Obniżenie auta

28 Sty 2020, 22:07

Mam pytanko opłacalne jest obnizenie auta chce sb obniżyć tak 3-4cm
Viper20
Nowicjusz

Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4hdi 75km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Sty 2020, 11:59

To czy jest opłacalne to zależy od Ciebie czy chcesz wydać kasę która Ci się nie zwróci a jedynie będziesz miał frajdę z tego co zrobisz. Przy takim obniżeniu zawieszenia musisz wymienić sprężyny z amortyzatorami wtedy powinno być ok.
Trzeba sprawdzić ile masz miejsca jeszcze przy nadkolach i dobrać optymalnie obniżenie i tu najlepiej kupić zestaw dedykowany do modelu samochodu który będziesz przerabiał.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Sty 2020, 19:09

Cichy77 napisał(a):Przy takim obniżeniu zawieszenia musisz wymienić sprężyny z amortyzatorami

Do -40mm na spokojnie zostaje stary amor :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Mar 2020, 17:29

szybki napisał(a):Do -40mm na spokojnie zostaje stary amor
Tylko nie pracuje już tak jak powinien i został do tego zaprojektowany. 40 mm to bardzo dużo (może być nawet więcej niż 1/4 całego jego ugięcia) jest on cały czas w pozycji mocno ugiętej. Spróbuj przy normalnych sprężynach ugiąć amortyzator o taka wartość, będzie ciężko.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Mar 2020, 22:46

Cichy77 napisał(a):Tylko nie pracuje już tak jak powinien i został do tego zaprojektowany. 40 mm to bardzo dużo (może być nawet więcej niż 1/4 całego jego ugięcia)

Niech wskazówką będą producenci aut oferujący za dopłatą krótsze springi do normalnych amorów :D
Zazwyczaj jest -30-40mm.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tajemnice układów kierowniczych
    Układy kierownicze stosowane w modelach ŠKODY to zaawansowane zespoły różniące się budową, ale stające przed tymi samymi wyzwaniami: komfortowym i precyzyjnym prowadzeniem, oszczędzaniem paliwa oraz bezpiecznym ...