O terenówkach i pick-upach ciąg dalszy.

29 Gru 2007, 15:50

Daniel Ubych napisał(a):według mnie jest to dobry samochód ale trochę słaby morze lepszy by był nisan nawara

hil z silnikiem 3.0 jest słaby?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

31 Gru 2007, 08:38

Karson napisał(a):muszę sprawdzić ale we wszystkich znanych mi samochodach aby włączyć reduktor trzeba się zatrzymać...

:mrgreen: A właśnie, że nie! I oto ciekawostka: w Isuzu Trooper oraz Amigo i Rodeo od rocznika '89 montowana była skrzynia z reduktorem, który był (u mnie nadal jest!) synchronizowany! Oczywiście wrzucenie na 4L przy 100kmph jest możliwe tylko 1 raz, ale już przy 30kmph (wrzucony 5 bieg, zapięte huby MANUALNE - przy automatach nie działa :( ) można wrzucać kiedy chcesz... :P
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

31 Gru 2007, 21:02

:mrgreen: napisałem znanych mi :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

08 Sty 2008, 16:27

A co powiecie o innych pick-upach ? :D :D :)
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

08 Sty 2008, 19:01

norpaw napisał(a):A co powiecie o innych pick-upach ? :D :D :)

Toyota jest najlepsza!!! :D :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

09 Sty 2008, 11:39

slowik93 napisał(a):Toyota jest najlepsza!!! :D :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Najlpsza - do czego?
Nie ma aut "najlepszych".
Są tylko najlepsze do konkretnego zastosowania...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...

09 Sty 2008, 17:35

Moim zdaniem z obecnie dostępnych Pick-upów, Toyoty, Nissana, Mitshubishi, Forda i tego .. tam ... hujsonga :wink: do wożenia d*py i wyrywania panienek najlepszy jest L200 Mitshubishi. Stały napęd na cztery łapy, wystarczająca moc 164-ech koni, stosunkowo krótki rozstaw osi ... wystarczy ?
Nissan nie ma stałego napędu, jest długi, zaparkowanie to udręka, jak nie staniesz tak dupsko wystaje i blokuje przejazd. I ważne ... pozycja za kierownicą ... siedzi się ZA NISKO. nawet wysocy tak uważają a kurduplom takim jak ja wystaje tylko głowa zza kierownicy. No i duuuuuży promień skrętu ... ważne w mieście.
Do pracy jak już wcześniej ... tylko Toyota, muł roboczy nie do zarżnięcia. Z silnikiem 3L podobno nawet niźle chodzi ... podobno ... bo nawet na zdjęciach nie widziałem.

Jak kupowałem Navarę to L200 w wersji Dakar nie było jeszcze w ofercie, pokazała się dosłownie w kilka dni po wpłaceniu zadatku. Tak więc jeżdże Navarą. Też fajna, tylko te siedzenie ... chyba zainwestuję w poduszeczkę :wink: .
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

10 Sty 2008, 22:36

A co powiecie o Fordzie Ranger ? Chyba tańszy ale gorzej wykonany co wiecie na ten temat ?
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

17 Sty 2008, 23:31

Ej ludzie co tak zamilkliście ?
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

25 Sty 2008, 13:57

Zgadzam się ze "slowik93" - Toyota is the best :)

Toyota Hilux jest niezniszczalna :) Dowód ??
Część I-

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Część II-

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Część I ma na początku blok reklamowy (reklamę TV Hiluxa) - dowód jest potem. Nie liczy się to co mówią sam ich nie rozumiem (w filmikach) - liczy się to co robią. A robią wiele. :)
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2008, 15:47

Dzisiejszy hilux to zupełnie co innego niż ten wywodzący się z lat 80-tych.

Toyota ma dwie linie pojazdów terenowych. te, które znacie z polskich salonów to linia light duty, dostosowana do standardów europejskich, gdzie pickup i terenówki są wykorzystywane do jazdy "normalnej", nie jeżdżą w terenie, mają być nowoczesne, wygodne, luksusowe. Tego się nie da pogodzić z wytrzymałością i możliwościami jazdy w ciężkim terenie.

Dlatego Toyota ma linię heavy duty. Niestety nie jest ona oficjalnie w sprzedaży w Europie (za to jest w Azji, Afryce, Australii, Ameryce Płd), dlatego musimy sobie radzić sami i jest prywatny import ;) Do starego, mocnego Hiluxa można porównać to auto:

Zdjęcie

To stara dobra seria 7. Nowy model 2008 z silnikiem 4,2 diesel. Bez żadnej elektroniki. Są wersje krótkie, długie i pick-up:

Zdjęcie

A to znacie?

Zdjęcie

No to przecież znana wszędzie, wielka setka (Land Cruiser J10). No...prawie, bo mocno się różni od tego, który jest sprzedawany w Europie i USA. Wywalono z niego całą elektronikę, zamontowano wolnossący (bez turbo) i sterowany mechanicznie (żadnych ECU!) silnik 4,2 diesel, przednie komfortowe i dobrze prowadzące się na asfalcie niezależne zawieszenie (za to nie nadające się w teren) zastąpiono prostymi wahaczami wzdłużnymi, sprężynami i, co najważniejsze, sztywnym mostem. Brak też chromorurek, alufelg, nakładek na zderzaki, nadkola i innych pseudoterenowych dodatków.

Ave :D
4x4
Draakul
Początkujący

26 Sty 2008, 12:36

Nie s..j !! :)
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Sty 2008, 12:45

Mam pytanie jak dostać sie do tej J10??? Gdzie zamówić coś takiego i koszty porównywalne z cena 100???
Jakieś 3-4 dni temu jechałem nowym Hiluxem i było bardzo fajnie , nie pamiętam co to był za silnik ( pewnie 2,5 chociaż możliwe że 3,0) ale kopa miał potężnego, dawno nie czułem takiej frajdy z jazdy. Wada jedna był niezabudowany , czyli nic cennego nie można zostawić z tyłu. A z zabudowaniem nie wygląda tak fajnie. Jakbym mail ten samochód kupować to tylko jako dodatkowe w rodzinie tylko do rekreacji jadę w teren i nigdzie się nie zatrzymuje.Fajny jest to przewożenia większych przedmiotów. A to jeżdżenia z całą rodziną to raczej coś innego. Coraz bardziej dochodzę do wniosku ze tylko Toyota i że zrobiłem poważny błąd kupując Nissana. miałem okazje jeździć i starym i nowym L200 i mogę powiedzieć że nie dorasta do pięt Toyocie pod w sumie każdym względem .Owszem można sie tamtym pobawić ale to już nie jest to.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

22 Lut 2008, 16:36

Draakul JECHAłEM TAKIM W EGIPCIE. PO PUSTYNI ITP. :)
SUPER AUTO :wink:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz