OC a współwłaściciel...

25 Lut 2011, 20:38

Witam

Jutro prawdopodobnie kupię samochód mam 24 lata nie mam żadnych zniżek i teraz mam takie pytanie czy jak umowę spisze na ojca (70% zniżek) a ja będę współwłaścicielem to ubezpieczenie będzie drożej kosztować niż by samochód był tylko na ojca? Pewnie to już było omawiane na forum ale nie mogę coś znaleźć. dzięki za odpowiedź z góry!

i jeszcze jedna sprawa jakby ktoś miał dobrą umowę kupna sprzedaży to proszę o linka
cycek145
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Lut 2011, 20:41

cycek145 napisał(a):czy jak umowę spisze na ojca (70% zniżek) a ja będę współwłaścicielem to ubezpieczenie będzie drożej kosztować niż by samochód był tylko na ojca?

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Lut 2011, 20:43

we wszystkich ubezpieczycielach będzie drożej? ile mnie więcej i czy wtedy zniżki bedą mi leciały też?
cycek145
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Lut 2011, 20:53

cycek145 napisał(a):we wszystkich ubezpieczycielach będzie drożej? ile mnie więcej i

Musisz sam troche podzwonic i sie dowiedziec czy poszukać w necie.Oczywiscie ze decyzja nalezy wtedy do Ciebie i wybierasz dla siebie najbardziej korzystną...
cycek145 napisał(a):czy wtedy zniżki bedą mi leciały też?

Oczywiście ze tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Lut 2011, 19:23

cycek145 napisał(a):we wszystkich ubezpieczycielach będzie drożej? ile mnie więcej i czy wtedy zniżki bedą mi leciały też?

Nie do końca tak jest. Różnica między tym, że samochód jest tylko na ojca, a tym, że jest na Was obu w wysokości składki nie jest taka duża.
Wszystko rozbija się o fakt, że w formularzu wypełnia się informację na temat, czy autem będzie się poruszać osoba w wieku do 25 (lub czasem do 28) lat. Za to będzie drożej, ale tylko nieznacznie.

Moim zdaniem współwłasność, dla młodego kierowcy bardzo się opłaca, bo sam sobie z roku na rok wypracowujesz zniżki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2012, 14:13

Dishman napisał(a):Wszystko rozbija się o fakt, że w formularzu wypełnia się informację na temat, czy autem będzie się poruszać osoba w wieku do 25 (lub czasem do 28) lat. Za to będzie drożej, ale tylko nieznacznie.

A jeśli nie zaznaczy się tego podpunktu a w dowodzie jest wpisany współwłaściciel to czy OC będzie ważne ?
siwywrk
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 11 2008
Auto: Honda Civic 1.3i
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...

25 Lut 2012, 02:26

OC będzie ważne, pytanie czy w przypadku kolizji, ubezpieczyciel nie zacznie drążyć tematu i szukać dziury w całym. Osobiście w to wątpię.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika