Ocena - Honda Civic VII 1.4i '03r

24 Kwi 2016, 22:53

Witam wszystkich,

Proszę o ocenę takiego samochodu:
http://tufotki.pl/1ji8y

Nie jest to aktualne ogłoszenie ale pod tym linkiem jest więcej zdjęć. Teraz sprzedający chciał za nią 11.5 tys, wynegocjowałem 11 tys. Do wtorku decyduję się czy kupić czy nie.

Byłem z żoną oglądać to auto, przejechaliśmy się. Niedaleko było droga, która pozwoliła rozbujać się do 130 km/h. Autko jedzie sprawnie, silnik pali od razu. 90 koni jak dla mnie jest wystarczające.

Chodzi super - po odpaleniu auta, w środku samochodu, silnika w ogóle nie słychać i nie czuć drgań, jak by był wyłączony. :) Pod maską wszystko wygląda ok., nie widać oznak rdzy, silnik pracuje regularnie, nie wydaje niepokojących odgłosów. Odpala na dotknięcie.

Cała elektryka sprawna, centralny zamek z pilota działa super, lusterka zewnętrzne ustawiają bez problemu, szyby się otwierają i zamykają. Blokada zamków wewnątrz auta działa jak należy.

W środku cały kokpit jak i siedzenia w ogóle nie są zniszczone - jestem w stanie uwierzyć, że auto może mieć taki przebieg (120 tys). Na pewno samochód jest zadbany. Radio jest niefabryczne - pioneer, ale gra dobrze.

W marcu tego roku była prana tapicerka.

Mankamenty, co o nich myślicie, czy można się ich pozbyć:

1. Jest błąd SRS (puduszki powietrzne), właściciel mówił, że był z tym u mechanika. Z komputera nie udało im się usunąć i że trzeba by było naprawiać. Ale nie był z tym w ASO, tylko u miejscowego mechanika.

Z tego co czytałem można jeszcze spróbować poprzez elektrykę - przy bezpiecznikach jest żółta końcówka, którą się zwiera - spisałem procedurę i na pewno spróbuję to zrobić. Jest to manualne kasowanie błędu SRS. Z tego co czytałem na forach Hondy ta metoda pomaga nawet jeśli błędu nie da się usunąć/wykryć przez komputer.

Edit: Czytałem, że przy regenerowaniu układu kierowniczego taki błąd się może pokazać - taka regeneracja była robiona w tamtym roku.

2. Całe auto jest zdrowe. Jedyne mankamenty lakiernicze to dwie małe kropki (odpryski) - jeden na masce samochodu (ale spód zdrowy), a drugi na jednym nadkolu. Ale te kropki naprawdę są niewielkie. Jeśli kupiłbym auto to chciałbym je usunąć u blacharza/lakiernika. Oglądałem różne samochody i jak na 13 lat to naprawdę dobrze wygląda.

3. Ogólne lekkie otarcia itp., wydaje mi się, że normalne podczas użytkowania samochodu. Grunt, że nie było poprawek lakierniczych. Choć sam chyba go polakieruję - jak myślicie?

PODSUMOWANIE:

Ogólnie po oględzinach jestem pod wrażeniem. Gdyby nie ten błąd SRS byłbym w 7 niebie. :)

Samochód bardzo mi się podoba. Mam 186 cm wzrostu, a bez najmniejszego problemu wsiadam do tyłu samochodu, kiedy siedzenie kierowcy ustawiłem pod siebie.

Wnętrze przestronne, silnik mimo, że 1.4 jedzie fajnie i daje radę, wnętrze zadbane, dwuletni akumulator, komora silnika też jest ok. - nie widać oznak rdzy.

Na tę chwilę jestem zdecydowany kupić auto ale chciałem jeszcze zobaczyć co o tym myślicie. :)

Pozdrawiam forumowiczów i dziękuję za opinie! :)
lubięPlacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Kwi 2016, 15:51

Ładna
Nie zakładaj tematu do każdego jednego auta...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Kwi 2016, 20:55

Przepraszam, to chyba z emocji jak pisałem tekst, nie pomyślałem. Następnym razem połączę moje tematy.

Myślisz, że może być warta kupna? Za 11 tys?
lubięPlacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Kwi 2016, 00:09

Ok, ale na następny raz pamiętaj o pisaniu w już istniejących wątkach :ok:
Ja bym się jak najbardziej interesował tym autem. Mankamenty to drobnostki i dobry powód do negocjacji ceny.
Ja bym próbował kupić ją za 10k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
    Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...