megane.

Ja znalazłem info, że masa Golfa VII FL to 1218kg... a w innym miejscu, że 1171kg.... W jeszcze innym: 1246kg...
ichris
Początkujący