O terenówkach i pick-upach ciąg dalszy.

18 Gru 2007, 19:13

Witam!
Chcę kupi pick-upa.
Podoba mi sie hilux.Ale chciałbym sie o nim więcej dowiedzie i wymieni poglądy POZDRAWIAM/
Piszcie też o innych autach z działu 4x4 itp. :!:
Ostatnio edytowany przez norpaw, 06 Mar 2008, 19:24, edytowano w sumie 1 raz
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

18 Gru 2007, 21:42

jeśli już to bym kupił z dieslem 3.0
Auto nie do zdarcia. Nie wiem już czy gdzieś to czytałem, czy oglądałem, ale chodzi o test aut tzw. niezniszczalnych. Wygrał właśnie Hilux.
sam test pomijam, ale chyba warto. W nowym nie siedziałem, ale poprzednik był oki i trwały.
osobiście polecam.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

23 Gru 2007, 11:52

Witam
A wiecie może ile pali ten hilux?
No i czy w miarę wygodnie jeździ się tym po mieście?
Pozdrawiam
Kapciak
Nowicjusz

23 Gru 2007, 15:54

Hilux jest super. Ale tylko z silnikiem 3.0 jak wyżej wspomniano. Komfort OK, w końcu z przodu jest niezależne zawieszenie.
Spalanie w granicach 10-12l.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Gru 2007, 21:58

komfort faktycznie nie jest zły - w nowym ponoć lepiej (ja tylko poprzednikiem jeździłem). Spalanie zależy od silnika, w końcu duże auto.
Silnik 2.5 też w sumie może być, bo moment ma wystarczający i jest długowieczny. 3.0 to już bardziej można depnąć :D
W nowym modelu jest spory rozstaw osi, więc i komfort będzie dużo lepszy niż w poprzedniku. Dodatkowo nowy system napędu - h2, h4 i l4 (motor 2.5 wystarcza zupełnie, ale polecam większy). Jeśli już to warto sie też zastanowić nad pakietem x (choć cena prawie 20 tys. to dużo, ale warto). W każdym razie polecam, choć to nie reklama, bo z toyotą nie mam nic wspólnego. ;)
Na plus Hiluxa jest także fakt, że nie podlega akcyzie i cena dlatego jest 'dobra' (no jak na takie auto). Unia utrzymała 8704 w najnowszej NW UE.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Gru 2007, 09:22

WitP_tsaJ4145 napisał(a):nowy system napędu - h2, h4 i l4

rozumiem, że to czeski błąd i miałeś na myśli stary :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Technika jazdy i nasze nowe drogowe postanowienia
    Technikę, umiejętności oraz kulturę jazdy można poznawać i doskonalić latami. Początek roku jest dobrym czasem, żeby zastanowić się, co jako kierowcy możemy zmienić, aby za kierownicą czuć się bezpieczniej, pewniej i jak ...

24 Gru 2007, 11:22

właściwie to nie, bo wcześniej przykładowo by włączyć L4 trzeba było zatrzymać auto, a teraz można zmienić tryb (włączyć reduktor) jadąc. ;)
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Gru 2007, 11:44

muszę sprawdzić ale we wszystkich znanych mi samochodach aby włączyć reduktor trzeba się zatrzymać, w końcu zmieniamy przełożenia skrzyni więc bez zatrzymania na chłopski rozum nie da się tego zrobić bez uszczerbku na jej zdrowiu. :wink:
może chodziło Ci o włączenie przedniego napędu? zresztą... sprawdzę, w końcu nikt nie jest wszystkowiedzący :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Gru 2007, 11:55

do 8 km/h na godzinę można to zrobić ;)

pomijam inne zmiany w napędzie
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Gru 2007, 23:15

Moi drodzy koledzy.
Osobiście odbyłem jazde próbną nową Toyotą Hilux i musze wam powiedzie że na tylniej kanapie jest mało miejsca. Komfort też nie za dobry - pick-upy są na ramie i z tyłu mają resory piórowe. co sprawia że na dziórach mocno podskakuje. wygłuszenie również pozostawia wiele do życzenia.
A wpolsce nie jest dostępna wersja z silnikiem 3.0 ale można takową sprowadzic

Ps. Co powiecie na temat Nissana Patfindera . gdyż też przypadł mi do serca.
norpaw
Stały forumowicz

25 Gru 2007, 09:16

Co do miejsca na kanapie. Właściwie każdy Pick-up ma podobną ilość miejsca z tyłu, bo to auto do pracy ;)
Tak samo resorowanie. Tym w przeciwieństwie do wielu aut możesz w teren pojechać. Auta uniwersalnego nie ma - na to i na to, może SUV-y (lub SAV-y) jeżdżą lepiej po asfalcie, ale w terenie padną. Ja Hiluxem jeździłem w naprawdę trudnym terenie i dawał radę.
Jeśli się spodziewasz komfortu auta osobowego, to w żadnym go nie znajdziesz :P
Co do Nissana. Pathfinder jest b. ładny. Na pewno trwalsza jest Toyota Hilux, ale Nissan ładniejszy – to i tak kwestia gustu. Co do jazd to ktoś kto ma pojęcie musi się wypowiedzieć, bo Nissanem nigdy nie jeździłem.
A czemu w takim razie odrzucasz Land Cruiser'a ?
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Gru 2007, 13:38

Jest zdecydowanie za deogi.
Mnie interesują również 7 osobowe samochody - w Land Cruser 7 osób dostępne jest w najbogatszej wersji SOL. :(
norpaw
Stały forumowicz

26 Gru 2007, 00:50

zobacz też i Pajero i inne podobne. Pick-upy są u nas chyba 4 marki (tzn 4 mają w ofercie).
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Gru 2007, 12:00

WitP_tsaJ4145 napisał(a):do 8 km/h na godzinę można to zrobić ;)

sprawdziłem. do 8km/h teoretycznie można włączać reduktor.
w praktyce będzie zgrzytać. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Gru 2007, 14:18

według mnie jest to dobry samochód ale trochę słaby morze lepszy by był nisan nawara
Daniel Ubych
Nowicjusz