Cześć,
Czas na pierwszy nowy samochód
Aktualnie jeżdżę służbowym Rapidem na ropę (~90KM) ale ponieważ wkrótcę zmienię charakter pracy na bardziej stacjonarny to muszę się zaopatrzyć w swój wózek.
Aktualnie jestem zachwycony designem Suzuki SX4 S-Cross. Generalnie nie lubię SUV-ów/Crossoverów ale ten wygląda świetnie. W środku siedzi mi się mega wygodnie, deska również mi się podoba. Aktualnie próbuje umówić jazdę próbną.
Budżet jakim dysponuje pozwoli mi na zakup wersji z silniczkiem 1.0 w wersji wyposażenia Premium, które jest dla mniej aż zbyt wypasione (kamera cofania, podgrzewane fotele, dwustrefowa klima itp.) Ogólnie poza niepewnym(?) silnikiem, który i tak zbiera dobre opinie to nie mam zastrzeżeń.
Autko będzie jeździło głównie po Krakowie. W miarę możliwości staram się wstawać bardzo wcześnie i omijać korki
Od czasu do czasu jakiś weekendowy wypad za miasto też się wydarzy.
Autem będą jeździł głównie ja
i ewentualnie jeszcze jedna osoba lubie dwie jednocześnie
Od święta większa grupa.
Kilka faktów nt. użytkowania auta:
- będe robił ok. 12tys km rocznie
- autko kupuje na 6-8 lat
- zależy mi na długiej gwarancji producenta
- zależy mi na w miarę niskim spalaniu
- zależy mi na dobrej, manulanej skrzyni biegów
- zależy mi na przyzwoitym wyciszeniu wnętrza
- zależy mi na taniej i bezproblemowej eksploatacji podczas gwarancji i po niej (i na dobrym serwisie)
- zależy mi na dostępności zamienników po gwarancji
- zalezy mi na świeżym, fajnym designie z zewnątrz, pewne niedostatki w środku jestem w stanie bardziej wybaczyć oprócz wygodnych foteli i wygodnej pozycji za kierownicą - tego nie odpuszczę
- dynamika i wyposażenie jest mniej istotne niż te rzeczy powyżej - swoimi samochodami pomimo "zaledwie" 30-tki na karku jeżdzę spokojnie i ekonomicznie, klima w sumie wystarczy mi manualna
Nie mam ciśnienia aby wydać cały budżet i alternatywnie biorę pod uwagę również tańsze opcje, również z rocznikiem 2017:
- Hyundai i30 - bo mi się podoba i świetnie się czuje wewątrz, w zasadzie jak u siebie. Ma 5 lat gwarancji ale tak generalnie jest drogi... Tutaj biorę pod uwagę nawet silnik 1.4 100KM wtedy koszt wyjdzie około 66k albo 1.4 140KM i cena ~74k.
- Opel Astra - design fajny ale jeździ tego trochę po mieście
Ogólnie autko spoko wycenione - biorę pod uwagę tylko silnik 1,4 125KM i cenka wyjdzie ok. 70k z jak dla mnie super wyposażeniem
- VW Golf - zmieściłbym się w budżecie z wersją 1,4 125KM, oczywiście rocznik 17', design nudny ale autko sprawia wrażenie solidnego...
Jaki nowy jest wart uwagi w przedziale 66-76? Brać tego Suzuki
?