Oc wspolwlasciciel pytanie

18 Cze 2010, 05:12

Witam mam pytanie zastanawiam sie nad kupnem polisy przez internet nie posiadam znizek auto zarejestrowane na mnie obecnie jezdze na polisie bylego wlasciciela

chcialbym skorzystac ze znizek kogos z rodziny 60% czy moge jako wlasciciela wpisac ta osobe do polisy a siebie dodac jako wspolwlasciciela ? przy wypelnianiu wniosku na oc przez internet ?

i ew spisac darowizne z ta osoba na 50% i dalej byc sam w dowodzie rejestracyjnym ?

czy w razie szkody oc bedzie nie wazne ?
piotrekbmw
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

18 Cze 2010, 08:56

Współwłaściciel musi być w dowodzie - w razie stłuczki będzie problem. Kto jest właścicielem a kto współ nie ma znaczenia.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

18 Cze 2010, 19:33

piotrekbmw napisał(a):ew spisac darowizne z ta osoba na 50% i dalej byc sam w dowodzie rejestracyjnym ?

Pozostało Ci tylko spisanie darowizny bo inaczej ze znizek nie będziesz mógł korzystać

[ Dodano: Pią Cze 18, 2010 19:34 ]
Ps.Wtedy mozesz czy wręcz musisz go wpisać do DR... :!: :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

21 Cze 2010, 16:49

Słuchajcie, a jak to jest, mam taką sytuację.
Ojciec jest właścicielem auta, obecnie tylko ona w dowodzie rej, w dokumentach OC itp, jeśli spiszemy umowę darowizny i on mnie zrobi współwłaścicielem auta, wpisze do DR i na kolejnej polisie z nim będę, to czy pózniej kupując auto tylko na siebie przejmę te jego zniżki?

Czy lepiej przy zakupie nowego auta wpisac siebie i jego jako właścicieli i wówczas OC z jego zniżkami wykupić?
Katja
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocek

21 Cze 2010, 23:28

Katja napisał(a):i na kolejnej polisie z nim będę, to czy pózniej kupując auto tylko na siebie przejmę te jego zniżki?

Na to trzeba troche lat zeby miec duze znizki...
Katja napisał(a):Czy lepiej przy zakupie nowego auta wpisac siebie i jego jako właścicieli i wówczas OC z jego zniżkami wykupić?

Całkiem rozsądnie kumasz... :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Cze 2010, 06:38

Migi60 napisał(a):
Katja napisał(a):i na kolejnej polisie z nim będę, to czy pózniej kupując auto tylko na siebie przejmę te jego zniżki?

Na to trzeba troche lat zeby miec duze znizki...
Katja napisał(a):Czy lepiej przy zakupie nowego auta wpisac siebie i jego jako właścicieli i wówczas OC z jego zniżkami wykupić?

Całkiem rozsądnie kumasz... :mrgreen:

Dzięks.
Zfrajerowałam się, bo użytkuję tamto auto już 6 rok... mogliśmy od razu wszystko załatwić, ale jakoś sie tak nie myślało. Teraz szykuje sie do zakupu auta, i uświadamiam sobie ze mnie to może przy ubezpieczaniu też potrzepać po kieszeni... a 60% zniżek piechotą nie chodzi.
Katja
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocek

14 Sty 2012, 17:57

dzien dobry mam pytanie konczy mi sie ubezpieczenie oc i wyliczyli mi duza skladke o wiele za duza jestem juz 2 lata ubezpieczony teraz chce dodac do dowodu rejestracyjnego kolege ktory ma max znizek zebym mogl tez z nich korzystac bo po 2 latach w allanzie mam niby 25 % + wzwyżka za wiek chyba 30% mianowicie co mam zrobic oprucz aktu darowizny i udania sie do urzedu komunikacji chodzi mi o to czy on musi byc ze mną czy sam moge zalatwic to zeby wpisac go do dowodu reje.??? wystarczy jesli on mi da swoj dowod osobisty i jakies upowaznienie czy oswiadczenie ??? i ja sam moge zalatwic wszystko w urzedzie skarbowym urzedzie komunikacji i u swojego ubezpieczyciela bez uczesnictwa tej osoby ??? ktora chce zrobic wspolwlascicielem ?
serferek8
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 12 2009
Auto: audi a3

14 Sty 2012, 19:06

serferek8 napisał(a): teraz chce dodac do dowodu rejestracyjnego kolege ktory ma max znizek zebym mogl tez z nich korzystac bo po 2 latach w allanzie mam niby 25 % + wzwyżka za wiek chyba 30% mianowicie co mam zrobic oprucz aktu darowizny

Kolega będzie musiał odwiedzić US uiścić opłatę od darowizny.Darowizna jest wolna od opłat jedynie w kręgu najblizszej rodziny tj.brat,siostra...
serferek8 napisał(a): wystarczy jesli on mi da swoj dowod osobisty i jakies upowaznienie

Gotowe druki są w WK i tam mozesz sie wszystkiego dowiedzieć...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP