OC kupione przez internet jest tak samo ważne jak kupione u agenta

11 Paź 2022, 20:30

Powodując kolizję z mojej winy przy wykupionym OC nie dostaję odszkodowania ,bez wykupionego pokrywam z własnej kieszeni,,moje ryzyko,tutaj chodzi rzeczywiście tylko o to by doić ,mam w Generali jeszcze dwa auta,OC wykupione przed tą akcją,w maju składam wypowiedzenie i przenosze do UNIQA,zresztą Generali wyliczyło mi stawkę na 760 zł,a UNIQA 460,od 84 r ubezpieczam auta ciągiem,nigdy nie spowodowałem żadnego wypadku,taka nagrodę otrzymałem od tych pisiorskich Sk...ynów z UFG,poradzili mi,by oddał sprawę do sądu jeśli chcę,koszty byłyby zdecydowanie wyższe,chociaż miałbym duze szanse sprawę wygrać,niech się wala na r..j,niech to będzie przestrogą dla innych,są bezwzględni,bo takie prawo pisiorskie,juz niedługo z nimi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Paź 2022, 13:22

Powiem ci tak - gdybyś oddał sprawę do sądu, miałbyś szansę wygrać i żadać zadośćuczynienia. UFG właśnie postępuje w ten sposób, bo nikomu nie chce się po sądach włóczyć. A to nieprawda, że trzeba się włóczyć po sądach.
Moja sprawa z UFG - 3 lata temu sprzedałem samochód. Po niecałym roku okazało się, że mam zablokowane konto w banku. Dzwonię z pretensjami do banku, a tu okazuje się, że konto zablokował komornik skarbowy...Dzwonię do komornika i okazuje się, że komornik zablokował konto na polecenie UFG, ponieważ nie zapłaciłem OC za samochód... Nie dostałem od UFG żadnego pisma z prośbą o wyjaśnienie sprawy. Nie dostałem od komornika żadnego pisma z informacją, że mam spłacić zaległość, bo mi zablokują konto. NIC. Od razu jak mi zablokowali konto, to zmieniłem wszędzie numer konta dla przelewów na inne, żeby na to zablokowane nic mi nie wpływało, żeby ów komornik nie mógł mi nic ściągnąć. Na swoje szczęście, wszystkie pieniądze, które miałem na zablokowanym koncie przesyłałem zawsze na konto oszczędnościowe, którego komornik nie może ruszyć - to ja muszę przelać te oszczędności na zwykłe konto i dopiero komornik może mi tą kasę zająć. A ja mimo wezwań komornika tych pieniędzy nie ruszałem. W międzyczasie za poradą znajomego prawnika ( koszt takiej porady normalnie wynosi 70 zł ) oddałem sprawę do sądu. Najpierw pozwałem UFG. W sądzie okazało się, że ten co kupił ode mnie samochód, nie przerejestrował go i nie płacił OC. UFG jak się okazało nie mógł wyegzekwować kary od tego co auto kupił ode mnie i postanowili zrobić ze mnie kozła ofiarnego i mnie ukarać. Rozprawy były trzy, przy czym ja stawiłem się tylko na jednej celem złożenia wyjaśnień i przedłożenia dowodów, czyli umowy KS samochodu oraz papierka z WK o zgłoszeniu sprzedaży samochodu. Wyrok - nakaz anulowania sprawy o żądanie zapłacenia kary za brak OC oraz zadośćuczynienie w kwocie wysokości żądanej bezprawnie kary. Dodam, że o zadośćuczynienie nie składałem wniosku - sąd sam podczas ogłoszenia wyroku tak nakazał UFG. Oczywiście UFG zwlekał z zapłatą zadośćuczynienia, ale to był dla mnie plus, bo w efekcie końcowym dostałem jeszcze odsetki za zwłokę. W sumie od UFG dostałem 6238 zł :)
A że się rozpędziłem, to pozwałem również komornika skarbowego że mimo, iż pokazałem dokumenty, że nie jestem właścicielem samochodu to nie zrezygnował z egzekucji. Komornik skarbowy musiał zapłacić jakąś tam śmieszną kwotę ( chyba były to koszty postępowania komorniczego, które ja niby miałem zapłacić temu komornikowi )na jakąś fundację no i sąd wydał mu zakaz prowadzenia postępowań komorniczych na okres 3 lat...
Tak więc nie ma się co przejmować straszeniem UFG, że oddam sprawę do sądu, to będę musiał chodzić na rozprawy a i tak dostanę karę i będę musiał zapłacić za postępowanie sądowe. Czasami prawo jest po naszej stronie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2022, 15:50

Gdybym zwrot kasy od Generali otrzymał 3 lipca,przysoliliby mi coś ok.3000 zł,ja im tylko napisałem,że nie są fair play,postapili ze mną paskudnie,powtarzam,niech te Hieny pisowskie walą się na r..j,Karma ich dopadnie,tak się nie postępuje,zgodziłbym się i nie miałbym pretensji gdyby nie akcja z Generali,wtedy tak,żebraka z siebie nie będę robił,po prostu ta załoga tam,to Prymityw i tyle w temacie,kanalie Pierwszego Sortu,jak to się mówi Ch..im..w d..:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Mitsubishi Outlander - 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Outlander - nowy crossover Mitsubishi Motors, który zadebiutował w Europie kilka tygodni temu, został poddany nowej serii testów zderzeniowych, organizowanych przez instytut Euro NCAP. Samochód uzyskał ...