OC

22 Wrz 2018, 12:32

Witam mam pytanie, brat ostatnio kupil sobie auto i wzial je tylko na siebie i placi 2500zl OC. Dopiero zdał prawko i jest to jego 1 samochód. Ja dopiero prawko bede robil za 2lata. Czy do brata mozna dopisac mame (nie ma prawka) i jezeli ja kupie samochod i wezme na mame to bedzie taniej?

Edit: Jak dopisac teraz mame do brata zeby mamie lecialy tez znizki? Jak nie ma prawa jazdy to tez mozna? Jak sie mame dopisze to brat bedzie wiecej placil?
ads11
Początkujący

25 Wrz 2018, 08:39

Można dopisać do DR osobę, która nie ma prawa jazdy. Żeby to zrobić, należy mamie podarować jakąś część auta. Czyli poprostu spisać umowę darowizny.
Ubezpieczenie powinno być nieco tańsze. Ale ile, to trudno określić. W necie jest pełno kalkulatorów OC, które obliczają składkę z kilku firm. Warto z nich skorzystać, zanim podejmiesz decyzję o dopisaniu współwłaściciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...