OC, AC

11 Lis 2009, 18:41

Nie wiem czy to dobry dział, ale pytam też m.in. o ubezpieczenie. Kupiłam Cinquecento '97r 900mmc benzyna, chcę jak najszybciej załatwić wszystko, co potrzeba tylko nie wiem w jakiej kolejności, żeby było jak najszybciej?
Z tego co wiem muszę:
1. Urząd Skarbowy- opłata za umowę kupna sprzedaży (Kraków, Wadowicka)
2. Dział komunikacji- zgłoszenie zmiany właściciela pojazdu i zmiana tablic rejestracyjnych (poprzedni właściciel miał auto przez miesiąc i kilka dni więc opłacił tylko w urzędzie skarbowym, nie zmieniał tablic czy mimo to mam na to miesiąc?) (czy mam jechać z samymi odkręconymi tablicami tam a auto zostawić bez tablic pod blokiem czy nie?) (Kraków, Wielicka)
3. AC, wiem, że facet miał OC w PZU, więc muszę tam zostać, żeby nie utracić, bo opłacił do 1.04.2010r. a czy w takim razie AC taż tam muszę załatwiać? Gdzie będzie najkorzystniej? Jakie dokumenty będą mi potrzebne? Czy mogę to załatwić w dowolnym najbliższym punkcie?
4. OC- czy muszę się zgłosić do PZU żeby dopłacić ile będzie trzeba? Czy mam na to jakiś wyznaczony czas?
5. Przegląd jest do stycznia 2010.

Proszę o podpowiedź w jakiej kolejności mam to wszystko zrobić, chcę załatwić jutro jak najwięcej, żeby mieć z głowy. O czymś zapomniałam?
enterka
Nowicjusz

Miejscowość: małopolskie

12 Lis 2009, 11:26

1. urząd skarbowy płacisz 2% podatku na konto US i składasz druk PCC-3 (może być pocztą)
tu możesz wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

2. komunikacja - jest miesiąc od dnia zakupu przez Ciebie, musisz przynieść tablice, auto możesz też zostawić pod urzędem na czas załatwienia sprawy.

3. AC się kończy i nie przechodzi dalej - możesz zawrzeć gdzie chcesz

4. OC nie musisz zostać w PZU - masz 30 dni od dnia zakupu na zmianę. Jak chcesz zmienić to robisz to pisemnie - wypowiadasz polisę i zawierasz nową. Możesz też zostać a wtedy zgłaszasz się do PZU po aneks do polisy z Twoimi danymi - może być dopłata

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Lis 2009, 00:06

Podłącze się i zapytam. Miałem samochód i kupiłem nowy. Za poprzedni miałem 20% zniżki w Allianz. Na nowy wykupiłem OC w BRE Ubezpieczenia przez Mbank, wykorzystując tę zniżkę. Obecnie stary samochód przekazałem do użytku osobie trzeciej, boje się jednak o zniżki. Chciałem potwierdzić, czy obecnie ubezpieczenie pierwszego i drugiego samochodu są niezależne?
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

13 Lis 2009, 11:17

Iwan napisał(a):Chciałem potwierdzić, czy obecnie ubezpieczenie pierwszego i drugiego samochodu są niezależne?

Co znaczy "przekazałem"? Samochód w papierach jest na Ciebie, ale po prostu go komuś użyczyłeś, tak? Czy po prostu auto sprzedałeś?

Różnie to jest. Ubezpieczyciel zapyta się ciebie przy kontynuacji polisy, czy miałeś jakiś wypadek. Od ciebie zależy co odpowiesz i czy to później wyjdzie czy nie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2009, 13:30

Precyzując, stary samochód jest na ojca a nowy na mnie i na ojca jako współwłaściciel. Starym samochodem teraz jeździ brat, ale on świeżo zdał prawko, stąd ta obawa.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

13 Lis 2009, 14:41

Jeżeli tak jak pisałeś są dwie firmy, to mało prawdopodobne, żebyś Ty odczuł kolizję brata. Jeżeli brat spowoduje wypadek, to ojcu polecą zniżki w jednej firmie. Druga firma gdzie masz współwłasność razem z ojcem może przy kontynuacji zapytać czy któryś z was miał jakieś zdarzenia drogowe. Kwestia tego co odpowiesz. nie ma żadnej bazy danych o wypadkach. Ewentualnie może to wyjść jeżeli czasami bierze się zaświadczenia o wysokości zniżek od ubezpieczalni. Ale wam to na razie chyba niepotrzebne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...