OC poprzedniego właściciela

23 Lip 2008, 20:46

Witam!
Szukałam informacji na ten temat w google ale nigdzie nikt jasno o tym nie napisał. Chodzi mi o ubezpieczenie OC poprzedniego właściciela. Autko kupiłam 20 lipca. Ubezpieczone jest w PTU do końca listopada na poprzedniego właściciela. Byłam dzisiaj w głównej siedzibie PTU w Krakowie i powiedzieli mi, że mogę jeździć na tej polisie bez przepisywania i rekalkulowania. Przy czym muszę wozić ze sobą fakture zakupu auta. Powiedzieli mi, że jak będzie się kończyła polisa to zeby podjechać i wtedy dopiero kupić OC juz na siebie na 12 miesięcy. Tablice rejestracyjnie nie będą zmieniane ponieważ poprzedni właściciel rejestrował auto w tym samym WK. Więc numery będą się wszędzie zgadzały. Proszę o jakies informacje czy to jest legalne i czy ktoś się spotkał z takim czymś;)
diablica12
Nowicjusz

23 Lip 2008, 21:56

Tak to jest legalne. Można jeździć na OC poprzedniego właściciela do okresu końca trwania jego ubezpieczenia.

Na własne życzenie można przerwać ubezpieczenie i podpisać nową umowę w tym samym zakładzie ubezpieczeniowym lub dowolnym innym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lip 2008, 22:17

Dokadnie tak.Należy jednak pamiętać o tym,żeby samochód przerejestrować w ciągu 30 dni od daty zakupu i prosto z WK udać się do PTU celem spisania aneksu do umowy.W tym przypadku będą tylko zmienione dane właściciela pojazdu.PTU obliczy różnicę między zniżkami sprzedajacego i kupującego i albo będzie mała dopłata,albo nie będzie trzeba dopłacać nic.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2008, 19:44

dokładnie tak to wszystko wyglada jak wyzej napisane :)))
mamy 30 dni na podjęcie decyzji :))

w razie pytań tez słuze radą :))
nasojka
Nowicjusz

Miejscowość: gdańsk

28 Lip 2008, 22:31

Oj, a ja jezdzilam 45 dni na OC poprzedniego wlasciciela, mial PZU, zrobilam sobie teraz Allianz (nie dostalm jeszcze tego swistka, bo wyslali Poczta Polska, i to OC idzie do mnie juz 12 dni (polecony PRIORYTET!!!). Nie wie ktos, czy beda jakies konsekwencje dla mnie, biedulki, jak ja te 30 dni przekroczylam?? :(
Ukraina ridna maty, ne vkradesh ne budesh maty!
kevadra
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Lip 2008, 10:32

Nie wiem,czy nie będziesz płaciła podwójnego OC - w PZU i Alianzie.Twoim obowiązkiem bowiem było zdecydować do tych 30 dni,co robisz z ubezpieczeniem.Jak zawarłaś umowę w Alianz,to w PZU powinnaś była umowę ubezpieczenia wypowiedzieć.Nie wiem jak PZU na to zareaguje,bo jest coś takiego,że jak się nie odezwiesz,to oni traktują to jako kontynuację.Najlepej zadzwoń i powiedz jaka jest sprawa.W sumie spóźniłaś się 15 dni,więc nie powinni robic problemów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

29 Lip 2008, 20:24

hmm a mi znajoma powiedziała, że podobno są nowe przepisy, że kierowcom do lat 20, 23 czy jakoś tak nie wolno "odziedziczać" ubezpieczenia OC.. że niby ma się 30 dni na przerejestrowanie auta i wykupienie nowej polisy.. ale chyba to i tak nie ma różnicy, jeśli bym chciał np wziąć Allianz? bo auto które kupuję jest w austriackim jakimś czymś, Vienna coś tam ;P

a tak poza tym to czy warto Allianz? gdzieś tu na forum doczytałem się, że to solidny i jeden z tańszych ubezpieczycieli?
wojt
Nowicjusz

29 Lip 2008, 20:59

Ja sobie Allianz zrobilam. Po rozeznaniu rynku okazalo sie, ze osobiscie dla mnie (nie mam zadnych znizek) ich OC jest najtansze ze wszystkich, a w pakiecie masz nawet Mini Car Assistance 24h free! No i Allianz to jednak znana marka, wiec solidna to ona jest!
Ukraina ridna maty, ne vkradesh ne budesh maty!
kevadra
Nowicjusz

29 Lip 2008, 21:05

ale to ten pakiet podstawowy tak? a może mi ktoś podać najlepszą i sprawną porównywarkę ubezpieczeń OC?
wojt
Nowicjusz