Nubira 2 (klimatronik)1999 problem z ogrzewaniem

21 Lis 2015, 16:55

witam
mianowicie jak w temacie mam problem z ogrzewaniem (słabo grzeje)
wymieniłem termostat ,płyn w normie filtr kabiny czysty ( niewiem ale w komoze filtra leci zimne powietrze)
w kabinie ciepła ale niedostatecznie
jako ze brak skali numerycznej na wskazniku temperatury niewiem ile wynosi 2 kreska max u mnie
bardzo bym prosił o pomoc
bactrium
Obserwowany

Auto: dewoo

23 Lis 2015, 19:39

Prawdopodobnie padł ci termostat. W Nubirce wskazówka na wskaźniku temperatury powinna być jakieś 3 mm przed trzecia kreską. Druga kreska, to silnik jest jeszcze niedogrzany i z nawiewów leci letnie powetrze.
Dla próby włóż przed chłodnicę jakiś karton tak, żeby zakrywał ją przynajmniej w 3/4 jej objętości. I się przejedz. Tylko obserwuj wskaźnik, żeby nie doprowadzć do zagotowania płynu. Aczkolwiek wcześniej powinny ci się włączyć oba wentylatory na wolnym biegu i potem ewentualnie na szybkim, ale to też może nic nie dać, bo wlot powietrza i tak będzie zasłonięty.
Jeżeli się okaże, że to termostat, to od siebie polecam Vermet. Mimo, że jest droższy od oryginału i innych, to jest uważany chyba za najlepszy. Polecam, ponieważ sam sprawdziłem - założyłem kiedyś oryginał korea i niestety problem z nagrzewaniem nie zniknął. Założyłem Wermet-a i do dziś jest ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...