Octavia II RS, kluczyk scyzoryk sam się składa

20 Sie 2021, 00:36

Mój ojciec kupił sobie Octavię II RS. Jest jakiś problem z kluczykiem. Otóż jest to kluczyk tzw. scyzoryk, składany. I jest z nim taki problem, że jak się go włoży do stacyjki to od ciężaru breloków itd. sam się składa na pół. Nie wiem czy zrozumieliście, staram się wytłumaczyć tak jak umiem. Zauważyłem też, że aby złożyć kluczyk, nie trzeba nawet wciskać tego metalowego przycisku, grot nie stawia prawie żadnego oporu. Czy to jest normalne w tych kluczykach, czy może ten jest jakiś uszkodzony? Dostaliśmy tylko jeden kluczyk, więc nie mamy porównania.
szymon55
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia III
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

20 Sie 2021, 07:46

Wygląda na uszkodzony bo z tego co pamiętam blokada jest w dwóch pozycjach przy złożonym i rozłożonym. Nie powinien sam się składać jak nie wciśniesz tego przycisku. Rozbierz go i zobaczysz jak to wygląda. Jest szansa że jak kupisz drugą obudowę i przełożysz środek i grot wszystko będzie działało poprawnie.

PS. Na kluczyku powinno się wieszać jak najmniej breloków bo one raz ze go mocno obciążają i bujają się podczas jazdy. To wszystko wpływa w dłuższym czasie nawet na uszkodzenia stacyjki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 10:42

Też mam Octavię II RS i aby złozyć kluczyk tylko i wyłącznie muszę nacisnąć metalowy guzik. Inaczej nie idzie go złożyć. Ten, co macie, najwidoczniej jest uszkodzony.
Kris94
Nowicjusz

16 Lis 2021, 10:11

Trzeba wymienić obudowę kluczyka. Można kupić bez najmniejszego problemu. Wymiana również łatwa, można zrobić samemu. Grota nie trzeba dorabiać, bo się go wymienia. To samo z elektroniką - nie trzeba nic kodować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powody, dla których warto kupić samochód klasy premium
    Kosztują więcej, ale oferują sporo w zamian. Auta luksusowe zapewniają prestiż, bardzo wysoki komfort i przyjemność z jazdy. Ich właściciele mogą także spodziewać się wyjątkowego traktowania w salonach i autoryzowanych serwisach ...
    Toyota Mirai - 1000 km zasięgu w następnej dekadzie
    Toyota realizuje ambitne plany rozwoju bezemisyjnego transportu opartego na wodorze. Jak donosi Reuters, firma podwaja inwestycje w samochody z wodorowymi ogniwami paliwowymi (FCV). W planach są nowe modele aut osobowych ...