OC jestem w kłopotach

15 Gru 2009, 21:45

Witam to mój pierwszy post.Po części zapoznałem się z regulaminem forum.Mam pytania na, które proszę odpowiednie odpowiedzi.A więc :

-Kupiłem samochód następnie zarejestrowałem go 04.09.2009.Sprzedałem go dziadkowi podając kwotę 3500 zł w dniu 10.09.2009 aby mi go opłacił ponieważ ma duże zniżki.Dziadek opłacił mi go 18.09.2009 ale dzisiaj dopiero będę sporządzał umowę bo zapomniałem wcześniej więc będzie ok jak wpiszę datę 15.10.2009 oraz cenę np. 950 zł aby nie płacić nic w urzędzie skarbowym oraz dowodu rejestracyjnego nie muszę zmieniać ?
-Druga sprawa mam OC rozłożone na 4 raty ogółem do 18.09.2010 pierwszą rata została wpłacona 18.09.2009 więc muszę dokonać następnej wpłaty do 18.12.2009 ? Tu rodzi się następny problem muszę dokonać zmiany w ubezpieczalni , że to jest teraz mój samochód i wysłać kopie papierów aby zrobili zmiany a więc mogę jeździć autem po przekroczeniu terminu 18.12.2009 ?
Digger
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie

15 Gru 2009, 23:40

Pomieszanie z poplątaniem
Digger napisał(a):-Kupiłem samochód następnie zarejestrowałem go 04.09.2009.Sprzedałem go dziadkowi podając kwotę 3500 zł w dniu 10.09.2009 aby mi go opłacił ponieważ ma duże zniżki.Dziadek opłacił mi go 18.09.2009 ale dzisiaj dopiero będę sporządzał umowę bo zapomniałem wcześniej więc będzie ok jak wpiszę datę 15.10.2009 oraz cenę np. 950 zł aby nie płacić nic w urzędzie skarbowym oraz dowodu rejestracyjnego nie muszę zmieniać ?

Kupiłeś 4 września, zarejestrowałeś auto. Sprzedałeś dziadkowi 10 września. Auto trzeba więc przerejestrować na dziadka.
Data na umowie powinna być zgodna z datą zakupu przez dziadka. Przecież wychodzi głupota, bo dziadek kupił auto (oficjalnie na papierze) 15 października, a opłacił go już 18 września. To opłacił auto na miesiąc przed jego zakupem? Nie trzyma się to kupy.

Powszechną metodą jest zaniżanie wartości auta, ale nie wiem czy nie za bardzo szalejesz. Z 3500 zł na 950 zł? US odpuszcza gdy wartość jest zaniżona do 30%.

Digger napisał(a):-Druga sprawa mam OC rozłożone na 4 raty ogółem do 18.09.2010 pierwszą rata została wpłacona 18.09.2009 więc muszę dokonać następnej wpłaty do 18.12.2009 ? Tu rodzi się następny problem muszę dokonać zmiany w ubezpieczalni , że to jest teraz mój samochód i wysłać kopie papierów aby zrobili zmiany a więc mogę jeździć autem po przekroczeniu terminu 18.12.2009 ?

Należy przeczytać umowę. Powinna być informacja dokładna do kiedy należy zapłacić ratę. Jeżeli są 4, to zapewne raty kwartalne, czyli co 3 miesiące.
Dalej nie rozumiem. Dlaczego chcesz dokonywać zmian w ubezpieczalni, że to jest Twój samochód, skoro oficjalnie jest to samochód dziadka?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trójkołowe pojazdy elektryczne Toyota "i-ROAD"
    Wiele mówi się dziś o nowych koncepcjach organizacji transportu miejskiego, inteligentnych miastach, oraz innowacjach mających zrewolucjonizować komunikację w dużych aglomeracjach. Konkretne przykłady takich zmian ...
    Toyota C-HR R-Tuned - 600-konny crossover
    Toyota zaprezentowała na targach SEMA 2017 wyścigowego crossovera Toyota C-HR R-Tuned oraz całą kolekcję modyfikowanych Camry, w tym samochody NASCAR. Toyota C-HR o mocy 600 KM jest najszybszym crossoverem na świecie. Na ...