Ocena Audi

12 Sie 2014, 17:56

Witam,

zastanawiam sie nad zakupem takiego autka:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wpadło mi w oko i zastanawiam sie czy warto jechac obejrzeć. Ktoś możę coś podpowiedzieć w sprawie tego modelu lub zasugerować?

Pozdrawiam
juniorpl81
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Sie 2014, 18:17

Odradzam auta z grupy VAG i wybrałeś najgorszy silnik z którym są same problemy.
W tej cenie znajdziesz ładną honde civic VIII z silnikiem 2.2 ktorą spokojne zchipujesz do 200 km i 400 nm :) :ok:
Ale napisz gdzie będziesz użytkował to auto i jakie przebiegi robisz.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

12 Sie 2014, 18:56

Dzięki za odpowiedź. No właśnie czytałem opinie na temat tego silnika i mam mieszane uczucia.

Mam rozkodowany VIN tego i historię i tak teraz widzę że był okres gdzie na przestrzeni 3 miesięcy auto ma wystawione w serwisie 3 rachunki, każde w odstępach paru tygodni ale z tym samym przebiegiem w każdym z nich... miesiąc później coś co się nazywa FR1 kosten für überlagerung der (?) ze stanem kilometrowym 1 (słownie jeden). Następny serwis pół roku później już po powrocie do starej ilości km plus 18tys przejechanych więcej. Ta luka gdzie przez 3 miesiące gdzie nie przybył ani kilometr przebiegu wygląda jeszcze o tyle dziwnie, że w jednej z akcji serwisowych widze dużo wpisów o lakierowaniu różnych części (błotniki, klapy, rama drzwi itd), coś z reflektorami było robione itd. Niewiele do końca z tego kumam bo sporo niemieckich nazw, niestety nie znam tego języka. Albo ktoś mega zmiany zaplanował albo coś dziwnego było. Niemniej chyba bez wizyty w serwisie nie da rady. Tym bardziej, że jeszcze przedostatnia akcja serwisowa-reklamacja silnik->działanie silnika->praca silnika Funkcjonalnosc->zatrzymuje się i chyba wymieniono pompowtryskiwacz. Ehh, mam zagwostke co dalej.

Ogólnie myślałem o Audi jakimś lub BMW bo po prostu mi się podobają, przedział cenowy jak widać :) Jeździć będę głównie do pracy (ok. 20 km w jedną stronę), wyjdzie jakieś 900km miesiecznie na to i pewnie do 1500 w sumie na meisiąc z różnymi wypadami. Co do Hondy - nie widzi mi się wizualnie za bardzo....
juniorpl81
Nowicjusz

12 Sie 2014, 19:03

W takim razie na takie przebiegi nie opłaca Ci się brać diesla , lepiej szukaj benzynki ewentualnie z gazem. To może Accord 2.0 albo 2.4 lub Saab 9-3 2.0T
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

12 Sie 2014, 19:36

2.0 TDI? Trzy razy :no:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sie 2014, 19:48

Nie warto kupować 2,0 TDI grupy VAG bo jest awaryjny. Może właśnie saab 9-3 z 2.0T bo diesel przy tych przebiegach ci się nie opłaca.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...

12 Sie 2014, 19:51

Wtrące panowie że DSG nie ma dobrych opinii wśród użytkowników
Wiktor44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: Citroen C5 I
Silnik: 2.0 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Sie 2014, 20:23

O widze to już teraz dopiero nie wiem co zrobić. Faktycznie te wszystkie Diesle takie mizerne były? W sumie opinii nie brakuje więc musi coś w tym być... ogólnie to wolałbym benzyniaka jak najbardziej. Tylko, że np. w tym przedziale cenowym to cieńko z Audi czy BMW czyli tymi, które mi się najvardziej podobają. Muszę wiec popatrzeć na te Hondy i Saab. Tyle tylko, że w większośći takie Audi/BMW można znaleźć fajnie wyposażone. Inne auta to już biednawe potrafią być w środku.
juniorpl81
Nowicjusz

12 Sie 2014, 20:57

juniorpl81 napisał(a):Tylko, że np. w tym przedziale cenowym to cieńko z Audi czy BMW czyli tymi, które mi się najvardziej podobają. Muszę wiec popatrzeć na te Hondy i Saab. Tyle tylko, że w większośći takie Audi/BMW można znaleźć fajnie wyposażone. Inne auta to już biednawe potrafią być w środku.
Tyle że najwięcej takich Audi czy BMW to odpicowane szroty z zachodu. O ile jeszcze diesle, a właściwie diesel BMW (3.0d) jakoś się broni to w VAG nie ma dobrego silnika wysokoprężnego. Napisałem, że 3.0d "jakoś się broni" bo to dobry silnik, jednak gdy coś padnie - właściciel widząc koszty też padnie :mrgreen: Mniejsze diesle albo są kiepskie (2.0d łańcuch rozrządu) albo za słabe... i w sumie też kiepskie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Sie 2014, 21:16

Jeżeli chodzi o audi to aktualnie nie ma dobrej benzyny 1.8TFSI i 2.0TFSI nie zbierają dobrych opinii. VAG swoje dobre lata z benzynami zakończył na 1.8T jeżeli chodzi o diesle to dopiero 2.0 CR 143 konie sprawują się dobrze, z początku produkcji mają problem z zabierakiem w pompie oleju ale wystarczy wymienić imbus na dłuższy i jest ok. Jeżeli chodzi o A3 to zdecydowanie szukaj 1.9TDI poczciwy dobry silnik, 2.0TDI na pompowtryskiwaczach w wersji 140 tym bardziej 170 koni na pompkach siemansa to ciężki kawałek chleba. W A3 i tak był montowany lepszy silnik 2.0 taki sam jak w Touranie, najgorsze 2.0TDI na pompkach były w passatach i A4 :) jak byś miał pytania o audi pisz pw na pewno pomogę/doradzę.
DSG jest dobre do czasu i pod warunkiem że serwisowane. Reszta jak każdy automat :) i tak lepszy niż multitronic.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

12 Sie 2014, 21:22

motozakup napisał(a):W A3 i tak był montowany lepszy silnik 2.0 taki sam jak w Touranie, najgorsze 2.0TDI na pompkach były w passatach i A4
Nie podważam Twojej wiedzy i doświadczenia, ale z tego co kojarzę to właśnie w Touranie ten silnik był najgorszą padliną :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

12 Sie 2014, 21:26

Mike w A3 i w Touranie te silniki były montowane poprzecznie w A4 i passatach wzdłużnie, w A4 najgorszym silnikiem 2.0TDI był ten z oznaczeniem BLB tam były problemy ze wszystkim, taki silnik był chyba też w passatach zwłaszcza w 2005 roku.
Ale nie ma co roztrząsać ... na atomy. 2.0TDI na pompowtryskiwaczach to słaby wybór tak jak koledzy podpowiadają - szukaj czegoś innego a jak bardzo chcesz audi A3 i chcesz mieć radość z jego użytkowania to szukaj 1.9 TDI
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

12 Sie 2014, 21:35

motozakup napisał(a):Mike w A3 i w Touranie te silniki były montowane poprzecznie w A4 i passatach wzdłużnie, w A4 najgorszym silnikiem 2.0TDI był ten z oznaczeniem BLB tam były problemy ze wszystkim, taki silnik był chyba też w passatach zwłaszcza w 2005 roku
Możliwe :D nie śledzę dziejów tej marki, więc dla mnie wszystkie silniki VAG po 2005r to są delikatnie mówiąc jednostki niegodne uwagi :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Sie 2014, 07:06

Dziękuje za odpowiedzi wszystkim, widzę, że może trzeba będzie zrewidować plany i szukać dalej czegoś. Nie chciałbym kupić auta a później w ciągu roku wydać jakieś 25% ceny na awarie, naprawy itd.
juniorpl81
Nowicjusz