Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?

26 Mar 2020, 13:02

Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie w czasie koronawirusa (Covid-19).

Epidemia nie wpływa tu na obowiązek jaki ma kierowca i musi on wykonać takie badanie na czas. Trzeba pamiętać jednak o wytycznych i zachowaniu bezpiecznych odległości od innych osób podczas takiego badania. Diagnosta powinien założyć świeże rękawiczki wsiadając do naszego auta przed ścieżką diagnostyczną którą musi wykonać samochodem warto tu założyć sobie jednorazowy pokrowiec na siedzenie i zdjąć go po przeprowadzeniu takiego badania. Dodatkowo warto zdezynfekować kierownice i elementy które były przez niego dotykane.

Warto pamiętać, że stacje kontroli pojazdów są to podmioty komercyjne i działają zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Dlatego ich właściciele mogą zamknąć firmę w każdej chwili ale muszą o tym poinformować odpowiedni urząd. Pamiętajcie o tym i sprawdźcie wcześniej czy taka stacja działa i czy nie będziecie musieli szukać innej do zrobienia przeglądu.

Ważne: Ciągłość badań technicznych pojazdu jest ważna i musi być nawet w sytuacji, w której obecnie się znajdujemy.
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13113
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

27 Mar 2020, 17:28

Rozmawiałem wczoraj z jednym diagnostą i powiedział że można wykonać całą ścieżkę diagnostyczną którą pokonuje właściciel i nie musi on wtedy wsiadać do auta.

Uważam, że w tym przypadku to jest najbezpieczniejsza opcja w tej pandemii. Przy takim postępowaniu bliższy kontakt mamy jedynie przy płatności i podczas odbierania zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu.

Ogólnie sporo rzeczy komplikuje się w dobie obecnego koronawirusa ale musimy to jakoś przetrwać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Kwi 2020, 11:26

Też niedługo będę musiał zrobić przegląd i jestem ciekawy jak to będzie wyglądać....
RobertoN
Początkujący

08 Lip 2020, 11:52

Na szczęście mój przegląd odbył się bez najmniejszych zarzutów.
czosnekwrg
Nowicjusz

08 Lip 2020, 12:09

Już jest wszystko ok i nie ma najmniejszych problemów. Robiłem ostatnio przegląd i rozmawiałem z diagnostą to powiedział że cały czas pracowali i nie było żadnych przestojów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!