OC młody i współwłasciciel

13 Paź 2010, 18:38

Witam
Otóż mam taka sprawę.Kupiłem używany samochód umowe kupna podpisałem w zeszły piątek.Ubezpieczenie skończyło mi sie w poniedziałek..nie miałem czasu ani możliwości przedłużyć czy wykupić nowej czy bedą jakięś problemy przy nowej polisie którą zamierzam wykupić na dniach jak to wogólę wygląda.Dodam żę mam 20 lat 1 samochód umowe mam spisaną na współwłaściciela(kierowca od 22 lat ) auto opel vectra 94r. silnik 2.0 gaz ile bedzie mnie wynosić ubezpieczenie?
rafANTB
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

13 Paź 2010, 18:53

Ile będzie kosztowało cię ubezpieczenie tego nikt ci nie powie. Musisz albo zadzwonić albo iść do ubezpieczyciela i podając wszelakie dane dopiero się dowiesz.
Co do ubezpieczenia, to nie jestem na 100% pewny jak to jest jak ono się kończy kilka dni po zakupie pojazdu. Ale powinno przejść automatycznie na nowy okres ubezpieczenia. Niedawno było na ten temat na forum i jak dobrze pamiętam, to możesz normalnie w ciągu 30 dni zmienić ubezpieczyciela. Jak to zrobisz, to będziesz musiał się rozliczyć z ubezpieczycielem za te dni, przez ile byłeś ubezpieczony w tej ubezpieczalni. A jak zostaniesz, to będziesz miał przeliczoną składkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2010, 18:57

No i zrobiłeś błąd kolego, że masz współwłaściciela. Przepisy się zmieniły. Masz 60 % zniżki i 60 % zwyżki więc płacisz normalne ubezpieczenie.

A problemów raczej być nie powinno. Bierzesz ubezpieczenie od dnia zakupu ;) Agent ubezpieczeniowy nie będzie Ciebie scigal za spoznienie. To nie policja ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

14 Paź 2010, 09:28

bajla napisał(a):No i zrobiłeś błąd kolego, że masz współwłaściciela. Przepisy się zmieniły. Masz 60 % zniżki i 60 % zwyżki więc płacisz normalne ubezpieczenie.

Ale gdyby nie brał współwłaściciela miałby 60% zwyżki i płacił 160% ubezpieczenia tak? Więc nie popełnił błedu :smile:
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

14 Paź 2010, 16:14

ggmarszal chyba nie do konca zrozumiales. Bardziej oplaca sie po prostu wziasc auto na kogos z rodziny oficjalnie. Wtedy masz pelne znizki. Ja tez za swoje auto sam placilem a w dowodzie istnieje moj ojciec.
bajla
Początkujący

14 Paź 2010, 17:45

Wszystko pięknie i kolorowo do czasu aż zapukasz komuś do bagażnika albo wymusisz pierszeństwo czy coś w tym stylu. Wtedy współwłaściciel traci swoje zniżki. Ja mam w rodzinie trzech kerowców z dłuższym starzem ale wolę sam brać odpowiedzialność za swoje czyny.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...

14 Paź 2010, 17:50

bajla napisał(a): Ja tez za swoje auto sam placilem a w dowodzie istnieje moj ojciec

Ale Ty byłeś współwłaścicielem... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

14 Paź 2010, 19:20

bajla napisał(a):ggmarszal chyba nie do konca zrozumiales. Bardziej oplaca sie po prostu wziasc auto na kogos z rodziny oficjalnie.

Fakt - myślałem, że radziłbyś wypisać auto tylko na siebie.

bajla napisał(a):Wtedy masz pelne znizki. Ja tez za swoje auto sam placilem a w dowodzie istnieje moj ojciec.

Fajnie, bo tanio, ale kiedy w przyszłości będziesz miał samochód na siebie to i tak będziesz zaczynał od 100% ubezpieczenia więc po co odwlekać coś przed czym i tak nie uciekniesz? Weźmie współwłaściciela z max zniżkami i od razu zniżki mu polecą.

BRODATY napisał(a):Wszystko pięknie i kolorowo do czasu aż zapukasz komuś do bagażnika albo wymusisz pierszeństwo czy coś w tym stylu. Wtedy współwłaściciel traci swoje zniżki. Ja mam w rodzinie trzech kerowców z dłuższym starzem ale wolę sam brać odpowiedzialność za swoje czyny.

Ja wziąłem współwłasność z bratem, bo kupowałem auto w trakcie studiów, a dla studenta każdy grosz się liczy :wink: Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :smile:
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

14 Paź 2010, 19:43

bajla napisał(a): Bardziej oplaca sie po prostu wziasc auto na kogos z rodziny oficjalnie. Wtedy masz pelne znizki. Ja tez za swoje auto sam placilem a w dowodzie istnieje moj ojciec.

To znaczy rozumiem że Twój tatuś zawarł z FU umowe a Ty śmigasz autkiem. Tak ? Tylko że większość firm ubezpieczeniowych przy okazji podpisania umowy podsuwa również oświadczenie do podpisu że pojazd nie będzie użytkować osoba do 25 lat . Compensa do 28 lat . Jeśli oświadczymy że tak , będzie taka osoba , to jest naliczana zwiększona składka . A w ogóle to Macie na ten temat jaką wiedzę ? Zapytam - co w przypadku jeśli podpisze się takie oświadczenie ,że nie, a za kólko wsiądzie np 20-sto latek i będzie unfal ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

15 Paź 2010, 13:15

bonifacy mylisz się, że większość. Spora część firm nie wymaga podpisywania żadnych tego typu oświadczeń. Co innego AC. Mówimy tylko i wyłącznie o OC. I w tej kwestii mam komu zaufać - znajomy prowadzi firmę, która zajmuję się ubezpieczeniami od n-ty lat.

ggmarszal nie będę zaczynał od 100 %. Każdy agent może Ci dać zniżkę na starcie. Może to zasługa tego iż mam kilka osób, którzy pracują w tej branży. Ale dostanie nawet 40 % zniżki na starcie to nie problem. Choć to zależy od agenta ;-) A teraz zamiast 1200 place 400 z pełnym pakietem (OC, NNW, szyby, holowanie)

BRODATY nie bierze się dwóch aut u tej samej firmy. W razie bum tracisz zniżki - ale u jednej firmy ;-). Za to "ubezpieczenie" się od straty zniżek musisz zapłacić o tyle więcej, o ile większą zniżkę dała CI firma za posiadanie u nich dwóch aut ;)
bajla
Początkujący

26 Lis 2010, 11:25

Polecam też przy tym również wykupić ubezpieczenie NNW.
Ostatnio edytowany przez robbargiel, 28 Lis 2010, 03:44, edytowano w sumie 1 raz
robbargiel
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

07 Lut 2011, 14:56

Z tego co mi się wydaje to częściej motocykliści je wykupują niż kierowcy ?
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

24 Lut 2011, 12:40

Nie wiem , ja na swoim przykłądzie mogę powiedziec , że raz na rok ten wydatek świadomie ponosze i biorę OC/AC/NNW i assistance, jest to jakiś często niemały koszt, ale później można dużo spokojniej auto uzytkowac, baz strsu związanego ze stłuczką, wypadkie, kradzieżą itd.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

15 Maj 2011, 21:41

o proszę masz pełny pakiet mogę zapytać jakie masz auto i ile płacisz za ubezpieczenie ?
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

18 Maj 2011, 13:39

Mam 3-letniego Focusa 1.6 , zapłaciłem w lutym w pzu za komplet 1650 PLN
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa