Obowiązek rejestracji pojazdu wykupionego z leasingu

22 Kwi 2020, 09:59

Witam. Słyszałem iż od 2020 roku wszedł obowiązek rejestracji/przerejestrowania samochodu w ciągu 30 dni. Czy przepis dotyczy aut wykupionych z leasingu i jak to interpretować? Skończył mi się leasing i wystawiłem ogłoszenie o dalszej sprzedaży auta, niestety w związku z sytuacją czyli koronawirusem i obostrzeniami zainteresowania brak a za chwilę minie 30 dni odkąd wykupiłem auto z leasingu.
snowicki
Nowicjusz

28 Kwi 2020, 09:47

Wykupiłeś auto z Leasingu więc na papierze zmienił się właściciel. W tym przypadku powinieneś przerejestrować auto na siebie jeżeli nie sprzedasz go do 30 dni. Wcześniej było ono własnością Leasingodawcy Ty jedynie z niego korzystałeś płacąc raty. Teraz jesteś pełnoprawnym właścicielem.

Pamiętaj, że jak sprzedasz nie rejestrując na siebie samochodu musisz przedstawić nabywcy fakturę pośrednią w oryginale, czyli fakturę wykupową od leasingodawcy przenoszącą własność na leasingobiorcę, czyli na Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Kwi 2020, 18:49

Obecnie z powodu koronawiirusa termin 30 dni jest wydłużony do 180 dni. W normalnych okolicznościach jeżeli w ciągu 30 dni auto sprzedaż to w ogóle nie musisz zgłaszać, jeżeli nie sprzedaż to najlepiej zgłosić nabycie przez EPUAP, bo jest taka możliwość. Przed epidemią byłem w wydzaile komunikacji dopytać o to ponieważ moja firma w ciagu roku wykupuje i sprzedaje kilkanaście aut, niestety nie potrafili odpowiedzięć czy muszę zarejstrować auto czy mogę tylko złosić nabycie, Pani powiedziała że wg niej musze zarejstrować więc interpretacja przepisów dopiero się tworzy i jest nie jasna ze względu na epidemie.
orange121
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...