OC a współwłaściciel

06 Lis 2010, 22:41

Witam. Mam pytanie: np. mój ojciec ma pełne zniszki oc a ja żadnych, czy taka sama jest cena oc gdybym wzioł z ojcem samochód na współwłaściciela, a gdyby ojciec by wzioł sam?
dader2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Lis 2010, 11:01

Nie jest taka sama, ale różnica jest znikoma.
Przy podpisywaniu umowy OC wypełnia się formularz w którym składa się deklarację, czy samochód będzie użytkować osoba do 25 lat, mająca prawo jazdy krócej, niż x lat. Jeżeli tak, to ryzyko kolizji zwiększa się, a im większe ryzyko tym większa składka.

Ale powtarzam, różnica nie jest duża, a korzyści dla Ciebie jako młodego kierowcy znacznie większe (nalicza Ci się w międzyczasie staż ubezpieczeniowy i co roku już samodzielnie zdobywasz zniżki).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lis 2010, 13:38

Ja bym na Twoim miejscu brał na współwłaściciela, będzie Ci staż leciał do zniżek już. Przy wyliczaniu polisy wezmą na ta chwilę Twoje zwyżki i ojca Twojego zniżki pod uwagę.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

10 Lis 2010, 22:48

Gdyby ojciec wziął ubezpieczenie sam miałby cenę korzystniejszą, niż biorąc razem z Tobą. Plus dla Ciebie jest taki, że biorąc razem z nim możesz liczyć na nieco niższą cenę niż w przypadku gdy byś brał tylko na siebie. No i zaczną Ci lecieć lata, które się liczą do ubezpieczenia :) Ale, tak jak wspomniał przedmówca: różnica jest zależna od ubezpieczyciela, warto zrobić rekonesans :)
sEsZela
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Lis 2010, 12:51

Najlepiej zapytać agenta lub poszperać na nacie jakie zniżki oferują. Czasem samemu możesz znaleźć na siebie korzystne oc wystarczy poszukać.

[ Dodano: 23 Listopad 2010, 11:24 ]
Ostatnio kumpel miał podobna sytuacje więc mogę co nieco napisać. A więc jeśli ojciec będzie współwłaścicielem i taką polisę weźmiesz to składka będzie za pewne nieco wyższa niż jakby wziął ją jako właściciel. Jednak jeśli Ty również będziesz widniał na polisie to automatycznie zbierasz zniżki dla siebie a przecież warto zacząć od razu i po kilku latach samemu mieć 60 % mniej. Polecam też dobrą lekturę http://www.autocasco-online.pl/ubezpiec ... ilnej.html

pozdro
daniello
Nowicjusz

Miejscowość: wawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...
    Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...