OC.WK pytanie

24 Lis 2016, 22:40

witam,jestem nowy,zalozylem tu konto gdyz chce otrzymac odpowiedz na jedno pytanie..

czy jezeli w np 2010 skonczylo mi sie oc i ubezpieczalnia automatycznie przedluzyla na nastepne 12 miesiecy a juz pozniej zerwala umowe?(z powodu braku wpłat) i oddala dług do windykacji....
teraz pytanie, czy jezeli splace to zadluzenie windykacji to musze ubezpieczylowi przedstawic umowe kupna sprzedazy pojazdu np z dniem konca oc zeby wypowiedziec ta umowe czy ona z automatu sama zostaje wypowiedziana..
i teraz jeszcze jedna kwestia,czy musze zglaszac usilnie, w wydziale sprzedaz pojazdu np na ukraine? bo niechcial bym sie tam pokazywac zabardzo ;D czy poprostu zostawic tak jak tam jest i niech sobie wszystkie kwity leza...
bo czy moga stwarzac jakies problemy odnosnie sprzedazy pojazdu ukraincowi.....
kobasek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2001
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto:
Silnik: 5000
Paliwo: Hybryda
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1929

25 Lis 2016, 12:47

Jeżeli w 2011 nie zapłaciłeś za OC, to ta polisa nie została automatycznie przedłużona, kiedy się skończyła. Musisz zatem jedynie zapłacić dług ubezpieczycielowi za 2011.

Musisz natomiast liczyć się z możliwością otrzymania zawiadomienia z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego z wezwaniem do zapłaty kary za brak OC w roku kontroli.

Jeżeli sprzedajesz auto, masz obowiązek powiadomić o tym Wydział Komunikacji w ciągu 30 dni. Teoretycznie nie ma kar za niedopełnienie tego obowiązku, ale jeśli np. auto zostanie użyte do popełnienia przestępstwa, to podejrzenia padną najpierw na Ciebie.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

25 Lis 2016, 16:32

a gdy bede pewny ze nikt nic nim nie zrobi na 100% to nie grozi mi nic za nie zgloszenie?
kobasek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2001
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto:
Silnik: 5000
Paliwo: Hybryda
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1929

27 Lis 2016, 14:09

Ubea napisał(a):Jeżeli w 2011 nie zapłaciłeś za OC, to ta polisa nie została automatycznie przedłużona, kiedy się skończyła.

Dokładnie - reguluje to jak sie nie mylę art. 814 KC w którymś punkcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2016, 13:44

kobasek napisał(a):a gdy bede pewny ze nikt nic nim nie zrobi na 100% to nie grozi mi nic za nie zgloszenie?

W polskim prawie nie ma żadnego zapisu mówiącego o karach za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia sprzedaży w urzędzie.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...