Octavia, stilo i co dalej ?

12 Gru 2010, 00:25

witam, poszukuje oszczędnego diesla, w grę wchodzi tylko kombi, wiadomo, jak najtańsza eksploatacja i jak najmniejsza awaryjność, budżet max. 25 tyś.
dlatego od dłuższego już czasu przymierzam się do octavii 1.9tdi 110km, z tym że nie idzie znaleźć tego auta w przyzwoitym stanie...
zacząłem rozważać też stilo 1.9JTD ze względu na dobry stosunek cena/rocznik, octavie niestety się trzymają bardzo w cenie
astra h również bardzo fajne autko, tylko że 1.7CDTI niestety nie bardzo udany silnik, a
1.9CDTI 120 km nie dostane w tych pieniążkach za bardzo
w grę wchodzi jeszcze golf IV z tym samym silnikiem co octavia

1. może polecicie mi coś innego, to że mam 25 tyś to nie znaczy ze chce je wydać, szukam czegoś raczej w okolicach 20, gdyż resztę przydało by się włożyć w rower :)
2. jakieś opinie o stilo? znalazłem niestety trochę opinii że dosyć często sypią się jakieś pierdoły... bo wiem ze o octavii ciężko coś złego powiedzieć... ( ford odpada ze względu że jeden kuzyn ma focusa, drugi mondeo i nigdy więcej forda:) )
popawu
Nowicjusz

Miejscowość: wlck

12 Gru 2010, 09:12

Odradzam Fiata Stilo. Niestety model ten ma bardzo często problemy z elektroniką. Zawsze wariuje w niewłaściwym momencie.

Polecam Ci Forda Mondeo w silniku TDCi. Samochód naprawdę porządny. Coprawda Mondeo miał kilka problemów w początkowej fazie produkcji, ale za kwotę 25tys. zł bez problemu kupisz już bezawaryjny i porządny egzemplarz.

Najbardziej polecane jednostki to 2.0 TDCi/131KM i 2.2TDCi/155KM

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Gru 2010, 10:11

Ja polecam jednak Stilo JTD.W firmie od nowości jeździło (teraz ma coś pod 300tys przebiegu) i jedyna awaria elektroniki to zapalająca się kontrolka poduszek (pomogła zmiana wtyczki pod siedzeniem)
TDCI omijaj szerokim łukiem, jeśli już Mondeo to tylko TDDI.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

12 Gru 2010, 11:00

tak jak pisałem, mondeo odpada ze względu na dwa znajome egzemplarze które dają strasznie w dupę, mimo iż kuzyni o nie dbali/dbają, jeszcze jest audi a4, ale one są strasznie wymęczone
popawu
Nowicjusz

Miejscowość: wlck

12 Gru 2010, 11:53

pinio124 napisał(a):Odradzam Fiata Stilo. Niestety model ten ma bardzo często problemy z elektroniką. Zawsze wariuje w niewłaściwym momencie.

zgadzam sie z tym potrafi namieszać a pozatym jest brzydkie w wersji kombi ja bym polecał golfa kombi albo octavie ewentualnie passat tdi oczywiście beda podmeczone bo dieslami robi sie duże przebiegi ale pojezdzisz pare lat jest tego dużo na drogach więc wytrzymałe samochody trzeba poszukac tylko nie wyeksploatowanego
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

12 Gru 2010, 12:06

nitro napisał(a):
pinio124 napisał(a):Odradzam Fiata Stilo. Niestety model ten ma bardzo często problemy z elektroniką. Zawsze wariuje w niewłaściwym momencie.

zgadzam sie z tym potrafi namieszać a pozatym jest brzydkie w wersji kombi ja bym polecał golfa kombi albo octavie ewentualnie passat tdi oczywiście beda podmeczone bo dieslami robi sie duże przebiegi ale pojezdzisz pare lat jest tego dużo na drogach więc wytrzymałe samochody trzeba poszukac tylko nie wyeksploatowanego

Jakieś przykłądy z własnej eksploatacji Stilo ? Czy tylko powtarzacie to co gdzieś usłyszeliście od kogoś który też to usłyszał od kogoś innego ?
AreBie
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
    Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...

12 Gru 2010, 12:23

Owszem, użytkowałem Stilo... Do tej pory mam "okazję" czasami przejechać się tym modelem Fiata. Kilka razy samochód zawiódł w najmniej spodziewanych momentach.

Uważam, że Stilo nie jest wart 25 tys. zł.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Gru 2010, 12:29

Zawiódł, czyli.... ?
AreBie
Aktywny

12 Gru 2010, 12:29

Osobiście miałem okazje prowadzic raz ale to mojego dobrego kumpla i np potrafi nie odpalić bo kumputer na zimnie "zgłupiał' i błedy non stop albo samoczynnie blokował koła w czasie jazdy a to juz niebezpieczne raczej ale silnik pracuje bardzo kulturalnie jtd
nitro
Zaawansowany

12 Gru 2010, 12:50

Samoczynnie blokował koła w czasie jazdy ??? Ty wiesz o czym piszesz? Może ABS nie działał i blokowały się przy gwałtownym hamowaniu ?
AreBie
Aktywny

12 Gru 2010, 12:56

Na sto procent cos z elektroniką może jakichś czujnik jechał i sie blokowały z tego co mówił a nie jest opóżniony może krasnoludki weszły nieważne
nitro
Zaawansowany

12 Gru 2010, 13:41

Ważne, bo tak powstają stereotypy o danej marce. Nie ma takiej możliwości aby koła blokowały się samoczynnie podczas jazdy z powodu jakiejś tam elektroniki !
AreBie
Aktywny

12 Gru 2010, 13:57

Ale taki fakt było potem w serwisie i jakis elektryk sie tym zajmował.... albo fixuje pokazuje błedy nie zapala tez nie normalny objaw fiatowi daleko moim zdaniem do marek niemieckich czy japońskich ale to moje zdanie :razz: może to jakis system kontroli trakcji który dohamowuje koła zgłupiał i to był tego efekt??
nitro
Zaawansowany

12 Gru 2010, 14:27

Mój znajomy( mechanik ASO Mercedesa)pozbył :!: się BMW i kupił FIATA Stilo JTD,jeździ już kilka miesięcy,gęba się mu śmieje !Facet trochę na motoryzacji się chyba zna,mówi,że najbardziej podoba się mu koszt remontu np.zawieszenia przód.BMW nie żałuje nic a nic,nie żałuje zakupu Stilo.Faktem jest, według potocznej opinii potrafią wariować kontrolki ale autko jeździ i nic się nie dzieje(kolega niczego takiego nie stwierdził jeszcze).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)