Ocena Bravo

24 Wrz 2016, 15:18

Ponownie proszę forumowiczow o ocenę samochodu, gdyż jestem praktycznie trakcie zakupu.
Z góry wielkie dzięki

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

24 Wrz 2016, 15:43

Na takim etapie to samochód ocenia się przy użyciu miernika grubości lakieru, oględzin, sprawdzania czy wszystko działa, jak i jazd testowych, które mają wykazać ewentualne niedociągnięcia.
Czarny kolor i masa różnego rodzaju cieni na aucie = nic nie widać.
I co więcej oceniać?

I doprecyzowanie danych:
"!!!! KUPUJĄC AUTO ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ UBEZPIECZENIA I POWROTU DO DOMU NA KOŁACH!

!!!! NIE JESTEŚMY AUTO KOMISEM !!!!"

- wyklejanki?
http://www.auto-swiat.pl/prawo/uwaga-fa ... lice/s4xqn
Nie, że "oszukują" jakoś szczególnie, bo tak robią wszyscy, ale dobrze by było wiedzieć na czym się stoi, bo w razie jakiegoś niefajnego zbiegu okoliczności możesz się do końca życia nie wypłacić. Tym bardziej jadąc samochodem, którym się będzie jechało po raz pierwszy.
Także jaki rodzaj umowy będzie zawarty.
tomekdk

24 Wrz 2016, 16:46

Na oględzinach auto miało niemieckie blachy, pokrywajace się z tymi dowodzie.
Miernik wykazywał rowna warstwę na całej blacharce. Po zabawie w kabinie przelacznikami wszystko póki co działa.
Silnik troche ulany pod spodem, lecz nie mogłem zlokalizować skąd ślipi. Turbo suche.
Nie wiem na co zwrócić jeszcze uwage...
Ubezpieczenie na miesiąc + podbity przegląd.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

24 Wrz 2016, 17:09

Te niemieckie blachy to podróbki, jak w linku z AŚ.
Ubezpieczenie dostajesz ... na nr VIN, za taki mix (z podróbkami) wlepiają 500zł mandatu i uznają samochód za niedopuszczony do ruchu (no nigdzie nie jest zarejestrowany?), z zakazem dalszej jazdy.
Plus taki, że uznają, iż samochód ma OC i nie ma kary z UFG.
W przypadku jakiejś nieprzyjemnej sytuacji ubezpieczalnia się wypnie, bo samochód nie był nigdzie niezarejestrowany / nie był dopuszczony do ruchu.

Podesłałem Tobie pw ligus.
tomekdk

25 Wrz 2016, 14:55

Jest sporo Bravo z salonu PL.
Trochę nie rozumiem jaki jest sens brania czegoś sprowadzonego i ryzykowanie kupna ulepa, pomijając już kwestie prawne, o których piszecie.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...