W lutym przymierzam się do zakupu samochodu. Modele już raczej wybrane:
-Skoda Octavia I kombi, silnik 1.6 lub 1.8T (rocznik 2004 wzwyż, choć zdaję sobie sprawię, że nie jeżdżę rocznikiem)
-Opel Astra H kombi, silnik 1.6 105 lub 115KM
Z racji tego, że będę dysponował budżetem 15-16 tys (plus opłaty, OC i ewentalne naprawy 3000zł), chciałbym jednak dodać jeszcze jeden model trochę z innej bajki, ale z racji tego, że szukam samochodu z pojemnym bagażnikiem, w miarę prostym i tanim w eksploatacji silnikiem to wymyśliłem sobie Skoda Fabię i tu moje pytania:
1) Skoda Fabia pierwszej generacji, choć podoba mi się, że jest tania w utrzymaniu to niestety trochę mało miejsca dla kierowcy i niewygodne fotele (mam okazje jeździć taką Skoda), dlatego zastanawiam się czy w tym budżecie warto rozglądać się za drugą generacją? Czy może jednak musiałbym dołożyć? Silnik 1.6 bo to jedyny rozsądny wybór w tej generacji w mojej opinii, zwłaszcza, że przy szacowanym przebiegu rocznym max 10 tys kilometrów, głównie w mieście byłaby to chyba dobra opcja kupić Fabkę z takim silnikiem
![Wink ;)]()
Mało jest ogłoszeń z tym silnikiem i ceny są baaardzo różne dlatego pytam
![Wink ;)]()
2) Nie chciałbym się sam zajmować szukaniem, sprawdzaniem i zakupem samochodu i przymierzam się do skorzystania z usług firm specjalizujących się w doradzaniu i sprawdzaniu takich rodzynków. Czy ktoś ma doświadczenia z takimi firmami? np z firmą netCars? Czy warto? A może jakieś alternatywy w okolicach Łodzi?
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
![Uśmiechnięty :)]()