Nubira, Mondeo który wybrać?

06 Paź 2009, 13:19

Poszukuję taniego w eksploatacji samochodu mój budżet to 7000, na oku mam kilka aut.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do Nubiry kombi to przebieg chyba jest większy niż te 155 tyś km (wytarte siedzenie kierowcy i kierownica). Co do Forda Mondeo sprzedaje go znajomy mojego ojca więc cena tego auta po znajomości wynosi 6500. Nie wiem co wybrać, który z tych samochodów jest wart uwagi?
xOleKx
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopomorskie

06 Paź 2009, 13:55

Jak masz z pewnych rąk auto to bierz !!!
Jak miałbyś po prostu szukać auta na rynku,to ja bym brał Nubirę.Mniej kłopotliwa,nowsza i można znalezć od pierwszego właściciela. Do tego dochodzą taniutkie części jak na ten segment aut i świetna praca na LPG. warto zaznaczyć,że dużo Nubir gaz już posiada. :smile:
Na moje to ta Nubira kombi z twojego linku nie ma wytartej kierownicy...(przebieg raczej prawdziwy). Za to to Mondeo ma wytartą kierownicę dosyć wyraznie.Powiększ sobie foto i porównaj. Uważam też,że kombi jest o wiele ładniejsze i praktyczniejsze od sedana (mówię o Nubirze).
Ostatnio edytowany przez artur73, 06 Paź 2009, 13:59, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Paź 2009, 13:58

Mam mondeo w dieslu i takie bym wolal niz nubire.Chociaż nie sa to złe samochody.Jeżeli ford jest od znajomego i jest to w miare pewny samochód to lepiej taki brać.Sprawdz progi i nadkola jak sie trzymają.Czy czuc turbine przy ok 2tys obrotów i czy za bardzo nie kopci.Dobrze by było jakbys był przy odpalaniu samochodu po nocy żebys zobaczył jak pali i jaki dym puszcza wtedy.

[ Dodano: Wto Paź 06, 2009 14:01 ]
to że akurat dużo gaz już posiada to nie jest duża zaleta, przynajmniej dla mnie bo jak na lpg bedzie miala zrobione juz 150tys to wiadomo silnik jakies uszczerbki bedzie mial a potem jest że sie psuja na lpg.Lepiej samemu zalozyc przynajmniej wiadomo co się ma.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

06 Paź 2009, 23:28

mam mondeo ale w benzynie. Auto sie super prowadzi. Silnik 1.6 na gazie. Mocy pieronskiej nie ma ale daje rade. a spalanie w granicach 8.5 - 9 l na 100km. Jak chodza nubirki nie wiem ale polecam mondeo.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

07 Paź 2009, 15:49

Silnik 1.6 do Mondeo jest nieco za słaby, 90 koni cudów nie zdziała bo auto swoje rozmiary jednak ma, natomiast silnik 1.8 16V spala niemal tyle samo co 1.6 a wyraźnie lepiej jeździ niż 1.6.
Najbardziej jednak polecam 1.8 w dieslu.
Miałem takiego i muszę przyznać że samochód bardzo miły, ekonomiczny, fajnie się nim jeździło, no i połykanie Passatów TDi spod świateł to nic nadzwyczajnego, gdyż przyspieszenie w tym samochodzie do najgorszych nie należy.

Dodam że takie mondeo w kombii bagażnik ma jak prawdziwa piwnica.
stasiowski121

07 Paź 2009, 20:26

Mechanicy odradzają silnik turbodiesla 1.8 w Mondeo gdyż z powodu wady konstrukcyjnej dochodziło do wypalenia 4 -tego cylindra :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)

07 Paź 2009, 22:23

tak była to wada ale w pierwszych td czyli do 95r bodajże a za te pieniądze znajdzie już mk2 a tam jest silnik endura de gdzie już tej wady nie ma. Chociaz ja i tak mam tą pierwszą wersje silnika i nic mi sie nie dzieje.
rustin
Aktywny

08 Paź 2009, 06:02

Ja nie miałem takich problemów.
stasiowski121

08 Paź 2009, 09:22

A musi byc koniecznie którys z tch modeli?? O Mondeo w gazie raczej nie słychac pochlebnych recenzji. Co do nubiry to miałem kiedys daewoo i powiem ci,ze uzytkuje sie srednio. zastanów sie nad golfem,chociaz nie wiem czy trafiłem w gust.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Paź 2009, 09:36

A powiedz gdzie takie negatywne opinie słyszałeś o mondeo na gazie?od kolegi znawcy co uwaza ze ford gowno wort?poczytaj na mondeoklubpolska albo fordclubpolska i popytaj tych co maja najpierw,nie raz juz o tym mowiłem
rustin
Aktywny

08 Paź 2009, 09:56

Ogólnie jak pytałem w warsztacie.bo chciałem tez do sswojego forda gaz to stanowczo mi odradzono. Pan jednoznacznie stwierdził ze w silnikach starszych roczników tj: 98,99 czy 2000 gaz moze powodowac powazne uszkodzenia na silniku. Stąd moja negatywna opinia,która odniosłem do mondeo.
Ale moge sie mylic bo ekspertem nie jestem.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Paź 2009, 10:01

No moze i dobry nie jest ale bez przesady w każdym moze powodować poważne usterki.Trzeba było zapytać porządnego gazownika a nie takiego który nie ma pojecia i tak mówi,do wszystkiego da się założyć.Równie dobrze do focusów nie mozna bo ma gniazda zaworowe ceramiczne a wiele osób jeździ na lpg i tylko sprawdza luzy zaworowe.Dziwi mnie dlaczego tak powiedział że od 98 do2000r gaz jest zły jak wczesniej były takie same silniki rózniące się tylko regulacja zaworów hydrauliczne\na płytki.
rustin
Aktywny

08 Paź 2009, 19:20

Tego Forda sprawdzę dopiero w sobotę ponieważ gościu na co dzień go używa a z pracy późno wraca. Jeżeli chodzi o golfa to trudno coś znaleźć w tej cenie co nie jest zajeżdżone i nie ma rudy a jak już coś się znajdzie to ze słabym wyposażenie gdzie jedynym udogodnieniem to wspomaganie. Golf to strasznie przereklamowane auto zwłaszcza w Polsce, jeżeli bym miał wybierać coś z grupy VW to Seata Ibizę lub Toledo TDI.
Ostatnio edytowany przez xOleKx, 08 Paź 2009, 21:37, edytowano w sumie 1 raz
xOleKx
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopomorskie

08 Paź 2009, 19:37

stasiowski121 napisał(a):Ja nie miałem takich problemów.
Wierzę w to gdyż akurat mam znajomego ,który ma kombiaka z tym silnikiem i nie powiedział na autko złego słowa,byłem zdziwiony tą przestrogą,warto jednak dobrze popytać,szczególnie polecane są silniki 1.8 oraz 2.0 benzyna,jeśli chodzi o przyśpieszenie tego diesla to to że może z pod świateł zostawić Paska 1.9 TDI wierzę gdyż obydwa autka przyśpieszenie mają prawie takie samo a Mondeo jest na pewno lżejsze.NUBIRA z tym silnikiem jest trochę za słaba.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)

09 Paź 2009, 12:53

Ja również zdecydowanie przychylałbym się do Mondeo, dobre autko. Ojciec 5 lat temu kupił sobie takiego. Dość ekonomiczny, przyjemnie się jeździ ogólnie niezła jakość jak za cena i niska awaryjność.
leech
Nowicjusz

Miejscowość: z pieca