Odchudzenie fiata 126p na prawo jazdy kat. B1?

05 Lut 2010, 20:01

Witam jak w temacie. Mój syn chcę się zapisać na kat. B1 uparł się ,że zrobi prawo jazdy i kupi malucha z zamiarem "odchudzenia go". Chciałbym się dowiedzieć czy taka przeróbka jest możliwa fiat 126p 600 waży podobno 573kg. co można byłoby z niego wyciągnąć żeby ważył te 550kg? chciałbym się też dowiedzieć czy jest to zgodne z prawem i jak to przerejestrować na B1?

z góry dziękuje za odpowiedzi!
dreamskiller
Nowicjusz

Miejscowość: Krynica

05 Lut 2010, 20:08

Nie da sie.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

06 Lut 2010, 00:04

A nawet jakby się dało, to czy syn chciałby jezdzić takim wrakiem, pozbawionym wszelkiej tapicerki, foteli i części wyposażenia?
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

06 Lut 2010, 22:22

Najwidoczniej tak... "miłość do samochodów / motocykli" jest u nas rodzinna :wink: skoro chcę niech robi na moją pomoc może liczyć. Już mniej-więcej wiem co można zrobić żeby ważył te 550kg zainteresował mnie ten temat i sporo czytałem z tego co się dowiedziałem wywala się takie rzeczy jak: wygłuszenia, konserwację/smołę, tylną kanapę, (bo i tak rejestruję się na 2osoby) dolną osłonę silnika, lewarek koło zapasowe, dmuchawę. Myślałem też nad zderzakami ,ale nie wiem czy to mądry pomysł nie chodzi o wygląd bo zawsze można jakoś wykończyć wygładzić itp. ,ale liczy się też bezpieczeństwo wiadomo maluch bezpieczny nie jest no, ale....
dreamskiller
Nowicjusz

07 Lut 2010, 00:34

Odchudzic malucha???? :shock: :shock: Bez komentarza. :roll: :roll:

Ze syn tak mysli to rozumiem no ale jak......... :shock: :shock:
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

07 Lut 2010, 14:26

Tak można i procedura rejestracji wcale nie jest taka trudna i kosztowna jak myślałem.

kilka linków:

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zobaczymy co z tego będzie w przyszłym miesiącu może weźmiemy się do pracy muszę jeszcze tylko podzwonić po urzędach itp.
dreamskiller
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek EuroNCAP
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych EuroNCAP - wiodącej europejskiej organizacji oceniającej najważniejsze aspekty bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Kia Carens jest jednym z dwóch tylko modeli ...

13 Lut 2010, 14:08

dreamskiller napisał(a):

Ja byłbym ostrożny z facetem który pisze jakby miał słowotok, a poza tym nie wie nawet jaki limit wagowy mają pojazdy którymi można kierować mając kategorie B1: Posiadanie takiego dokumentu uprawnia do kierowania pojazdem o masie nie przekraczającej 500kg.

Też sporo słyszałem o możliwości odchudzania malucha, ale były to na tyle sprzeczne opinie że nie ryzykowałbym wtopienia sporej $$$ na podstawie reklamy w allegro.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

14 Lut 2010, 16:43

Taki maluch musi mieć przegląd, bo to, że powyciągasz z niego niektóre rzeczy nie znaczy, iż w dowodzie masa nagle Ci się sama zmieni. Wyjmiesz fotel pasażera, pojedziesz na przegląd:
"Panie, tu jest że 4-osoobowy, a ja nie mogę podbić przeglądu bo Pan pasów, ani fotela nie masz dla pasażera." I tak dalej, i tak dalej.

Zanim załatwisz i opłacisz wszelkie papiery, sugeruję zakup czegoś domyślnie przystosowanego do b1. Maluchowi możesz dorobić radio i pilotem sterować co najwyżej.
Saiti
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lut 2010, 17:05

Gdzies czytalem rejestracje motocykla 125cm na motorower o poj 50cm. Koles ze staji stracil prawo do wykonywania zawodu.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

15 Lut 2010, 18:44

Panowie prosze was,da sie przerobić malucha na B1 spokojnie i zgodnie z prawem,ale do rzeczy,126p el jest nieco lżejszy,wywalisz wyciszenia i kanapę z tyłu,w elegancie są jeszcze dodatkowe wyciszenia,więc waży to jeszcze więcej niż w 126p fl.Synek z forum 126p ma odchudzone na 490kg więc nie gadać że sie nie da.Drzwi i klapy z laminatu, szyby z poliweglanu,niepotrzebne blachy won itd.A co do rejestracji odchudzasz,robisz przeglad,jakis ekspert musi dac papier i wtedy do wydzialu komunikacji.Ale według mnie szkoda zachodu,lepiej poczekać te 2lata czy rok i normalnie zrobić prawko,bo teraz zrobi na B1 i co z tego jak potem po ukończeniu 18roku życia będzie musiał zdawać jeszcze raz,no takie przepisy u nas w kraju są.

PS:Nie lepiej kupic sobie teraz jakiegos zloma i go remontowac ? Tylko co z OC.... hmmm... niewiem jak to jest teraz z czasowym wyrejestrowaniem, czy sie da czy tylko zlom.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2010, 05:06

No pewnie, że się da! Jeszcze karbonowa maska, leciutkie felgi, może nadwozie z aluminium? Najlepiej to przeciąć na pół i zrobić z tego motocykl...
Rozumiem, że synek ma 16 lat i w tym wieku są różne pomysły, ale tatuś powinien trochę realniej myśleć. Chyba, że macie za dużo wolnego czasu to się tak bawcie. Tylko niech mi ktoś powie: jaki jest tego sens? Nie liczysz się z bezpieczeństwem swojego dzieciaka? Żeby malucha jeszcze wypatroszać ehh...
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

18 Lut 2010, 15:44

z malucha nawet pług można zrobić, tylko po co? barol91, b.sensownie piszesz.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Lut 2010, 15:46

Wiem bo sam mam malca i troche czasu już w tym siedze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2010, 17:41

też przez 20 lat ćwiczyłem ten model ...
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005