Octavia czy seat leon

18 Mar 2010, 16:39

Zasatanawiam się nad Skodą octavią i Seatem Leon oba w TDI, co lepiej wybrać? Proszę o info co mniej się psuję, jak z korozją, spalaniem, które części są droższe.
pzdr
olek_81
Nowicjusz

Miejscowość: znajomi

18 Mar 2010, 18:00

porównujesz 2 auta na tej samej płycie podłogowej, posiadające ten sam silnik VW, ogólnie posiadające podobne (czasem nawet to samo) wyposażenie i części, octawia jest troche dłuższa leon troche łądniejszy... ogólnie wybierz co się bardziej podoba lub co bardziej potrzebne :)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Mar 2010, 20:33

pocieszny napisał(a):porównujesz 2 auta na tej samej płycie podłogowej, posiadające ten sam silnik VW, ogólnie posiadające podobne (czasem nawet to samo) wyposażenie i części, octawia jest troche dłuższa leon troche łądniejszy... ogólnie wybierz co się bardziej podoba lub co bardziej potrzebne :)

Jest dokładnie tak jak mówi pocieszny. Wszystkie podzespoły są niemal identyczne więc pod tym względem nie ma zbytniej różnicy. Octavka jest bardziej stonowana i co oczywiste z większym bagażnikiem, bardziej podobna do Toledo niż do Leona. Leon z kolei wygląda bardziej sportowo, także jeżeli nie masz dużo rzeczy do wożenia to ja osobiście poleciłbym Ci Leona ze 110-konnym silnikiem. Całkiem sympatycznie się odpycha a przy tym niewiele pali.
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Mar 2010, 21:06

Szczerze ja bym wybrał Skodzinę. Jeżeli mówimy o I generacji tego auta. Znajomy mechanik ma i jest zajebiste. Przód Mc Person i bez problemu :)
fufleks
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

18 Mar 2010, 21:22

fufleks napisał(a):Przód Mc Person i bez problemu

A w Leonie jak jest?

Co się bardziej podoba i tylko tyle w tym temacie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...