OC

22 Maj 2008, 13:36

Kupiłem swój pierwszy samochód i miałem z nim OC zapłacone do przyszłego roku. Poszedłem z tym OC do agencji ubezpieczeniowej i tam Pani powiedziała mi że nie warto zostawać w PZU i lepiej ubezpieczyć auto w innej firmie. Nie mając zniżek zapłaciłem 800zł. Teraz ktoś mi powiedział że nie potrzebnie zapłaciłem i mogłem skorzystać z tamtego OC(wystarczyło je tylko przepisać na mnie). Jak wygląda to naprawdę ?
mikas4
Nowicjusz

Miejscowość: Cz-wa

22 Maj 2008, 16:02

To wszystko zalezy od tego,ile zniżek miał poprzedni właściciel,a ile zniżek masz ty.Np. jeżeli poprzednik miał 60% zniżek,a ty masz 0,to i tak opłaci ci się kontynuować OC poprzednika,ponieważ płacisz tylko różnicę w zniżkach. jeżeli twoje zniżki są większe od zniżek poprzednika,to może być takj,że nie zapłacisz nic.Teoretycznie różnica ta jest obliczana wg podstawy,a tą podstawę każda ubezpieczalnia ma inną,ale nie są to jakieś wielkie różnice,jeżeli chodzi o ten sposób rozliczania.Ma to znaczenie jeżeli zawierasz nową umowę.
Przykład - 1 kwietnia br. kupiłem Nubirę II kombi o pojemności 2,0 ccm,zarejestrowaną jako samochód cięzarowy,rok prod.grudzień 1999,a pierwsza rejestracja w styczniu 2008 roku.Sprzedający miał w PZU 60% zniżek,ja nie miałem żadnych.Podstawa w PZU wynosiła ponad 1300 zł.Różnicy zapłaciłem 320 zł.Ubezpieczenie było zawarte na rok,a poprzedni właściciel sprzedał samochód po 3 miesiacach od opłacenia ubezpieczenia.Więc ja te 320 zł zapłaciłem za 9 miesięcy.
Tak więc coś mi się zdaje,że pani cię oszukała.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2008, 18:01

MotoAlbercik napisał(a):To wszystko zalezy od tego,ile zniżek miał poprzedni właściciel,a ile zniżek masz ty.Np. jeżeli poprzednik miał 60% zniżek,a ty masz 0,to i tak opłaci ci się kontynuować OC poprzednika,ponieważ płacisz tylko różnicę w zniżkach. jeżeli twoje zniżki są większe od zniżek poprzednika,to może być takj,że nie zapłacisz nic.Teoretycznie różnica ta jest obliczana wg podstawy,a tą podstawę każda ubezpieczalnia ma inną,ale nie są to jakieś wielkie różnice,jeżeli chodzi o ten sposób rozliczania.Ma to znaczenie jeżeli zawierasz nową umowę.
Przykład - 1 kwietnia br. kupiłem Nubirę II kombi o pojemności 2,0 ccm,zarejestrowaną jako samochód cięzarowy,rok prod.grudzień 1999,a pierwsza rejestracja w styczniu 2008 roku.Sprzedający miał w PZU 60% zniżek,ja nie miałem żadnych.Podstawa w PZU wynosiła ponad 1300 zł.Różnicy zapłaciłem 320 zł.Ubezpieczenie było zawarte na rok,a poprzedni właściciel sprzedał samochód po 3 miesiacach od opłacenia ubezpieczenia.Więc ja te 320 zł zapłaciłem za 9 miesięcy.
Tak więc coś mi się zdaje,że pani cię oszukała.

To super, dzwoniłem wcześniej do PZU i powiedziano mi że jak chcę u nich dalej być to muszę dopłacić różnicę. A babka z agencji która poleciła mi inną firmę niż PZU bo wyliczyła mi że tam w PZU musiałbym dopłacić 860 zł, a widziała moją stare OC. Więc tylko mnie oszukała, sądzę że teraz po dwóch tygodniach nic nie da się odkręcić.
mikas4
Nowicjusz

Miejscowość: Cz-wa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...