Ocynkowanie gołej karoserii

06 Lut 2012, 09:38

Witam! Planuję kupić Ładę Nivę. Jak wiadomo jej najgorszą wadą jest korozja pojawiająca się nawet po 2 latach od zjechania z taśmy. Planuję ją rozebrać do naga, jedyny problem z szybami będę miał bo tego jeszcze nie robiłem (jakieś sugestie?). Przyczepę mam, prawko B+E również, jedyny problem to to że nie wiem gdzie w polsce robią takie rzeczy. W skład usługi miało by wejść wyżarcie całej powłoki lakieru, ocynkowanie auta i pomalowanie na czarny mat, oczywiście kilkoma warstwami. Kolega budę e30 wysłał do lublina, czy tam są jakieś zakłady zajmujące się takimi rzeczami? Proszę o pomoc... i opinie czy to pomoże na rdzę w przypadku ruskiej blachy! :lol:
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Lut 2012, 15:53

Tak na logike, po co w Lade pakowac kase i ja ocynkowywac? Co ona ma takiego ze musi to byc badziewna Lada? Nie lepiej poszukac inne autko w cenie tej Lady + ocynkowania jej?

Kupisz zloma za 5k zl, wlozysz w to dobre 5k zl, za 2 lata moze ci sie uda to sprzedac za 5k zl, ile straciles? 5k zl.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

06 Lut 2012, 23:46

Tak na logike po to że jestem młody i za jedno łożysko koła do e46 (aktualnie) mam 8 łożysk do ładzi :D Nienawidzę oddawać komukolwiek auta do naprawy, dotychczas poza wydechem nie miałem potrzeby a tam poza ewentualnym blacharzem lub szklarzem nigdy nie będę musiał. Trzecia sprawa, wreszcie spełnię marzenie i wpakuję się w błoto po klamki. Czwarty pozytyw - zrobię to tanim kosztem (15l lpg :lol: ). Będę mógł leżeć więcej pod autkiem co kocham i dobrze mi idzie. Będę w stanie zrealizować swój projekt wobec tego auta, w przeciwieństwie do e46. A ostatnim argumentem wymyślonym od strzała jest to że w wieku 20 lat utrzymując siebie, auto i zaoczne studia zostanie mi trochę w portfelu i pojadę na wakacje :wink: Mam nadzieję że odpowiedź jest wyczerpująca i pobudzi Cię do odpowiedzi na główne zagadnienia postu, pozdrawiam :o
Lok
Nowicjusz

07 Lut 2012, 00:16

szczerze zamiast łady kup mitsu 1 generacji w 3.0V6 spalanie podobne jakość nie porównywalna, możliwości podobne
jak lubisz leżeć pod autem a nie jeździć kup UAZa lup GAZa przynajmniej klasykiem będziesz rydwanił a nie popierdółką z [...]
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Lut 2012, 17:05

jeśli można ;
jak miałem tyle lat co Ty - to tato kumpla zdejmował błotniki od prawie nowej Skody 100S
i cynkował, jesienia stawiał auto na klocki i zatykał wydech żeby wilgoc nie wędrowała do silnika ...auto oczywiście w garażu suchym, murowanym
były to inne czasy , inne warunki, ..itp
chcesz auto do zabawy i nie przepłacać ...za łożyska... to po co płacić za ocynk - który od pracujących blach /auto bez ramy/ i tak bedzie odchodził :?:
nie wnikając, że to auto ma blachy z taką ilością siarki, że pod cynkiem i tak bedzie rdzewieć :mrgreen: , pomijam że poza asfaltem bedziesz nieraz ciorał brzuchem/ ocynkowanym/
po kamulach ..a na błotnikach beda ochraniacze ?
ale jak chcesz i ...płacisz twoja wola i jeszcze kasa
żeby dobrze odczyścic rdze możesz bude wypiaskować i myśle że pare warstw jako takich lakierów w zupełnosći wystarczy
a cynkownia jest chyba koło Bonarki - tyły łagiewnickiej
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lut 2012, 15:21

PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Pięć zasad kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz?
    Wokół prawidłowego stosowania sprzęgła narosło kilka mitów, które są popularne wśród wielu kierowców. Podpowiadamy oraz wyjaśniamy, kiedy i w jaki sposób używać pedału sprzęgła. Zwalniając, ...

08 Lut 2012, 22:33

Przekonano mnie, plany uległy zmianie. Wszystkim coś wnoszącym dziękuję i pozdrawiam :wink: TEMAT ZAMKNIĘTY
Lok
Nowicjusz