Nowy, z salonu 80k-120k, rodzina 2+2

18 Wrz 2016, 20:50

Hej.
Już raz mi pomogliście przy wyborze auta. Tak się ułożyło że będę kupował nowy samochód i również proszę o małą pomoc. Może o jakieś nakierowanie.

Już 2 tygodnie, dzień w dzień przeglądam różne samochody, różnych segmentów, wymiarów itd. Niestety nie mogę na nic się zdecydować.

Samochód będzie brany w leasing.

Jeździć będę ja jak i żona. Głównie po mieście. Raz, dwa razy w miesiącu trasa ok 100-200km. Raz na rok gdzieś dalej. Raczej 10tys rocznie nie przekroczymy.

Z racji na to że mamy dostęp do dużego rodzinnego vana w rodzinie to jakiś super wielki rodzinny wóz nie jest nam potrzebny. W każdej chwili możemy go pożyczyć.

Żonie podobają się wyższe samochody. Dlatego raczej będzie to jakiś SUV, może van.

Z różnych względów obecnie rozważamy:
Opla Mokkę X - głównie ze względu na dobre wyniki testów Euro Ncap. Chociaż nie wiem na ile one są wiarygodne i jakie mają odniesienie do rzeczywistości.
Renault Scenic ( po liftingu ) - po prostu mi się podoba :P.
jellyOut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

18 Wrz 2016, 21:14

Nie wiem czy jest sens kupowania suv'a do miasta, koszty eksploatacji zwykle są wyższe niż gdybyś kupił np. kombii. Np. wyższe spalanie przez napęd 4x4 - no chyba, że go nie będzie, ale po co wtedy suv?
Fajną ofertę leasingową ma vw, nie zgłębiałem się jakoś zbytnio bo ta marka mnie średnio interesuje, ale ceny Tiguana zaczynają się chyba poniżej 100k.
Do tego dorzucę mazdę cx-5, może cx-3 jeśli może być mniejszy i outlandera.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Wrz 2016, 23:24

Jeśli suv to od siebie dorzucę SEAT-a Atece. Jak nie podobają mi się tego typu auta, tak wygląd Ateci zrobił na mnie wrażenie :). Ale i tak jestem zdanie, że te auta są przepłacone i w zasadzie mało komu potrzebne. Na Twoim miejscu skupiałbym się na dobrze napasionym kombi segmentu C lub gorzej wyposażonym kombi segmentu D.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

19 Wrz 2016, 09:18

jellyOut napisał(a):głównie ze względu na dobre wyniki testów Euro Ncap. Chociaż nie wiem na ile one są wiarygodne i jakie mają odniesienie do rzeczywistości.

żadne, bo dodają gwiazdki za jakieś głupie systemy bezpieczeństwa, które i tak nie zastąpią dobrego kierowcy

Ode mnie Hyundai Tucson i Kia Sportage, czyli hity polskiego rynku wśród klientów prywatnych
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

19 Wrz 2016, 11:42

Dzięki za rady.

Ja właśnie wolałbym kombi ale żonę jakoś ciągnie do wysokiego samochodu. Jeśli chodzi o używanie to będzie ona 70% ja resztę. Także też muszę to uszanować.

Postaram się ją namówić.

Z kombi to co byście polecili?
Mi w oko wpadły Astra i Peugeot 308. Może jeszcze i30.

Albo poczekamy na scenica. Trochę wyżej się siedzi. Nie jest bezsensowny jak suv. Albo może nową Zafire.
jellyOut
Nowicjusz

19 Wrz 2016, 13:28

Jeśli chodzi o I30 to całkowicie nie widzę sensu kupować na obecną chwilę tego modelu ponieważ za kilka miesięcy wchodzi nowy model. Poza tym obecny model jest już grubo przestarzały względem europejskiej konkurencji. To samo tyczy się KII Ceed. Astra ładna i sam jak kupowałem w styczniu SEAT-a Leona grubo się nad nią zastanawiałem. Do Peugeota trzeba się przyzwyczaić (mała śmiesznie ułożona kierownica).
Z kompaktowych kombi poleciłbym od siebie:
Opel Astra 2 kombi z silnikiem 1.4t 150 KM
Skoda Octavia VW Golf, SEAT Leon kombi 1.4 TSI 150 KM lub nawet w tyym budżecie 1.8 TSI 180 KM
Peugeot 308 kombi 1.2 PureTech 130 KM
Z segmentu D
Fiord Mondeo, Renault Talisman, Skoda Superb, VW Passat, KIA Optima lub Peugeot 508, wszystkie w wersji kombi.
SUV:
Honda HR-V lub CR-V, Hyundai Tucson, KIA Sportage, Mazda CX-3, Nissan Qashqai, SEAT Ateca, VW Tiguan, Toyota RAV-4,
VAN:
VW Touran
maniek1986
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

19 Wrz 2016, 15:48

Z kombi dorzuciłbym jeszcze Civic Tourera 1.8
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

19 Wrz 2016, 17:04

maniek1986 napisał(a):Jeśli chodzi o I30 to całkowicie nie widzę sensu kupować na obecną chwilę tego modelu ponieważ za kilka miesięcy wchodzi nowy model.

Jest sens - wygląda lepiej niż następca :D , jest sprawdzony i ma prostą technologię jak to auta z końca produkcji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

19 Wrz 2016, 17:32

W tym Budżecie zainteresował bym się Kugą
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

19 Wrz 2016, 18:09

No fakt Dzida, że nowe I30 przynajmniej na zdjęciach to wizualna porażka. Hyundai zatracił wyglądem nowego modelu swój największy atut względem konkurencji. Ja osobiście bym schodzącego modelu nie brał tylko kupiłbym nowocześniejsze auto i zainwestował w maksymalnie przedłużoną gwarancję :). No i przyznam, że I30 II generacji to całkiem udane autko. W najbliższej rodzinie jest z silnikiem 1.4 crdi i w ciągu 3 lat i ok. 70k przebiegu pojawiły się jedynie problemy z egr, z którym serwis bardzo szybko sobie poradził. Choć nadal uważam, że jest to auto gorsze od Leona 3 fr, a nawet Golfa 6 :)
maniek1986
Aktywny

20 Wrz 2016, 02:03

Biorąc pod uwagę układ 2+2 to Civic odpada przy i30 z bardzo prostego powodu - usiądź z tyłu w civicu kombi i i30. W Civicu jak za karę. Wypakować dziecko z fotelikiem to dramat.

Generalnie i30 to bardzo pakowny samochodzik wbrew pozorom :P I bardzo dużo miejsca z tyłu jak na ten segment.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2017

20 Wrz 2016, 06:33

Nie wiem ile miejsca z tyłu ma Tourer (jeśli tyle co UFO to tragedii nie ma), ale sam nie kupiłbym go z prostego powodu - to straszna paskuda :bored:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

20 Wrz 2016, 10:21

Za duży wybór :). Głowa boli. Chyba najlepiej kierować się ceną i ewentualnymi rabatami. Na wyglądzie mi nie zależy. Samochodu sprzedawać też nie zamierzam. Dziękuję wszystkim za rady.
jellyOut
Nowicjusz

20 Wrz 2016, 12:00

Dokładnie patrz na cenę w stosunku do specyfikacji auta. Jeśli to ma być auto rodzinne niech będzie duże i komfortowe, oraz mało kolizyjne. Jak chcesz nowe z salonu przejdź się, popatrz, popytaj tam serwisantów i weź jazdę próbną. A potem decyzja należy do Ciebie.
Bądź trzeźwy w trakcie jazdy samochodem!!
Piłeś? Nie jedź!!
#alkomat #alkomaty #toptrade
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia

20 Wrz 2016, 16:11

Może CIVIC? Sprawdzony silnik. Jeżeli masz zamiar dłużej jeździć autem to jest to duzy +.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Rok produkcji: 2016