Od ilu km/h fotoradar robi fotke?

18 Gru 2010, 11:01

mam takie pytane jesli przelecieliśmy przed fotoradarem z prędkością 90-100km/h na ogr 70 to mamy pewne zdjęcie? od ilu km/h fotoradar robi fotke? bo chyba jest jakas tolerancja?
piotrauto
Stały forumowicz

18 Gru 2010, 11:54

piotrauto napisał(a):chyba jest jakas tolerancja?

... tolerancja jest, ale ustawiana ręcznie - można się spodziewać, że nie wiecej niż +20 ... i niezbyt mało, bo by sobie nie poradzili z przekraczającymi o 5-10 km/h ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Gru 2010, 14:11

Tolerancja jest ustawiana w zależności od miejsca, gdzie stoi fotoradar. Np. na dwupasmówce przed skrzyżowaniem, jak jest ograniczenie do 70 km/h, to radar jest ustawiany na 80 km lub góra 85 km/h. Z kolei jeżeli fotoradar jest ustawiony przed przejściem dla pieszych przy szkole, gdzie jest 50 km/h, to ustawiany jest na 55 km/h.
Natomiast w terenie zabudowanym ustawiany jest na 60 km/h.
A dlaczego? Dlatego, że w ustawie jest określona tolerancja błędu pomiaru fotoradaru + tolerancja błędy licznika, któa wynosi 5 km/h. Od nowego roku ta tolerancja wzrasta do 10 km/h. No i dlatego, że zależy to od tego jak pisałem, w jakim miejscu foto stoi. Wiadomo, że skrzyżowanie na dwupasmówce nie jest tak niebezpieczne jak przejście dla pieszych przy szkole.
Należy też pamiętać, że z ta tolerancja nie jest żadnym ułatwieniem dla kierowców ani przyzwoleniem do większej prędkości - każdy licznik samochodwy zawsze przekłamuje o parę km/h. Jak licznik wskazuje 50 km/h, to na 100% nie jest to dokładnie 50 km/h tylko nieco więcej albo mniej. Tolerancja błędy licznika spada w zależności od prędkości. Czyli jeżeli jedziemy 50 km/h, to błąd pomiaru może wynosić np. 4 km/h więcej, ale jak jedziemy np 100 km/h to ta tolerancja może już wynosić tylko 2 km/h. Może też być odwrotnie, czyli jak licznik wskazuje 50 km/h, to prawdziwa prędkość wynosi np. 47km/h. A przy 100 km/h będzie ona wynosiła około 102 km/h. Może też być tak, że od danej prędkości tolerancja wzrasta, czyli przy 50 będzie ona wynosiła +3km/h, przy 100 +2km/h, ale przy 140 może już wynosić +5 km/h.
Tak więc przy fotoradarach lepiej zwolnić i jechać z taką prędkością jaka jest wskazana na znaku.
Dodam, że od nowego roku mają też zniknąć atrapy fotoradarów i przy drogach mają stać tylko te słupy, w których może być fotoradar.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2010, 15:44

Osobiście przy 50 jadę 60, ale to też zależy od szczęścia. Raz się uda raz nie. Przy 50 miałem kiedyś 82 no i zdjęcie oczywiście było.
Najbezpieczniej myślę, że tak jak pokazują znaki, ewentualnie +5 MAX +10.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

15 Sty 2011, 22:48

kiedyś jadąc po nawigacji licznik pokazywał mi że jadę 90km/h a nawigacja pokazywała coś ok 85 tak że nie wiem czemu bardziej wierzyć. Nawigacja mówi prawdę czy nie? Jeśli nawigacja się nie myli to w moim przypadku jest to -5km/h od tego co pokazuje licznik.
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2011, 00:49

Nawigacja zawsze zaniża prędkość.
Jak ci zaniża o 5 km/h to pewnie masz AutoMapę?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najdziwniejsze pomysły motoryzacyjne ostatnich lat
    Tegoroczne edycje targów motoryzacyjnych pokazały, że producenci samochodów podczas prac koncepcyjnych wciąż poszukują niestandardowych rozwiązań. Które z nich okażą się trafne, zweryfikuje czas. Eksperci ...
    Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...

16 Sty 2011, 12:57

a dlaczego zaniża?
piotrauto
Stały forumowicz

17 Sty 2011, 00:34

MotoAlbercik napisał(a):Nawigacja zawsze zaniża prędkość.

Albo inny rozmiar opon
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

18 Sty 2011, 13:23

Z pewnością w miastach tolerancja jest mniejsza aniżeli na trasach szybkiego ruchu. Wydaje mi się, że jest to w granicach 10-20% .
Klaudio
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Sty 2011, 23:56

A nie jest tak, że liczniki specjalnie są tak kalibrowane by zawyżały wskazywaną prędkość? Słyszałem kiedyś, że są ustawiane tak by pokazywały prędkość wyższą o około 10%.
No oczywiście wszystko też zależy od rozmiaru opon.

Jeżeli chodzi o fotoradary to do niedawna najgorzej było z tymi stawianymi przez Straż Miejską przy często uczęszczanych trasach np. nad morze. Autentycznie znajomy dostał fotkę z przekroczenia o 5 km/h. Niezłe moce przerobowe muszą tam mieć. Latem pewnie dodatkowych sezonowych pracowników musieli zatrudniać :)
Shymko
Początkujący

Miejscowość: Wlkp

23 Sty 2011, 13:44

Nawigacja zawsze zaniża prędkość.

Nawigacja jest bardzo dokładna. Nie zawyża nie zaniża.

Ja według nawigacji jadę 45km/h to na liczniku mam 50km/h jak na nawigacji mam 90km/h to na liczniku 100km/h i jeśli na nawigacji mam 135km/h to nawigacja pokazuje 150km/h.

Czyli licznik zawyża mi 10%.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

23 Sty 2011, 15:52

A skąd masz pewność, że to licznik ci zawyża, a nie nawigacja zaniża? Zazwyczaj wina jest po obu stronach - i licznika i nawigacji. Żaden licznik nie pokazuje prawdziwej prędkości. Zawsze zaniży albo zawyży prędkość. To również było głównym powodem do podniesienia toleracji pomiaru prędkości z 5 do 10 km/h.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 18:14

Wiem bo mam nawigację. A jak wiadomo nawigacje są dokładne. Produceńci samochodów zawsze kalibrują liczniki by zawyżały od 5% do 10%.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

23 Sty 2011, 22:15

Maki napisał(a):Wiem bo mam nawigację.

Tak jak każdy, a to niczego nie dowodzi.

Maki napisał(a): A jak wiadomo nawigacje są dokładne.

A skąd to jest wiadome? Jakieś konkrerty? To, że ty masz nawigację ( zresztą jak chyba ze 99% kierowców ) wcale nie świadczy o tym, że są one dokładne.

Maki napisał(a): Produceńci samochodów zawsze kalibrują liczniki by zawyżały od 5% do 10%.

A skąd to wiesz ( tylko nie pisz, że kolega czy znajomy pracuje w salonie czy gdzieś tam i ci mówił ). I dlaczego mieliby to robić? Jeżeli byłoby tak jak piszesz, to jadąc przykładowo autostradą 150 km/h to tak naprawdę jechałoby się 165 km/h... Coś to grubymi nićmi szyte to co piszesz....
Oczwyiście w odpowiedzi poproszę o konkrety a nie twoje domysły.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sty 2011, 23:15

Oczywiście, że zawyżają tylko producenci nie podają o ile żeby kierowcy świadomie nie uwzględniali tej różnicy przy rozpędzaniu się. Kiedyś jednak widziałem książkę dotyczącą obsługi i napraw Cinquecento i tam było podane skalowanie licznika. I właśnie licznik zawyżał 10% przy niższych prędkościach a przy wyższych około 5%.
Poza względami bezpieczeństwa producenci chcą również być niejako "kryci". Wiadomo, że licznik samochodowy nie zmierzy prędkości z dokładnością do 1km/h.
I wyobraźmy sobie taką sytuację: łapie Cię policja na radar i są na tyle upierdliwi, że chcą dać Ci mandat za dajmy na to przekroczenie o 3 km/h (miesiąc się kończy a normę wyrobić muszą :grin: ) a Ty upierasz się, że wskazówka dokładnie pokazywała dozwoloną prędkość albo masz nawet elektroniczny licznik i dokładnie wiesz ile jechałeś. I w tej sytuacji miałbyś podstawy sądzić się z producentem, że wprowadził Cię w błąd i naraził na problemy.
Shymko
Początkujący

Miejscowość: Wlkp