REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MotoAlbercik napisał(a):To wszystko zalezy od tego,ile zniżek miał poprzedni właściciel,a ile zniżek masz ty.Np. jeżeli poprzednik miał 60% zniżek,a ty masz 0,to i tak opłaci ci się kontynuować OC poprzednika,ponieważ płacisz tylko różnicę w zniżkach. jeżeli twoje zniżki są większe od zniżek poprzednika,to może być takj,że nie zapłacisz nic.Teoretycznie różnica ta jest obliczana wg podstawy,a tą podstawę każda ubezpieczalnia ma inną,ale nie są to jakieś wielkie różnice,jeżeli chodzi o ten sposób rozliczania.Ma to znaczenie jeżeli zawierasz nową umowę.
Przykład - 1 kwietnia br. kupiłem Nubirę II kombi o pojemności 2,0 ccm,zarejestrowaną jako samochód cięzarowy,rok prod.grudzień 1999,a pierwsza rejestracja w styczniu 2008 roku.Sprzedający miał w PZU 60% zniżek,ja nie miałem żadnych.Podstawa w PZU wynosiła ponad 1300 zł.Różnicy zapłaciłem 320 zł.Ubezpieczenie było zawarte na rok,a poprzedni właściciel sprzedał samochód po 3 miesiacach od opłacenia ubezpieczenia.Więc ja te 320 zł zapłaciłem za 9 miesięcy.
Tak więc coś mi się zdaje,że pani cię oszukała.