Octavia I, Astra H i zakup z pomocą doradcy

01 Sty 2016, 15:59

W lutym przymierzam się do zakupu samochodu. Modele już raczej wybrane:
-Skoda Octavia I kombi, silnik 1.6 lub 1.8T (rocznik 2004 wzwyż, choć zdaję sobie sprawię, że nie jeżdżę rocznikiem)
-Opel Astra H kombi, silnik 1.6 105 lub 115KM
Z racji tego, że będę dysponował budżetem 15-16 tys (plus opłaty, OC i ewentalne naprawy 3000zł), chciałbym jednak dodać jeszcze jeden model trochę z innej bajki, ale z racji tego, że szukam samochodu z pojemnym bagażnikiem, w miarę prostym i tanim w eksploatacji silnikiem to wymyśliłem sobie Skoda Fabię i tu moje pytania:
1) Skoda Fabia pierwszej generacji, choć podoba mi się, że jest tania w utrzymaniu to niestety trochę mało miejsca dla kierowcy i niewygodne fotele (mam okazje jeździć taką Skoda), dlatego zastanawiam się czy w tym budżecie warto rozglądać się za drugą generacją? Czy może jednak musiałbym dołożyć? Silnik 1.6 bo to jedyny rozsądny wybór w tej generacji w mojej opinii, zwłaszcza, że przy szacowanym przebiegu rocznym max 10 tys kilometrów, głównie w mieście byłaby to chyba dobra opcja kupić Fabkę z takim silnikiem ;) Mało jest ogłoszeń z tym silnikiem i ceny są baaardzo różne dlatego pytam ;)

2) Nie chciałbym się sam zajmować szukaniem, sprawdzaniem i zakupem samochodu i przymierzam się do skorzystania z usług firm specjalizujących się w doradzaniu i sprawdzaniu takich rodzynków. Czy ktoś ma doświadczenia z takimi firmami? np z firmą netCars? Czy warto? A może jakieś alternatywy w okolicach Łodzi?
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
ksyz4488
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 1.5 86KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

01 Sty 2016, 17:56

Jak dla mnie Octavia kombi tylko 1,8T :ok:
a jak chcesz Fabie to do miasta ujdzie z 1,6, natomiast taka buda jak kombi w Octavii z silnikiem 1,6 to trochę kiepsko. Fakt w latach 90 jeździłem z kuzynem i wujem Felicią kombi 1,3 68 koni ale po pierwsze mniejsze auto, po drugie inne czasy a poza tym dzisiaj różnice są niewielkie tym bardziej że Octavia 1,8T to nie golf czy audi a3 więc młodzieży one nie interesują i ceny mają niższe
A takie pytanie dlaczego akurat kombi? będziesz coś wozić? Wg mnie Octavia 1,8T to bardzo dobre auto, zawsze jest opcja podniesienia mocy ze 150 na ok 180...do tego LPG i jest opcja że sprzedasz za jakieś logiczne pieniądze.

Co do Astry to może ktoś inny napisze..
A firmy które wyszykują auta i sprawdzają to np. Motoraporter.
Tylko że cenowo wg mnie to się nie kalkuluje, bo kompletny raport z tego co wiem z oględzin auta to coś ok 400 zł ponad..a najsłabszy ponad 200 to tylko rozmowa tel ze sprzedawcą i orientacja co to za auto.
Znajomy korzystał jest zadowolony ale 3x podchodził bo były trupy no i stracił z 1000 zł spokojnie na takie oględziny.
Warto się zastanowić czy nie podjechać samemu i potem do stacji kontroli lub ASO...
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2016, 18:14

Zdarza mi się wozić materiały o gabarytach, które wejdą do kombi ;) Generalnie duży bagażnik to jeden z warunków ;)

Faktycznie ceny takiej usługi odstraszają, gdy człowiek ma świadomość, że najpewniej nie trafi się dobry model za pierwszym razem. Choć z drugiej strony np ta firma, która ja wymieniłem, ma na stronie napisane, że liczy sobie 50% tego co wynegocjuje od sprzedawcy,a w tym przypadku niekoniecznie musi to być duża suma ;) U mnie problemem jest moja laickość, stąd szukam pomocy u znawców tematu, sprawdzania samochodu ;)
ksyz4488
Nowicjusz

01 Sty 2016, 18:37

Wystarczy wziąć jakiegoś dobrego mechanika na cały dzień jeżdżenia i sprawdzania - wtedy w 200zł zmieścisz się z kilkoma autami.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

01 Sty 2016, 18:52

ksyz4488 napisał(a):przymierzam się do skorzystania z usług firm specjalizujących się w doradzaniu i sprawdzaniu takich rodzynków
firma jednego z naszych forumowiczów http://moto-zakup.pl/. Ceny jak dla mnie atrakcyjne :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Sty 2016, 19:10

Jedno pytanie odnośnie tej oferty o ile masz wiedzę na ten temat :) W pakiecie "od A do Z" jest sprawdzenie stanu technicznego auta, ale co wchodzi w skład tego sprawdzenia? Bo domyślam się, że nie jest to tak, szeroki zakres usługi, jak przy pakiecie GOLD...
ksyz4488
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

01 Sty 2016, 19:16

Najlepiej będzie jak napiszesz PW do użytkownika motozakup, wszystko dokładnie Ci wytłumaczy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004