Oczywiste i monotonne, czyli, jakie auto kupić - świerzak

23 Maj 2010, 23:08

Witam everyone!
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem samochodu (pierwej maje autko), od pewnego czasu czytam, czytam, czytam i czytam tematy, posty itd(oczywiscie na forumsamochodowe.pl) innych użytkowników, mających ten sam problem, jednak uważam, że w tym temacie, każdego(nie zawsze) powinno się brać indywidualnie. Jako, że za niedługo będzie zakup auta (planuje go zrobić początek, max połowa czerwca) chciałem się was "znawców" poradzić ( i nabić kilka postów, hehe).
Do rzeczy!
Mam na cel ok 4 tys. pln. (nie licząc opłat i kosztów dodatkowych typu filtry, płyny, pasek.)
Interesuje mnie autko małe, nie duże, hatchback.
Jeśli chodzi o silnik, to coś 1.2 (najlepiej dobrze współgrający z eLPeGie), nie zależy mi na potężnym kopie i pisku spod świateł (autko ma mnie zawsze dowieść, nie ważne czy się spóźnię 5 min czy godzinę).
Hatchback, 3 drzwiówka.
Auto będzie służyć czasem, dojazdu do szkoły, czasem do rodzinki (ok 20/40 km), do dziewczyny (30 km), na zakupy, o i mam zamiar w tym roku zaliczyć może, a jak nie morze, to przynajmniej Poznań ( z Mysłowic, to chyba daleko?), no więc trochę zróżnicowanie.
Przeglądałem pełno ofert pomiędzy: Astra F, Corsa B, Punto I, Seat Ibiza II.
Szczerze mówiąc najbardziej podoba mi się Punto i Corsa (Punto jednak bardziej).

Kolejne pytania- czy w danym przedziale cenowym (waszym zdaniem) warto szukać tych mark? Czy to prawda, że silniki "Fire" są mniej żywotne od "oplowskich"( ponoć max 300tys.)? Do posiadaczy tych aut - jakie częste, monotonne awarie. Czy to prawda, że fiacik ma problemy z gazem. Czy corsa gorzej wypada przy punto, pod względem blach. Czy bardziej się skupiać na uboższych, ale nowszych modelach czy wybajerowanych kryzysowiczów wieku średniego. Czy Corsa naprawdę tak dużo pali. I wszystko inne co wam siedzi na języku. Dziękuje!

(Nie chcę was się pytać o modele z linków, tylko o dobrą opinie autka)
(Jeśli coś nie tak, typu "Dział", za mało info lub inne sprawy, no cóż proszę wybaczyć ten wybryk nowiutkiemu).
Z góry dziękuje za każdy post.
nowych
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

23 Maj 2010, 23:15

Ja bym wybrał Punto,co do blachy to blacha jest w ocynku oprócz tylnej klapy.Z częściami do tego auta nie ma problemu,troche mam do czynienia z tym autem bo wkońcu nagrałem go kumplowi :grin: no i go kupił i sobie chwali więc jak coś to pytaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Maj 2010, 16:42

no dobrze, dobrze. Na co najczęściej zwrócić uwagę, przy oględzinach punciaka? Oglądając oferty na różnych portalach aukcyjnych, patrząc na zdjęcia auta, widzę ewidentnie, że coś było nie tak ( niesymetryczne szczeliny pomiędzy maską a nadkolem, krzywo ułożone reflektory itp.) czy należy się obawiać takich aut? Jak stwierdzić czy może rozpoznać, że ktoś miał spotkanie z wózkiem sklepowym, a nie z tirem. :mrgreen:
nowych
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

26 Maj 2010, 17:49

nowych napisał(a):Jak stwierdzić czy może rozpoznać, że ktoś miał spotkanie z wózkiem sklepowym, a nie z tirem. :mrgreen:

Wykonaj pomiar geometrii komputerowej na wszystkie 4 koła razem a na pewno bedziesz
wiedzial duzo więcej niz na podstawie samych oględzin... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Maj 2010, 18:41

nowych pytasz na co zwracać uwage przy oględzinach Punta,na wszystko tak samo jak przy kupnie każdego innego i tak jak Migi60 napisał sprawdz geometrie i już będziesz mniej więcej wiedział na czym stoisz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...