Octavia 1,9 TDi 101km

23 Lip 2014, 19:54

czesc. Posiadam skode octavie 1.9tdi 101km 180tys przebiegu. Ostatnio pojawil mi sie problem z tubnina poniewaz raz ciagnie raz nie i pojawil sie bład silnika. Oddałem samochod do warszatu autowis w wawie, rozbrali i oczyscili EGR. Powiedzieli ze jezeli to nie pomoze to trzeba regenerowac turbine ale czemu jezeli raz dziala raz nie ? Gdy nie dziala samochod na max rozpedza sie do 120km/h i dalej nie idzie ale za chwile po wylaczeniu i wlaczeniu samochodu zapitala po 160km/h i nie ma problemu. A pozniej po takiej jezdzie znowu blad silnika i koniec. Co mam zrobic oddac turbine do regeneracji czy moze byc to inny problem zeby nie wyrzucic pieniedzy na marne a moze kogos znacie w wawie co moze zlokalizowac usterke?
kubawawa
Nowicjusz

Auto: octavia
Silnik: 1.9 103km
Paliwo: Diesel

23 Lip 2014, 20:41

może gruszka z zmiennej geometri się zawiesza ? :) lub gruszka podciśnieniowa z EGR, sprawdź czy działa, ewentualnie "rozruszaj tą z geometrii :) ja tam miałem w passacie B5, jeżeli mówimy o silniku już na pompowtryskach :P
SiwyBtm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 2014
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW Golf MK4
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Lip 2014, 09:54

kubawawa napisał(a):raz ciagnie raz nie i pojawil sie bład silnika

Najpierw napisz, albo dowiedz się i napisz jaki to jest bład. Dopiero wtedy będzie można dyskutować o konkretach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2014, 17:23

i jeszcze cos takie kiego w innym serwisie :
17964; 18009; 1601;(j317) i PO299
kubawawa
Nowicjusz

Auto: octavia
Silnik: 1.9 103km

26 Lip 2014, 10:58

turbo przeladowuje.
powodów moze byc kilka. najlepiej, żeby nie wymieniać wszystkiego po kolei zrobić logi, po których widać jak na dłoni co zeszło na tamten świat.
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po dziurach, wyrwach w nawierzchni?
    Nie zawsze kierowca ma możliwość ominięcia dziury w nawierzchni – czasem nie zdąży przed nią wyhamować, czasem jej ominięcie wiąże się ze zbyt gwałtownym i nagłym manewrem, który może zaskoczyć innych uczestników ...