Obowiązek zgłoszenia szkody?

27 Cze 2013, 16:48

Sytuacja miała się tak:

Wracałam sobie spokojnie z wykładów. Pod blokiem, mamy dość spory parking, z ograniczonym wjazdem (szlaban). Na tym też parkingu jakaś babulinka (na oko 60-70 lat) siedziała sobie z 6 letnią wnuczką na kolanach. Babcia wciskała gaz/hamulec, a dziecko sobie kierownicą kręciło (tak o zgrozo babcia praktycznie jej nie ruszała!). Szalona babcia stwierdziła najwyraźniej, że genialne dziecie potrafi wykonać manewr nawracania w mega ciasnym miejscu i...skończyło się tym, że pęknie wgniotła tylne drzwi gościowi, który miał samochód zaparkowany. Babcia widząc moją zszokowaną minę, rzuciła, że nic się nie stało (nawet nie spojrzała na drugie auto, ani dzieciaka z kolan nie zsadziła), nacisnęła gaz do dechy i pędem do wyjazdu.
Na wszelki wypadek zapamiętałam i od razu zapisałam jej numer rejestracyjny. I teraz moje pytanie: czy mam obowiązek zgłosić na policję, że byłam świadkiem takiego zajścia i wiem, kto był sprawcą? Czy to tylko kwestia mojej dobrej woli i poczucia sprawiedliwości?
Telka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 1-2013
Auto: Renault Scenic
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna

27 Cze 2013, 18:11

zapytaj siebie, czy chciałbyś aby ktoś Ci powiedział jakie auto i z jakimi numerami, wgniotło Twoje tylne drzwi a potem wesoło odjechało :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Cze 2013, 16:50

Telka napisał(a):czy mam obowiązek zgłosić na policję, że byłam świadkiem takiego zajścia i wiem, kto był sprawcą?

Teoretycznie wg jakichś tam przepisów KK masz taki obowiązek, ale kto ci udowodni, że to widziałaś? Tak więc praktycznie nie.
Ale jest kwestia
Telka napisał(a):Czy to tylko kwestia mojej dobrej woli i poczucia sprawiedliwości?

Osobiście uważam, że takich ( muszę to napisać ) idiotów i ludzi bezmózgich należy tępić i karać za takie wyczyny. Dlatego też powinnaś nie tyle, co poszukać właściciela tego uszkodzonego samochodu - jego ustalenie nie powinno być trudne - wystarczy zapytać któregoś z ludzi tam parkujacych czyj to samochód ), co poprostu zawiadomić policję. Oni ustala i sprawczynię i poszkodowanego. Sprawczynię zapewne srogo ukarają, jak się dowiedzą w jakich okolicznościach dosżło do tej kolizji. A jeszcze powinni ukarać za odjechanie z miejsca kolizji.
Powinnaś to zgłosić jak najszybciej, żeby spraczynie nie mogła usunąć ewentualnych uszkodzeń na jej samochodzie, ponieważ jakby się nie chciała przyznac, to policja szybko znajdzie ślady winy - kolor lakieru samochodu poszkodowanego, wysokośc rys itd. Zgłaszaj to na policję nawet już - możesz to zrobiś telefonicznie dzwoniąc do dyżurnego albo osobiście.
Myślę, że poszkodowany będzie ci wdzięczny. A im więcej takich ludzi, kórzy widząc coś takiego zgłaszają to, tym bardziej inni nieodpowiedzialni kierowcy będą się bać robic takie rzeczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2013, 00:27

Przemyślałam sprawę i macie racje. Jutro rano zadzwonię na policję i spróbuje zgłosić telefonicznie, w końcu gdyby ktoś tak skasował moje Reno to chyba bym zabiła. Co więcej na drzwiach klatek pojawiła się kartka czy ktoś nie widział zdarzenia, więc planuje także odezwać się do jej autora.
Obawiam się jedynie tego co mówi moja mama, żeby nie skończyło się, że babcia się wszystkiego wyprze, a mnie potem będą ciągać po sądach i bóg wie czym jako świadka.
Telka
Nowicjusz

30 Cze 2013, 10:30

Było wyjąć telefon i nagrać zdarzenie... Albo chociaż cyknąć fotkę .. :ok:
Poza tym - ZGŁASZAĆ !!!!!!! :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

01 Lip 2013, 17:51

Jeżeli na samochodzie owej babci są ślady, to policja po ich sprawdzeniu i tak jej udowodni, że to ona spowodowała tą szkodę - wysokość rys na samochodzie sprawcy i poszkodowanego będą się pokrywać, kolor lakieru na samochodzie sprawczyni będzie taki sam jak ma poszkodowany, więc babcia nie ma po co się wypierać, bo nawet jakby skierowała sprawę do sądu, to i tak ma przegraną.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...

02 Lip 2013, 23:18

Sprawa zgłoszona. Pan spisał moje zeznania i powiedział, że dalej sami sobie znajdą ten samochód. Zgłosiłam się też do pana, który mnie poszukiwał, a w podziękowaniu zostałam zaskoczona butelką koniaku. Facet powiedział, że to było jego auto służbowe i że życie mu ratuje identyfikując sprawce :D
Telka
Nowicjusz

09 Lip 2013, 21:31

No i wszystko ok. Mam nadzieję, że nieroztropna babcia zostanie ukarana za swoją głupotę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika