Oc sprzedajacego

21 Cze 2009, 16:57

Witam wszystkich serdecznie jestem tu pierwszy raz i juz mi sie podoba, ale do rzeczy.Mam nadzieje iz mi tu pomozecie.
Jestem swiezo upieczona wlascicielka pojazdu samochodowego.Sprawa wyglada tak ze ja jestem z Wrocławia a sprzedajacy z Lubina(DOL).Ten pan ma wazne oc do kwietnia 2010.Moje pytanie brzmi czy istnieje mozliwosc bym do konca waznosci jego ubezpieczenia mogla poruszac sie tym pojazdem zgodnie z prawem.Jesli tak jakie kroki prawne musialabym wykonac?
Dziekuje z gory za pomoc
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
maniutka31
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

21 Cze 2009, 18:01

Zakładamy, że pan ma ubezpieczenie w PZU. Idziesz do agenta PZU u siebie w mieście, pokazujesz polisę OC. Agent robi aneks do starej polisy, wypisuje nowe numery rejestracyjne auta, Twoje dane. Być może będzie istniała konieczność dopłacenia do polisy jakieś niewielkiej kwoty. Różnica ta wynika z faktu, że np. poprzedni właściciel mógł mieć 60% zniżek, a Ty możesz mieć 50%.

maniutka31 napisał(a):Jestem swiezo upieczona wlascicielka pojazdu samochodowego.

:mrgreen: :mrgreen:
Sorry, ale zabrzmiało jak czekolada i wyrób czekoladopodobny. Mam nadzieję, że jeździ :wink: :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Cze 2009, 20:26

Dishman napisał(a):Zakładamy, że pan ma ubezpieczenie w PZU. Idziesz do agenta PZU u siebie w mieście, pokazujesz polisę OC. Agent robi aneks do starej polisy, wypisuje nowe numery rejestracyjne auta, Twoje dane. Być może będzie istniała konieczność dopłacenia do polisy jakieś niewielkiej kwoty. Różnica ta wynika z faktu, że np. poprzedni właściciel mógł mieć 60% zniżek, a Ty możesz mieć 50%.

maniutka31 napisał(a):Jestem swiezo upieczona wlascicielka pojazdu samochodowego.

:mrgreen: :mrgreen:
Sorry, ale zabrzmiało jak czekolada i wyrób czekoladopodobny. Mam nadzieję, że jeździ :wink: :lol:

Jestem Pania;-) a napisalam tak by brzmialo powaznie. To moj pierwszy post byl hehe;-)Ten czlowiek co sprzedal mi auto ubezpieczal go w PTU w Lublinie czyli ja ide z oc auta jego do ptu? moze byc we wrocku?Czy trzeba juz miec auto z tablicami nowymi i ze wszystkim?pozdrawiam i dziekuje Panu za odpowiedz.
maniutka31
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

22 Cze 2009, 10:23

maniutka31 napisał(a):Ten czlowiek co sprzedal mi auto ubezpieczal go w PTU w Lublinie czyli ja ide z oc auta jego do ptu? moze byc we wrocku?Czy trzeba juz miec auto z tablicami nowymi i ze wszystkim?pozdrawiam i dziekuje Panu za odpowiedz.

Tak, musisz mieć nowe tablice, dlatego po zakupie trzeba udać się do wydziału komunikacji we Wrocławiu. Tam składa się podanie, robi opłatę, oddaje stare tablice i jeżeli zrobisz to rano, to po południu możesz odebrać nowe tablice, oraz dowód tymczasowy ważny 30 dni.
Udajesz się następnie do PTU we Wrocławiu, dokonujecie aneksu i albo dopłacasz coś do opłaty za polisę, albo to PTU dopłaca Tobie. A za 30 dni w wydziale komunikacji czekać będzie na Ciebie stały dowód rejestracyjny (tzw. twardy).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Cze 2009, 10:35

Nie ma sensu żebym zakładał nowy temat, więc się podczepię. Zakładając, żemaniutka31 nie chciałaby korzystać z OC tego pana, ale po kupnie i tak trzeba mieć ważne ubezpieczenie. Klient ma w PTU, a dla maniutki31 korzystniej byłoby np. w AXA. Więc po zakupie auta i wizycie w Wydziale Komunikacji, co należy zrobić żeby zmienić ubezpieczyciela auta? Jechać do agenta PTU, rozwiązać ubezpieczenie i szukać innego, korzystnego dla siebie OC? Bo nie do końca to wszystko ogarniam ;)
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

22 Cze 2009, 14:36

hedd napisał(a):Jechać do agenta PTU, rozwiązać ubezpieczenie i szukać innego, korzystnego dla siebie OC? Bo nie do końca to wszystko ogarniam

Najlepiej podjechać do PTU i poinformować o zerwaniu ubezpieczenia. Prościej pojechać od razu do AXA i powiadomić ich o takiej sytuacji. Oni robią nową polisę, a starą rozwiązują. W przypadku wcześniejszego rozwiązania polisy ubezpieczyciel (czyli PTU) powinien zwrócić część pieniędzy za niewykorzystany okres.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...

22 Cze 2009, 21:49

aaa, w ten sposób :) Dzięki wielkie, rozjaśniłeś mi w głowie :P
hedd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin