Odgłosy w obrębie osprzętu silnika

03 Mar 2013, 16:06

Witam,
Posiadam Kia Rio z 2004 r. 1,3 benzyna i gaz.

Od jakiegoś czasu słychać dziwne odgłosy w obrębie osprzętu silnika (od strony pasków klinowych i rozrządu, głównie na biegu jałowym). Ostatnio wymieniłem pasek rozrządu, rolkę napinającą, przewody wysokiego napięcia i świece zapłonowe, płyny eksploatacyjne oraz pompę wodną (odnośnie tej ostatniej, serwis sugerował wymianę z uwagi na te odgłosy). Okazuje się, że odgłosy nie ustały. Silnik pracuje w porządku, nie ma spadku mocy. Nadmieniam, że odgłosy te nie przypominają stuków metalicznych i występują na gazie i na benzynie.

Jakby ktoś wiedział coś na ten temat, bardzo proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Kiskor
Obserwowany

Auto: Kia Rio
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2013, 17:28

Sprawdź czy masz przy alternatorze koło pasowe ze sprzęgłem jednokierunkowym. Agonia tego sprzęgiełka objawia się większymi drganiami pochodzącymi z układu paska alternatora, a czasami głuche odgłosy.
Idź w tym kierunku, może będzie pomocne. Sprzęgła te najczęściej są w dieslach, ale spotkałem się również z silnikami benzynowymi które posiadają takie koło. :naughty:
RAFI1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: TOYOTA PREVIA
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2013, 17:46

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Tak naprawdę, to samochód mojego teścia. Ja nie bardzo się znam, ale dam mu znać i dalej będę przekazał, czy coś podziałało. Mój teść jeszcze chciał podkreślić, że odgłosy się nasilają przy gorącym silniku.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam
Kiskor
Obserwowany

Auto: Kia Rio
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uniknąć zderzenia samochodu z dziką zwierzyną?
    Zderzenie samochodu ze zwierzęciem wybiegającym na jezdnię może skończyć się tragicznie zarówno dla zwierzęcia jak i pasażerów pojazdu. W 2013 roku policja odnotowała aż 179 wypadków z udziałem zwierząt, ...
    Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...