Obliczanie spalania

02 Lip 2014, 16:46

Witam ;) Na wstępie powiem, że pytanie jest dość oryginalne, więc dałem do ogólnych. Jeśli nadaje się gdzieś indziej, to proszę o przeniesienie.

Zastanawiam się, jak obliczyć spalanie silnika(samego silnika, nie auta). Pytam, bo przymierzam się do modyfikacji pewnego wraka na hybrydę i silnik spalinowy ma robić tylko za agregat. Poczytałem o takich rozwiązaniach innych marek i np Fisker ma silniki GM Ecotec 2,0 turbo. One mają jakoś 250km a mimo wszystko w samochodzie mają spalanie na poziomie 2,3l/100. Jest jakiś wzór na przeliczanie dodatkowej masy itp do spalania?
Mich4S
Obserwowany

Auto: Renault
  • 02 Lip 2014, 17:37

Spalanie wtedy będzie w litrach na godzinę czyli tzw. motogodziny.. Nie na 100km bo skad te dane ?? Jaki jest algorytm to nie wiem - najprościej chyba po prostu podpiąć zbiorniczek z litrem paliwa i zobaczysz jak długo "pojedzie" ..
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Lexus RX 450h - duży luksusowy SUV
      RX 450h to duży luksusowy SUV o długości 4,89 m z napędem hybrydowym o mocy 313 KM, który przyspiesza do setki w 7,7 s. Zużycie paliwa wg WLTP wynosi od 7,6 l/100 KM. Testerzy Consumer Reports uzyskali średni wynik ...