Odgrzybianie klimatyzacji samemu czy w serwisie?

07 Gru 2015, 10:38

Witam w jaki sposób najlepiej odgrzybić klimatyzację? Lepiej to zrobić samemu np. za pomocą produktu typu [link do oferty na Allegro wygasł] czy lepiej pojechać do serwisu?
Bo od jakiegoś czasu czuć grzybem z klimy a swoją drogą od zakupu jeszcze jej nie nabijałem. Więc nie wiem co jest lepsze, a samemu nigdy nie wykonywałem odgrzybiania.
janusz568
Nowicjusz

Auto: Audi

07 Gru 2015, 13:08

Najlepiej podjechac do serwisu, bo takim specyfikiem niewiele zdziałasz, pamietaj również o wymianie filtra kabinowego bo on może być przyczyną nieprzyjemnych zapachów.
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

15 Cze 2016, 10:02

Ja mam doświadczenie w odgrzybianiu własnym, ale jestem zdania, że nawet jeśli ma się wszystko odpowiednio przygotowane, to i tak efekt będzie dość słaby.
Dlatego jeśli masz dostęp do profesjonalnego serwisu, to z niego zdecydowanie korzystaj.
Ja ostatnio też u siebie odgrzybiałem klimatyzację i facet powiedział, że serwis wykonuje to za pomocą specjalnych substancji, które komercyjnie są ciężkie do zdobycia. Poza samym odgrzybianiem, zależało mi także, aby wykonano mi jej 'uszczelnienie' a to było możliwe za pomocą azotu, którego rzecz jasna w swoich warunkach nie mam.
Skoczer
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 1981
Auto: AUDI A6
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

14 Lip 2016, 12:32

Skoczer napisał(a):Ja mam doświadczenie w odgrzybianiu własnym, ale jestem zdania, że nawet jeśli ma się wszystko odpowiednio przygotowane, to i tak efekt będzie dość słaby.
Jak się skorzysta z dobrych preparatów to będzie taki jak w serwisie, ale warunek jest taki że trzeba to wykonać dokładnie według załączonej instrukcji. Inaczej lepiej sobie nie zawracać głowy samemu. Inna sprawa to ozonowanie którego sami nie wykonamy bo tu potrzebne jest dosyć drogie urządzenie.
Ja regularnie sam odgrzybiam klimę dwa razy w roku i nie mam problemów, jeżdżę tylko na dobicie czynnika, wymianę oleju ze sprawdzeniem szczelności raz w roku.

Aha i raz w roku wymieniem filtr kabinowy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Sie 2016, 07:17

A co z ozonowaniem?
Ja wykonuje czynność, którą towarzyszy odgrzybianiu właśnie w warsztacie. Tu masz [reklama] Takiej czynności raczej nie da się wykonać samemu, chyba, że się mylę, to bardzo chętnie wysłucham Twojej opinii.
A co do samodzielnego 'odgrzybiania', to ja wykonywałem tę czynność raz. Znalazłem fajny poradnik w internecie i krok po kroku wykonałem wskazane czynności. Wyszło mi chyba słabo, bo dość szybko problem się powtórzył.
Dlatego, wolę powierzyć takie zadanie komuś, kto się zna. Jednak masz rację - samodzielnie też się da, jest to jak najbardziej 'do ogarnięcia', ale wydaje mi się, że nie każdy ma predyspozycję, aby wykonać takie zadanie w pełni samodzielnie.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 23 Sie 2016, 09:39, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Skoczer
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 1981
Auto: AUDI A6
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

23 Sie 2016, 13:48

Ja robię w serwisie, ostatnio byłem w jakimś nowym i jak mnie skasowali to się przeżegnałem...
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

12 Lut 2019, 13:36

Ważne, aby mieć różne możliwości. Zachęcamy do samodzielnego oczyszczania klimatyzacji!
Układ klimatyzacji w samochodzie pracuje przez cały rok. Zimą podnosi temperaturę w kabinie, latem zapewnia komfort w szczególnie ciepłe dni. Jeśli jednak nie zadbamy o naszą klimatyzację odpowiednio, zamiast komfortu otrzymamy nieprzyjemny zapach, powtarzający się katar czy łzawienie z oczu. Więcej dowiecie się w artykule na naszej stronie. [link do iParts wygasł] Polecamy!
iparts
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Skoda Octavia
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna