OC i rejestracja nowo kupionego samochodu.

03 Mar 2016, 13:44

Cześć. Mam pytanie wczoraj kupiłem samochód. Mam pytanie czy jeżeli mam aktualny przegląd i oc to muszę przerejestrowywać auto? I przepisywać oc? Auto jest na mamę ze względu na jej wiek nie będzie zwyżek za oc ale zniżek nie ma bo nie ma nawet prawa jazdy, dlatego też zastanawiam się czy jest sens przepisywania tego gdyż jak wiadomo to są koszta. Z góry dzięki za odpowiedzi :) pozdrawiam.
melon66
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

03 Mar 2016, 16:12

Co do przerejestrowania to w teorii masz 30 dni, a w praktyce jeżdżąc z umową kupna-sprzedaży nikt się nie czepia nawet i po roku (no chyba, że trafisz na policjanta, który koniecznie chce się wykazać i zacznie stwarzać problemy) ;)

Co do OC to jak najbardziej możesz korzystać z otrzymanej przy zakupie polisy, ale koniecznie skontaktuj się z ubezpieczycielem i zapytaj czy nie będzie wykonywana rekalkulacja składki (może się okazać, że aby z korzystać z polisy będziesz musiał dopłacić różnicę w składce, dlatego lepiej o tym wiedzieć na początku i mieć możliwość rezygnacji i poszukania czegoś tańszego niż dowiedzieć się na końcu polisy i być zmuszonym do dopłaty różnicy w składce, która może wynieś spokojnie kilkaset złotych), oraz czy są opłacone wszystkie raty ubezpieczenia (jeśli poprzedni właściciel nie zapłacił, którejś raty wtedy ta odpowiedzialność spada na Ciebie.

Dlatego bezpieczniej skontaktować się z ubezpieczycielem i wiedzieć na czym się stoi :) Gdyby wynikły jakieś dopłaty to zapraszam na nasz [link do mFind wygasł] gdzie porównasz oferty od kilkunastu Towarzystw i wybierzemy dla Ciebie coś taniego i dobrego :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

03 Mar 2016, 19:28

nie chciałem przerejestrowywać ze względu na oc, właśnie żeby oba dokumenty były na tą samą osobę, ale w takim razie zrobie to :) przerejestrowanie mnie duzo nie będzie kosztować bo blach nie muszę zmieniać na szczęście :)
dzięki za odpowiedź :)
melon66
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...