Odbłyśnik Peugeot 308

30 Sty 2018, 13:24

Witam posiadam samochod peugeot 308 sw 1,6 hdi z 2008r, w przedniej lewej lampie w kloszu jest bodajze "odbłyśnik" (nie wiem na 100% czy tak to sie nazywa) ktos sie moze orientuje czy jest to sprzedawane razem z reflektorem czy osobno? Mam go podziurawionego i swiatlo sie rozprasza i zle oswietla droge w nocy. Pozdrawiam
kris166
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak

30 Sty 2018, 18:07

Z tego co mi wiadomo to jest komplet bo odbłyśnik jest z tyłu lampy, wiec jest jak by wbudowane na stałe.
gber44

31 Sty 2018, 15:49

kris166 napisał(a):Mam go podziurawionego i swiatlo sie rozprasza i zle oswietla droge w nocy
Jak by nie był podziurawiony to można oddać do firmy która regeneruje odbłyśniki nakładając nową warstwę za pomocą napylania próżniowego i wtedy odbija światło jak by był nowy. Jak jest uszkodzony to lepiej poszukać drugiej lampy nawet używanej. samego odbłyśnika raczej nie dostaniesz nawet nowego.
Druga sprawa to żeby go wyjąć musisz rozkleić lampę tak żeby nic nie połamać, a później po włożeniu odbłyśnika ją skleić i po takiej operacji jak jest wykonana nie do końca dobrze zaczynają się problemy z parowaniem itd.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2018, 20:00

W 308 lampa nie jest rozbieralna także tylko wymiana całego reflektora wchodzi w grę
Kacper z tym regenerowaniem odbłyśników to gra nie warta świeczki. Warto to tylko zrobić w autach niespotykanych lub zabytkowych
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lut 2018, 13:22

Chyba że sam go wyciągniesz i zapłacisz tylko za taką regenerację w formie napylania wtedy się jeszcze opłaca. Do samochodów popularnych najczęściej taniej wychodzi kupić całą lampę w zamienniku. Warto jednak wiedzieć o takiej możliwości.

Kao napisał(a):W 308 lampa nie jest rozbieralna
Trzeba by było ją rozklejać jak w większości samochodów. Nie jest to proste ale do zrobienia :)
Kacper
Forumowicz VIP

03 Lut 2018, 13:35

Kacper napisał(a):Kao napisał(a):
W 308 lampa nie jest rozbieralna
Trzeba by było ją rozklejać jak w większości samochodów. Nie jest to proste ale do zrobienia

Gdy klosz jest plastikowy stosowany jest elastyczny klej a nie silikon wiec nie ma szans tego rozkleić żeby czegoś nie uszkodzić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

03 Lut 2018, 15:53

Pewnie tak ale widziałem jak rozbiera się reflektory które praktycznie nie są rozbieralne :) Właśnie takie jak ten więc możliwość jest i nie jest to szybka operacja bo potrzeba wprawy, umiejętności i narzędzi typu bardzo cienka linka do cięcia jak żyłka, opalarka jakaś możliwość mocowania takiego reflektora itd. :ok:

Niech autor da znać jak upora się z problemem. Patrzyłem że najtaniej kupić używaną lampę w dobrym stanie ale może być tak że patrząc z przodu będzie różnica między lampami jak wymienimy tylko jedną.
Kacper
Forumowicz VIP

11 Lut 2018, 13:53

Panowie - powiedzmy sobie szczerze i konkretnie - w warunkach domowych rozklejenie reflektora jest niemożliwe bez jego uszkodzenia w jakiś sposób.
Są oczywiście firmy, które to robią, ale za coś takiego nie płaci się 50 czy 100 zł. Rozklejenie i naprawa reflektora np. celem poprawy odbłyśnika, koszta zaczynają się od około 250 zł. Oczywiście wszystko zalezy od reflektora. Tak jak i cena nowego. A jeżeli robota miałaby kosztować 250 zł, a nowy kosztuje ponad 300 zł, to o czym tu dyskutować? Jest wogóle sens?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2018, 17:19

Odblysnik mozna zakupic osobno, badz oddac do regeneracji - jesli oczywiscie jest jeszcze co regenerowac. I praktycznie kazda lampe da sie rozkleic. I nie prawda jest ze koszty oddania swoich lamp sa porownywalne do nowego kompletu lamp. Ja swoje sama oddałam do regeneracji i wogole nie zaluje, bo w takiej cenie za Chiny Ludowe nie kupilabym nowych lamp.
Moge polecic warsztat, gdzie sama zrobilam swoje lampy i chlopaki naprawde znaja sie na rzeczy.
Auto2015
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 09 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: golf 5
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

15 Sie 2018, 14:06

Szkoda zachodu lepiej wymienić całą lampę i wyjdzie taniej niż regeneracja.
mechelektro
Nowicjusz

20 Sie 2018, 14:25

Też długo wahałem się czy kupić nowe czy zregenerować. Stanęło na regeneracji. U mnie w okolicy nie ma żadnej firmy, która się tym zajmuje, dlatego kupiłem za kaucją zregenrowany, a swój odesłałem po wymianie. I szczerze nie żałuję decyzji, odbłyśnik wygląda jak nowy ;)
rafalt78
Obserwowany

29 Wrz 2018, 09:03

Regeneracji zawsze można spróbować. Jeżeli reflektor nie był wcześniej rozklejaniu i nikt nie skleił go na silikon lub klej do szyb to samo odklejenie kosza nie powinno być trudne. Trzeba jednak pamiętać że plastiki można łatwo uszkodzić więc należy to robić delikatnie i z głową.

Ja z ciekawości sprawdziłem jaki można uzyskać efekt robiąc to samemu o ile odbłyśnik nie jest uszkodzony w sposób mechaniczny i jest tylko mocno brudny. Opisałem taką procedurę Jak wyczyścić odbłyśniki i przednie lampy od środka?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016